Co s biozeleninou v kuchyni?
Kapucínový salát
200 g vařeného hrachu Kapucín, 150g bílé ředkve, 1 malá sklenička sterilované červené papriky, 2 větší červené cibule, pepř, 100 g křenu, 2 lžíce oleje, 3 lžíce octa, 2 lžíce cukru.
Uvařený hrách necháme vychladnout. Bílou ředkev oloupeme a nastrouháme na delší nudle.Červenou cibuli nakrájíme na tenké plátky, sterilovanou papriku upravíme podle potřeby. Všechno dáme do mísy, přidáme olej, ocet, cukr a dochutíme solí. Nakonec vmícháme křen a necháme odležet 3 hodiny v lednici.
Cibulová polévka se špaldou
30 g špaldy, 4 středně velké cibule, 3 lžíce oleje, 1dl oloupaných mandlí, sůl, bílý pepř, 1l masového (zeleninového) vývaru, 1houska, sýr na strouhání.
Namočenou špaldu vaříme ve vodě 10 - 15 minut. Pak většinu vody scedíme, zalijeme vývarem a dovaříme do měkka. Na polovině oleje osmahneme do zlatova na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky posekané mandle, sůl, pepř a zalijeme vývarem se špaldou. Necháme projít varem a posypeme petrželkou. Na druhé polovině oleje opražíme housku nakrájenou na tenké nudličky, které dáváme do talířů a zalijeme polévkou. Nakonec přidáme do každé porce lžíci strouhaného sýra.
Kuřecí kari bulgur
30 g másla, 500 g kuřecích prsíček nakrájených na nudličky, sůl, mletý pepř,1velká nakrájená cibule, 2 stroužky česneku, kari koření (šafrán), 150 g bulguru, 400 ml vody (vývaru), 400 g čerstvých (nebo konzervovaných) oloupaných rajčat, 300 g růžiček květáku, 60 g rozinek, 100 g mraženého hrášku, 150 g bílého jogurtu.
Kuřecí maso opékáme na másle na slabém ohni až 5 minut až do mírného zhnědnutí. Vytáhneme jej na talíř, dochutíme solí a pepřem. Na másle zbylém na pánvi osmahneme cibuli a česnek, přidáme kari (šafrán), bulgur, vývar, rajčata, květák, rozinky a pomalu přivedeme k varu. Pod pokličkou dusíme 15 minut, občas zamícháme. Přidáme kuřecí maso, hrášek a opět přivedeme k varu. Pod pokličkou pak dusíme všechno ještě kolem 10 minut.
Podobně jako ostatní luštěniny musíme cizrnu namáčet, a to alespoň 10 - 12 hodin, protože se její semena vaří ze všech luskovin nejhůře. Na 500 g použijeme 2l vody, do které můžeme přidat menší množství kuchyňské soli.
Délka vaření je poměrně proměnná a závisí na stáří semen a délce skladování, starší semena je třeba vařit déle. Při přípravě některých polévek je třeba odstranit slupky drhnutím v dlaních. Uvařenou cizrnu můžeme skladovat v mikrotenových sáčcích v mrazničce, lze ji skladovat i rozmixovanou v plastikových nádobách. Osvědčilo se i krátkodobé uskladnění v uzavřené sklenici v čerstvé vodě s přidáním malého množství soli. Pokud k přípravě jídla používáme naloženou cizrnu, po scezení ji dobře opláchneme.
Falafel
250 g cizrny, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, hrst petrželové nebo koriandrové nati, lžička mletého koriandru, čajová lžička mletého kmínu, čtvrt čajové lžičky cayenské papriky, čtvrt čajové lžičky prášku do pečiva, sůl, olej.
Cizrnu máčíme ve studené vodě 36 hodin, potom scedíme a opláchneme. Rozmixujeme na hladkou kaši, přidáme nakrájenou cibuli, utřený česnek a nadrobno nasekanou petrželovou ( koriandrovou ) nať. Mixujeme na jemnou kaši. Přimícháme koření, sůl a prášek do pečiva. Potom necháme směs stát alespoň hodinu na chladném místě. Ze směsi zformujeme kuličky velikosti ořechu, trochu je smáčkneme a necháme stát 15 minut. Falafel smažíme 3 - 4 minuty a jednou ho obrátíme. Necháme odkapat na papírových ubrouscích a podáváme s tahina omáčkou, rajským protlakem.
reklama