Biopotravinou roku je paštika z přeštíka z Biofarmy Sasov
Letos byl podle manažerky Pro-Bio Svazu ekologických zemědělců Kateřiny Urbánkové sortiment, který výrobci do soutěže přihlásili, pestrý. Objevilo se v něm například biopivo nebo nakládané bio kyselé zelí, jež se dříve v ČR ve větším nevyrábělo.
Podle Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov je farma oceňovaná hlavně za průkopnické výrobky. Hlavní cenu soutěže nyní vyhrála již počtvrté. "První biopotravina roku byl biouherák. Tehdy ani nikdo nevěděl, co to je biomaso, většinou si veřejnost myslela, že jde o sóju," popsal Sklenář.
V kategorii biopotraviny živočišného produktu vyhrál Biohermelín z ekofarmy Javorník. V kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky pak Bio Kostní vývar, také z Biofarmy Sasov. Mezi víny zvítězilo Rulandské šedé z vinařství Marcinčák z Mikulovské vinařské oblasti.
Přeštické černostrakaté prase neboli přeštík bylo vyšlechtěné v 19. století v Přešticích na jižním Plzeňsku. Jeho maso je tučnější než běžné vepřové.
V Česku vyrábí biopotraviny zhruba 590 producentů, jejich počet vzrostl během letošního roku o 46. Ekologičtí farmáři hospodaří na více než půl milionu hektarů půdy, což je zhruba 12 procent zemědělské půdy v ČR.
reklama