Tomáš Hodek: Otevřený dopis JUDr. Petru Petržílkovi, stínovému ministru životního prostředí ČSSD

1.3.2010
Vážený pane doktore,

jsme upřímně překvapeni širokým zájmem o náš projekt Miss kompost, který byl odstartován článkem pana redaktora Jakuba Pokorného v MF Dnes. I Vy jste se o něm zmínil v tiskové zprávě ze dne 19. února 2010 a stejně jako on jste projekt spojil s čerpáním z evropských grantů a MŠMT. Toto spojení však neexistuje. MŠMT se na financování Miss kompost nikdy nepodílelo a Miss kompost nikdy nestála milióny. Obě tyto informace si můžete ověřit ve výročních zprávách, které zveřejňujeme na našich webových stránkách.

Miss kompost je ojedinělý projekt, který není snadné zaměnit. Informace o něm jsou dostupné na internetu a je snadné je najít, stejně jako naše vyjádření k článku pana Pokorného. Prohlášení jsme vydali za účelem uvést na pravou míru tvrzení v článku MF Dnes. Domnívali jsme se, že tím předejdeme zkreslování informací a usnadníme tím práci všem, kteří se tématem chtějí seriózně zabývat.

Vyzýváme Vás tímto k vydání tiskové zprávy, kde tyto informace uvedete na pravou míru. Rádi bychom Vás zároveň upozornili na další omyly, které ve své zprávě uvádíte. Ve zprávě i na Vašich webových stránkách uvádíte, že se chcete věnovat environmentálnímu vzdělávání a pravděpodobně Vám nikdo z Vašich poradců nevysvětlil co „environmentální vzdělávání, výchova a osvěta“ je. V seznamu témat totiž uvádíte pouze praktické činnosti ochrany životního prostředí, nikoliv environmentálního vzdělávání. Například zde zcela chybí i téma třídění odpadů, které spadá do Vaší případné budoucí kompetence. Právě environmentální vzdělávání v této oblasti může významně pomoci např. při plnění závazků vyplývajících ze skládkové směrnice. Za nedodržení limitů v množství bioodpadů ukládaných na skládky nám již v letošním roce hrozí vysoké pokuty.

Na závěr bychom Vás rádi upozornili, že Sdružení TEREZA, Rezekvítek i Sever, které zmiňujete ve své zprávě, patří k naprosté špičce na poli environmentálního vzdělávání a patřili k ní již před vstupem Strany zelených do vlády. Z jejich materiálů a know-how čerpají desítky ekologických organizací a stovky škol po celé České republice.

Proto bychom Vás kromě oficiálního vyjádření k nepravdivým informacím chtěli požádat, abyste se s jejich prací seznámil, neboť při realizaci environmentálního vzdělávání jejich služby určitě rád využijete.

S pozdravem Tomáš Hodek, předseda občanského sdružení Ekodomov

V Praze 26. února 2010

Tomáš Hodek
Autor je předsedou občanského sdružení Ekodomov
Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.