https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/biorestaurace-zacinaji-i-konci
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Biorestaurace – začínají i končí

6.5.2009 08:15 | PRAHA (Ekolist.cz)
Letos zanikl pražský řetězec restaurací Bio Cafes. Minulostí je taky restaurace Albio. Na druhé straně v Praze už léta působí restaurace Country Life a letos dvě brněnské restaurace Rebio získaly jako vůbec první restaurace v České republice certifikát biorestaurace. Biomenu nabízí i luxusní restaurace Zlatá Praha v hotelu InterContinental. Něco končí, něco začíná.
 

Hanka a Jan Zemanovi
Budoucnost se zdála být růžová - Hanka a Jan Zemanovi v roce 2003, kdy zakládali Albio.
Foto: Martin Mach/Ekolist.cz

Když v roce 2003 manželé Jan a Hana Zemanovi otvírali spolu se sítí biobchodů i biorestauraci Albio, zdálo se, že mají vše dobře promyšleno. Hana Zemanová měla zkušenosti z oblasti biopotravin a Jan Zeman coby ekonom připravil financování podnikatelského záměru. Jejich cílem bylo vybudovat klasickou lepší restauraci s obsluhou a s nabídkou biojídel. Nicméně v roce 2005 celou společnost Albio prodali a nyní se věnují jen své biopekárně Zemanka. Biorestaurace i s bioobchody pak ještě několikrát změnila majitele, nakonec ale leckterým dodavatelům zboží zbylo pár neproplacených faktur.

„Tehdy jsme restauraci zakládali s velkým nadšením. Dnes to vidím jinak,“ říká s odstupem několika let Jan Zeman. „Chtěli jsme něco jiného, než je třeba Country Life, který je zaměřen na obědy a má pultový výdej jídla,“ vysvětluje Zeman. Podle jeho názoru má ale právě koncept Country Lifu větší šanci na úspěch. A kromě samoobslužných jídelen může být úspěšná ještě luxusní restaurace s biomenu. „Zjistili jsme, že čeští zákazníci nevědí, co v biorestauraci hledat. Přes obědy jsme sice měli plno, ale večer u nás bylo jen pár cizinců. A to na udržení restaurace s obsluhou nestačí,“ říká Jan Zeman. Problém byl prý rovněž s cenou. „Lidé mají představu, že když je jídlo vegetariánské, bez masa, že bude levné. Ono to tak ale není.“

Neslavně skončil i pražský řetězec restaurací rychlého občerstvení Bio Cafes, který vznikl v roce 2005. Původní plány, totiž do pěti let otevřít dvě stovky provozoven v různých zemích, se francouzskému podnikateli Silvano Pedrettimu naplnit nepodařilo. Z vysněné expanze zůstalo v Praze na konci března šest zavřených bufetů.

Podle Toma Václavíka z agentury GreenMarketing, jenž se dlouhodobě věnuje propagaci a poradenství v oboru biopotravin, měl pád Albia a Bio Cafes některé společné rysy. „Byly to příliš ambiciózní, silně zainvestované projekty, které však nenašly dostatek zákazníků, aby generovaly nutný oběh peněz,“ říká Tom Václavík. Podle něho však jejich krach v žádném případě neznamená, že maloobchodní prodej biopotravin nemá v Praze šanci. „Určitě má, ovšem je nutné jej budovat postupně, po malých krocích, s nárůstem zákazníků. A hlavně: je nutné najít koncept, který zaujme širokou škálu zákazníků, ne jen přesvědčené spotřebitele biovýrobků,“ míní Tom Václavík.

Bio, to je luxus

Jan Zeman zmínil, že pro biopotraviny jsou vhodné samoobslužné restaurace. V Praze je taková nejznámější restaurace Country Life, v Brně jsou jeho obdobou restaurace Rebio. První Rebio vzniklo v roce 2004 v ulici Orlí. Zájem o podnik vedl k otevření druhé restaurace v brněnském Velkém Špalíčku. V březnu letošního roku pak tyto restaurace jako první v České republice získaly certifikát bio od kontrolní společnosti KEZ. Certifikace zaručuje zákazníkům restaurací Rebio ekologický původ konkrétních surovin v daných pokrmech.

Restaurace používá biosuroviny nejen v zeleninových a ovocných salátech, ale taky v hlavních jídlech nebo v nápojích. „Biospeciality najdou zákazníci restaurací Rebio mezi nejširší nabídkou vegetariánských jídel v České republice. Celkem máme v nabídce přes 40 druhů salátů z čerstvé a sezónní zeleniny, 50 druhů originálních polévek, víc než 100 druhů teplých jídel a kolem 50 druhů dezertů,“ říká šéfkuchař Rebia Vlastimil Kelbl.

Při bližším pohledu je ovšem přístup Rebia shodný s představami manželů Zemanových v roce 2003. Zaměření na zdravou výživu, ideálně z produkce biozemědělství, otevřenost pro maminky s dětmi, prostory laděné podle feng-šuej a snaha o ekologicky šetrný provoz. Liší se jen forma.

Myšlenku Jana Zemana, že bio by mohlo mít šanci i v restauracích luxusních, potvrzuje restaurace Zlatá Praha, která sídlí v pražském hotelu InterContinental. Podle zdejšího šéfkuchaře Jana Horkého jsou pro dobrou kuchyni důležité kvalitní suroviny. Odborníci na zdravou výživu také doporučují připravovat pokrmy z produktů sezonních a místních. S jejich dodáním mají však české restauranty dlouhodobě problémy. Zlatá Praha se to ale pokouší prolomit a oslovila vybrané české ekofarmy s poptávkou po sezonních potravinách, aby bylo možné připravit luxusní pětichodové biomenu. Pečená svíčková a konfitovaná kližka z biohovězího tady vyjde bratru na sedm set korun.

Biorestaurace Rebio
Právě samoobslužný prodej se zdá být receptem na bioúspěch. Na snímku biorestaurace Rebio.
Licence: Svolení ke zveřejnění na Ekolist.cz
Foto: Rebio

Do školek i nemocnic

Biooběd ale nemusí být nutně spojený s návštěvou biorestaurace nebo luxusního hotelu. Biopotraviny se dostávají na jídelníček domovů důchodců, škol a školek. Někde jde jen o ukázkovou akci, například základní škola v pražské Jeremenkově ulici v prosinci připravila ve školní jídelně týden biopotravin. V pražské bioškolce Festina jde ale o realitu všedního dne. Kromě environmentálně zaměřeného programu tady dětem pravidelně nabízejí stravování v kvalitě bio. V den psaní toho článku si děti k obědu mohly dát hovězí masíčko se zeleninovou smetanovou omáčkou a domácím knedlíčkem. Všechny ingredience - hovězí maso, cibule, mrkev, celer, palmový tuk, kravské mléko a zeleninový bujón – jsou v kvalitě bio. Školka nabízí i bio vegetariánskou stravu. Dlužno dodat, že Festina není pro normální smrtelníky. Za oběd a dvě svačiny pro svou ratolest tu totiž řádně zaplatíte. K víc než desetitisícovému měsíčnímu školkovnému připlatíte měsíčně ještě šestnáct set korun za biostravu.

Biopotraviny se dostávají i do závodních jídelen či restaurací ve velkoprodejnách. Podle informací agentury GreenMarketing čtvrtina podnikových restaurací v Německu zavedla zvláštní biomenu. Mezi podniky, které svým zaměstnanců takto vycházejí vstříc, patří například ve Spojených státech Ebay, Yahoo, Oracle, v Německu Esprit, Ikea, WestLB a mnoho dalších. Jak dál uvádí GreenMarketing, z německých průzkumů vyplývá, že 57 % nemocničních klinik a 52 % domovů důchodců už vaří z bioproduktů. V Rakousku tvoří biopotraviny 50 % potravin a nápojů v mateřských školkách, 30 % v nemocnicích a 17 % v domech s pečovatelskou službou. Celkový podíl biopotravin ve veřejném stravování ve Vídni je 30 %. Švédská vláda si dala za cíl, aby do roku 2010 pocházelo 25 % surovin pro přípravu jídel ve veřejných institucích z ekologického zemědělství.

Rovněž švédská společnost IKEA se do biopotravin pustila. V sousedním Německu má celkem 34 obchodů, kde si kromě zakoupení nábytku můžete dopřát taky biooběd v restauraci s certifikátem bio. V České republice má IKEA celkem čtyři obchody s nábytkem, žádná jejich restaurace však není certifikovaná jako biorestaurace. Přesto si tady můžete bio jídlo dát. V pravidelném menu jsou zařazeny biotěstoviny s bio vegetariánskou rajčatovou omáčkou. A v prostorách za kasou lze v tzv. švédském obchůdku zakoupit další biopotraviny. IKEA s certifikací českých restaurací ale nepočítá.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist