Jan Valeška: Jste závislí na biopotravinách? Pak vám hrozí smrt!
Hlavní chod nás nicméně čeká uvnitř čísla. Biopotraviny s parazity, kteří mohou zabíjet. Článek proti sobě staví dva světy - svět konvenčních, chemizovaných, a tedy sterilně čistých, bezpečných (to je to od skandálu s BSE tak dávno?) potravin a svět biopotravin, nechemizovaných, proto chutných, ale za to prolezlých plísněmi, mikroorganismy a raději vůbec nemyslet čím ještě.
Veškerá „argumentace" článku stojí na předpokladu, že ekologičtí zemědělci své produkty koupou v hnoji a zvířata na ekofarmách jsou plná parazitů.
Jedinými uvedenými zdroji článku jsou výroky Jiřího Rupricha ze Státního zdravotního ústavu, který vlastně tvrdí tolik, že riziko plynoucí z konvenčních a biopotravin je těžko poměřovat a „farmářky" z Janova nad Nisou, jejíž zvířata i ona samotná trpějí parazity, či ví o parazitické kontaminaci čínského zelí. To ovšem pramálo vypovídá o rizicích mikrobiální či parazitické kontaminace v ekologickém zemědělství obecně.
Posledním uváděným zdrojem je německá nadace Warentest, která uvádí, že v testech„bioprodukty dopadly špatně zejména kvůli mikroorganismům". Jedná se o testy převážně z let 2004-2005, kde v záplavě konvenční produkce byl vždy testován jeden či dva produkty ekologického zemědělství ze statistického hlediska jde o velmi neprůkazné výsledky.
V článku uváděnými dohady o plísních v biopotravinách (mimochodem mnohokrát vyvrácených nejrůznějšími výzkumy např. zde) se snad již nemá smysl zabývat.
Deník nejenže ignoruje svá vlastní zjištění o mikroorganismech např. ve vejcích (i přes alarmistické titulky totiž biovejce v dubnovém testu MFDnes z hlediska jediného důležitého výstupu - tedy mikrobiální kontaminace - dopadla v průměru úplně stejně jako vejce konvenční. Přestože tato informace v článku nepadla podle jednoduchého výpočtu jsme došli k tomu, že test uvádí u 30 % konvenčních vajec cizí tělíska a totéž u 33 % biovajec...), ale - a to je mnohem závažnější - také mnohá zjištění řady odborných týmů, které kontaminaci biopotravin zkoumají již desítky let. Možství výstupů lze dohledat např. zde.
V součtu tedy titulek „Bez chemie ale s parazity" podkládá několik statisticky neprůkazných testů v německých médiích a názor „farmářky".
Bio se samozřejmě nerovná zdravé či bez rizik. Samozřejmě rizika mikrobiální kontaminace existují, potraviny (jak konvenční tak ekologické) jsou jednoduše vhodným médiem k jejich kultivaci. Nicméně odmítáme apriorní předpoklad, že organické hnojení a další metody užívané ekologickými zemědělci s cílem úspory energie, zlepšování půdy, udržování biologické rozmanitosti a samozřejmě produkce potravin představují přímou linku k mikrobiální kontaminaci či mediálním jazykem „zabijáckým biopotravinám".
reklama