https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/czu-se-dari-s-pytlem-na-brambory-vedci-znovuobjevili-postup-davnych-inku
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČZU se daří s pytlem na brambory, vědci znovuobjevili postup dávných Inků

31.8.2022 00:49 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Třívrstvý pytel na brambory Zembag, který umožňuje dlouhodobě skladovat brambory při pokojové teplotě, představili na budějovickém agrosalonu Země živitelka vědci z České zemědělské univerzity (ČZU). Ročně jich lidé s postižením v chráněných dílnách vyrobí několik tisíc, nově se bude prodávat i v Německu. Vědci teď zkoušejí vyvinout podobný sáček na česnek. Pytel vznikl náhodou, když vědci testovali účinnost silic proti plísním a houbovým chorobám, řekl ČTK Matěj Božik z vědeckého týmu.
 

Jde o jeden projektů, jež míří na udržitelnou produkci potravin. Zembag je určené zejména do domácností, které nemají sklepy. "Je to pytel na skladování brambor v domácích podmínkách. Jeho hlavní výhody jsou, že v něm nezelenají brambory. Každý to asi zná, že si koupí brambory, a když doma po nějaké době otevře špajz, jsou naklíčené, měkké, zelené. Když jsou zelené, už by se vůbec neměly jíst, protože jsou jedovaté. Zembag tohle všechno řeší," řekl Božik.

Na povrchu je juta, uvnitř fólie, která nepropouští světlo a zároveň pomáhá v pytli udržet vlhkost, aby brambory nevysychaly. Zásadní je podle Božika kmínová silice, která je v malém pytlíku, jenž se přidává dovnitř Zembagu. Zpomaluje klíčení brambor. Z pokusů vzešlo, že vydrží neklíčit i půl roku.

Pytel vymyslel Pavel Klouček z ČZU. Na princip se přišlo náhodou. Vědci testovali účinnost silic proti plísním a houbovým chorobám. Testy dělali v zavařovacích sklenicích, do nichž se dávaly brambory a k nim se přidávaly různé silice. Při pokusech vědci odhalili, že kmínová silice zabraňuje klíčení brambor. "Zpětně jsme literární rešerší zjistili, že už staří Inkové využívali rostliny, které obsahují podobné látky jako náš kmín, takže ta technologie je stará několik tisíc let, jen dnes znovu objevená," řekl Božik.

Dva roky se pytel testoval v laboratořích, na portálu Hithit pak vybrali vědci první peníze od zákazníků a díky tomu začala postupně sériová výroba. Zembag vyrábí firma Terpenix, kterou založila ČZU. Na trhu je výrobek pět let. Vědci se snaží zvýšit kapacity chráněné dílny v Hradci Králové, kde se pytel vyrábí. Hledají i další chráněnou dílnu, protože výrobně jsou téměř na plné kapacitě. Poptávka roste, teď vstupují se Zembagem na německý trh. V chráněné dílně zaměstnávají kolem 50 lidí.

Pytle jsou na pět a deset kilogramů. Malý stojí 650 Kč, velký 950 Kč. "Kdybychom si je nechali šít v Číně, budou výrobní náklady nižší, ale dáváme přednost tomu podpořit lidi v České republice a navíc lidi, kteří nemají možnost najít si normální zaměstnání," řekl Božik.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

1.9.2022 11:22
a proč to je tak drahé ?
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

1.9.2022 11:22
a proč to je tak drahé ?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

3.9.2022 07:49
Inkové by se asi divili, cože se to vydává za jejich nějaký pracovní postup.
Co je mně známo, v těch horách bývá mimo sezónu obvykle taková zima, že se brambory coby sadba na další rok neklíčí už z tohoto důvodu. A je tam takové sucho, že brambory určené k lidské spotřebě se tam často konzervují sušením na slunci.
Jinak přirozeně pokud se v těch pytlích zpomalí klíčení, zpomalí úbytek živin v bramborách a prodlouží tak jejch využitelnost v městských panelácích, je to dost významné zlepšení. Až dosud se to muselo dělat chemicky postřikem brambor, tudíž byly ty látky v bramborách a zatěžovaly organismus člověka při konzumaci takových brambor. Co se týká ochrany proti zelenání, stačí třeba i obyčejná černá plastová tkanina.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

5.9.2022 07:18 Reaguje na Radim Polášek
Dobré tak akorát do paneláků na krátkodobé uskladnění. Otázkou je jestli na to krátkodobé uskladnění potřebuji pytel za tisícovku? K čemu je pytlíček na deset kilo když potřebujete uskladnit na zimu minimálně +- dva metráky?
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

6.9.2022 16:57 Reaguje na Jarek Schindler
Spotřeba brambor na osobu v ČR je 65 kg, takže to už opravdu musíte být velcí jedlíci brambor, aby to byly 2 metráky. A v tom jsou samozřejmě i hranolky, chipsy a bramborový škrob.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist