https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/americane-opravdu-hodne-plytvaji-vyhazuji-asi-30-40-procent-jidla
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Američané opravdu hodně plýtvají, vyhazují asi 30-40 procent jídla

22.2.2020 00:26 (ČTK)
Američané hodně plýtvají, hodnota vyhozeného jídla v zemi dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun), tedy 1866 dolarů na jednu domácnost; vyhazuje se asi 30-40 procent jídla. / Ilustrační foto
Američané hodně plýtvají, hodnota vyhozeného jídla v zemi dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun), tedy 1866 dolarů na jednu domácnost; vyhazuje se asi 30-40 procent jídla. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nová studie právě dokázala něco, co říká mnoho turistů, kteří navštíví Spojené státy - Američané hodně plýtvají, napsal britský zpravodajský server Daily Mail. Ukazuje se, že hodnota vyhozeného jídla v zemi dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun), tedy 1866 dolarů na jednu domácnost; vyhazuje se asi 30-40 procent jídla.
 

Vědci také zjistili, že ti, kdo se stravují zdravěji, vyhazují více, protože kupují víc rychleji se kazícího ovoce a zeleniny než průměrný člověk.

Naopak domácnosti, které při nakupování postupují podle seznamu a musí cestovat dál, aby se dostaly do supermarketu, mají procento vyhazovaných potravin nejnižší.

Edward Jaenicke, profesor zemědělské ekonomie na Pennsylvánské státní univerzitě řekl: "Naše zjištění odpovídá předchozím studiím, které ukázaly, že 30-40 procent celkových dodávek jídla v USA skončí nesnědených - a to znamená, že byly také vyplýtvány zdroje využité k vyprodukování nezkonzumovaného jídla, včetně půdy, energie, vody a práce."

Jaenicke a jeho spolupracovník Yang Yu analyzovali údaje ze 4000 domácností, které se zapojily do průzkumu amerického ministerstva zemědělství o nákupu potravin známého pod zkratkou FoodAPS.

"Podle našich odhadů průměrná americká domácnost vyhodí 31,9 procenta jídla, které nakoupí," uvedl Jaenicke. "Více než dvě třetiny domácností zapojených do naší studie vyhodily odhadem 20-50 procent zakoupených potravin. Ovšem i ty nejméně plýtvající domácnosti vyhodí 8,7 procenta jídla, které nakoupí," dodal.

Dvojice vědců se také zaměřila na různé charakteristiky, které mohou zvýšit nebo snížit plýtvání potravinami v domácnostech. Zjistili, že čím vyšší příjem, tím víc vyhozeného jídla. A ti, kdo se stravují zdravěji se spoustou ovoce a zeleniny, také více jídla vyhodí.

"Je možné, že programy povzbuzující ke zdravé stravě mohou neúmyslně vést k většímu plýtvání," řekl Jaenicke. "To by mohl být podnět k zamyšlení z politického hlediska - jak bychom tyto programy propagace zdravého stravování mohli vyladit, abychom snížili potenciální plýtvání."

Menší procento vyhozeného jídla vykazovaly domácnosti s větší existenciální nejistotou, a také domácnosti s vyšším počtem členů. "Víc lidí znamená vyšší pravděpodobnost, že někdo dojí zbytky," vysvětlil Jaenicke.

Jedním z faktorů je i velikost balení, ve kterém se některé druhy potravin prodávají. "Dvoučlenná domácnost nemusí sníst celou hlávku květáku, z níž se pak pravděpodobně část vyhodí, zatímco větší domácnost ji pravděpodobně sní celou, nejspíš v jediném jídle," uvedl Jaenicke.

Nejenže je plýtvání jídlem politováníhodné, ale jiné studie zjistily, že životní cyklus vyhozeného jídla značně přispívá k emisím skleníkových plynů. "Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN je potravinový odpad ročně zodpovědný za zhruba 3,3 gigatuny skleníkových plynů. Pokud by se jednalo o zemi, šlo by o třetího největšího producenta CO2 po USA a Číně," dodal Jaenicke.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jiří Makoň

Jiří Makoň

23.2.2020 07:51
a na tohle zjištění byla potřebná studie? Vždyť takové chování vychází ze stylu povýšeného chování lidu této země. My jsme USA, naše vlajka visí na každém rohu, což vyjadřuje naše sebevědomí, jsme něco lepšího než ostatní a tak si můžeme dovolit koupit víc než potřebujeme
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2020 08:26 Reaguje na Jiří Makoň
Nesmysl, to je nízkou cenou potravin a celkovou přežraností naší civilizace, v jiných bohatých zemích to jiné nebude.
Odpovědět

Jan Šimůnek

23.2.2020 09:40 Reaguje na Jiří Makoň
Dokonce na toto téma vyšla řada studií a lze takovou studii dostat i do "lepších" vědeckých časopisů s impact faktorem.
Odpovědět

Jan Šimůnek

23.2.2020 09:42
Hlavní problém vidím v tom, že se stále více zvyšují požadavky na potravinovou bezpečnost (tj. nad rozumnou míru) a výrobci a distributoři potravin na to nemohou reagovat jinak než zkracováním doby použitelnosti.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

3.3.2020 15:36 Reaguje na Jan Šimůnek
Vy budete nejspíš takový ten odborník na všechno. Za mého mládí, byli také takoví a přednášeli většinou marx-leninismus a politickou ekonomii a říkali nám, jak nás tyto znalosti budou obohacovat a osvobozovat, a také jak nám rozšíří rozhled, ba i pohled na svět, jen co se je naučíme nazpaměť. Mnoho zdaru v další činnosti.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

3.3.2020 15:38 Reaguje na Jan Šimůnek
Na rozdíl od" zemřít", se potravinami plýtvat nemusí.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist