Libor Ambrozek a Petr Orel: Otevřený dopis energetikům

10.3.2011
Vážení pánové,

obracíme se na Vás jménem Českého svazu ochránců přírody, občanského sdružení, jehož více než 9 000 členů spojuje aktivní zájem o ochranu přírody a životního prostředí a které je také koordinátorem Národní sítě záchranných stanic, zabývající se záchranou zraněných divokých zvířat na území celé České republiky.

V roce 2010 se dostalo do péče záchranných stanic pro handicapované živočichy sdružených v Národní síti celkem 418 ptáků, kteří se zranili na zařízeních provozovaných Vašimi společnostmi. Konkrétně to bylo 347 ptáků zraněných elektrickým vedením ČEZ Distribuce, 54 u E.ON Distribuce a 17 jedinců u PREdistribuce (základní přehled je uveden v příloze tohoto dopisu, podrobné informace o každém jedinci Vám rádi na vyžádání zašleme). Velkou většinou šlo o ptáky popálené elektrickým výbojem v důsledku dosednutí na sloupy vysokého napětí s nevhodně konstruovanými izolátory. Několik jedinců se do naší péče dostalo také po nárazu do elektrických vodičů. Celkové prokazatelné přímé náklady na péči o tyto zraněné jedince dosáhly částky 396 429 Kč (334 424 Kč u ČEZ Distribuce, 54 101 Kč u E.ON Distribuce a 7904 Kč u PREdistribuce). Ve skutečnosti byly náklady na péči o tyto ptáky vyšší, ale úmyslně zde uvádíme jen ty náklady, které vedeme v Národní síti v centrální evidenci a můžeme je kdykoliv obratem prokázat.

Vážení pánové, jak jistě víte, Český svaz ochránců přírody i provozovatelé všech záchranných stanic Národní sítě jsou neziskové organizace, záchranu zraněných živočichů (více jak 11 tisíc přijatých zvířat v roce 2010) provádějí výhradně za peníze získané z dotací či darů – tedy prostředků, které nad rámec své odborné práce se zvířaty musí intenzivně a opakovaně shánět. Domníváme se tedy, že je zcela oprávněné, když po Vašich společnostech požadujeme uhrazení alespoň těch nejzákladnějších nákladů na péči o živočichy, kteří se zranili na zařízeních ve Vašem vlastnictví. Pokud máte jiný názor, prosím, sdělte nám ho. Vážení, nežádáme Vás o sponzoring či dar, žádáme Vás pouze o uhrazení prokazatelných nákladů, které nám v důsledku Vaší činnosti vznikly.

Tento dopis, prosím, považujte za otevřený. Děkujeme za vstřícnost a pochopení!

RNDr. Libor Ambrozek - Předseda ČSOP
Petr Orel - Předseda Rady Národní sítě záchranných stanic

Libor Ambrozek a Petr Orel
Český svaz ochránců přírody
Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.