Ekologické organizace: Otevřený dopis předsedovi vlády

17.3.2011
Vážený pane předsedo vlády,
v zájmu bezpečnosti a prosperity České republiky Vás žádáme, aby se vláda České republiky připojila k provedení zátěžových testů jaderných elektráren navržených na úterní mimořádné schůzce k jaderné bezpečnosti EU a zároveň nově zanalyzovala budoucnost tuzemské jaderné energetiky.

Otázka bezpečnosti jaderných elektráren se znovu ostře objevila v centru pozornosti světové veřejnosti v souvislosti s živelní pohromou a následnou jadernou havárií v Japonsku. Současná diskuse ale rovinu bezpečnostních rizik široce překračuje: v Evropě a po celém světě se dnes mluví o nové energetické koncepci, která s jadernými elektrárnami nepočítá. Chápeme Vaše argumenty, že v Česku podobná živelní pohroma, k jaké došlo v Japonsku, nehrozí, že z tohoto důvodu není třeba podléhat mediální hysterii a znepokojovat veřejnost. Ani české ekologické organizace nezastávají názor, že je třeba vystupovat proti jaderné energetice na základě katastrofických scénářů a apokalyptických vizí.

Vaše vláda má v úkolech na letošní rok přípravu nové Státní energetické koncepce. Jsme přesvědčeni o tom, že nejen v kontextu aktuálních událostí je vhodný čas pro otevřenou debatu o budoucnosti energetiky v České republice. Stojíme před rozhodnutími, která ve svém důsledku budou znamenat, zda se postupně osvobodíme od vysoké závislosti na uhlí a uranu i dovozu ropy či plynu – a přitom snížíme znečištění i účty za energii. Vědecké analýzy i dokumenty Evropské komise ukazují, že Evropa se nachází na křižovatce: může vykročit směrem ke konkurenceschopné moderní ekonomice a energetice, která se opírá o moderní vysoce účinné technologie, obnovitelné zdroje energie a nový typ inteligentních rozvodných sítí. Anebo může zakonzervovat energetický systém opírající se zejména o fosilní paliva a jadernou energetiku, a petrifikovat tak dosavadní ekonomickou strukturu. Máme možnost volby.

Jednou ze základních podob této křižovatky je pro Českou republiku otázka, zda potřebujeme stavbu nových reaktorů v jaderné elektrárně Temelín. Stavba, která spolyká několik stovek miliard korun, se už v okamžiku svého dokončení může ukázat jako zastaralá, patřící překonané energetické koncepci. Loni české ekologické organizace představily propočtený plán založený na moderních inovacích Chytrá energie. Koncepce vychází hlavně z výsledků Pačesovy komise a další propočty pro ni vypracoval renomovaný Wuppertalský institut v Německu. Pokud se návrh uskuteční, český dovoz ropy a zemního plynu klesne o polovinu a produkce exhalací oxidu uhličitého o více než 80 procent. Koncepce rovněž potvrzuje, že můžeme zajistit dostatek energie pro zdejší domácnosti a průmysl, aniž bychom museli rozšiřovat uhelné doly a stavět nové reaktory.

Jsme přesvědčeni, že v zájmu České republiky je jít cestou snižování energetické spotřeby a obnovitelných zdrojů, která vede ke konkurenceschopnosti v střednědobém a dlouhodobém horizontu, k vytváření nových pracovních míst i k souladu ekonomických a ekologických cílů. Vyspělé země dnes stojí před podobně závažným historickým přelomem, jakým byl přechod od industriální k post-industriální společnosti ve druhé polovině minulého století. Věříme, pane předsedo vlády, že se zasadíte o to, aby Česká republika v příštích letech nezůstala na okraji tohoto historického zlomu a nevřadila se na dlouhá léta mezi zaostávající země, nýbrž v příštích letech využila nabízených čistých a efektivních příležitostí k modernizaci domácí ekonomiky.

S úctou,

Čestmír Hrdinka, výkonný ředitel Greenpeace ČR
Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA
Monika Machová Wittingerová, předsedkyně sdružení Jihočeské matky
Romana Panská, předsedkyně Calla – Sdružení pro záchranu prostředí
Kateřina Ptáčková, ředitelka Zeleného kruhu
Pavel Vlček, předseda Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí, o.s.

Ekologické organizace

Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.