https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/draha-zelenina-podle-pestitelu-souvisi-s-jejim-nedostatkem-i-vyssimi-naklady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Drahá zelenina podle pěstitelů souvisí s jejím nedostatkem i vyššími náklady

1.3.2023 15:42 | PRAHA (ČTK)
Tuzemští zelináři předpokládají, že ceny většiny základních druhů zeleniny se budou postupně stabilizovat s nástupem nové sklizně v jižní části Evropy.
Tuzemští zelináři předpokládají, že ceny většiny základních druhů zeleniny se budou postupně stabilizovat s nástupem nové sklizně v jižní části Evropy.
Zdroj | Piqsels
Výrazný růst cen zeleniny na pultech tuzemských obchodů podle Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) souvisí s aktuální situací na společném evropském trhu, který se potýká s menšími zásobami z loňské sklizně i omezenou produkcí čerstvé zeleniny ze skleníků. Evropským zelinářům zároveň kvůli vysoké inflaci vzrostly náklady na pěstování a skladování zeleniny. "Česká republika kvůli nízké soběstačnosti nepatří mezi pěstitelské země EU s vlivem na cenotvorbu. Tuzemští pěstitelé pokrývají spotřebu zeleniny v ČR pouze z jedné třetiny," sdělila ČTK Zelinářská unie, podle které se ceny zeleniny stabilizují s příchodem nové letošní úrody.
 

Růst cen zeleniny na začátku letošního roku nabral výrazné tempo. Velkoobchodní ceny dovážené zeleniny podle údajů Státního zemědělského intervenčního fondu v prvních letošních týdnech vzrostly až o desítky procent. Zdražení se týká hlavně paprik, rajčat či salátových okurek.

Celosvětový růst cen zeleniny je podle ZUČM způsoben několika faktory. "Prvním z nich je obvyklý sezonní vývoj, kdy se do cen zeleniny promítají náklady na její skladování a zároveň omezená dostupnost. Tento vývoj je v letošním roce zesílen dopadem energetické krize, extrémním nárůstem cen vstupů do zemědělství i několikanásobným navýšením úrokových sazeb a tím zdražení úvěrů. To vše se společně s růstem cen práce přímo odrazilo v navýšení nákladů na pěstování a skladování zeleniny," upozornila ZUČM.

Situaci na trhu se zeleninou podle ZUČM negativně ovlivnilo i pozdní zastropování cen energií. Mnozí pěstitelé se totiž v obavách z extrémní ceny energie rozhodli na podzim místo uskladnění zeleniny pro její přímý prodej. Ve sklenících pak zelináři v zimě podstatně omezili nebo úplně pozastavili produkci. "Aktuálně se tak projevují menší zásoby a objem čerstvé plodové zeleniny, jako jsou rajčata, papriky či okurky, je na trhu nedostatečný," uvedla ZUČM. Extrémní výkyvy počasí, které loni zasáhly významné produkční oblasti v jižní Evropě, severní Africe, Indii a Číně, podle ZUČM prohloubily nedostatek některých druhů zeleniny i na světových trzích.

Převážná část domácí produkce zeleniny míří na trh od jara do podzimu. "V zimních a jarních měsících je dovozní závislost ještě více umocněna vzhledem k dlouhodobě nedostatečným investicím do skladovacích kapacit," upozornila ZUČM. Tuzemští zelináři předpokládají, že ceny většiny základních druhů zeleniny se budou postupně stabilizovat s nástupem nové sklizně v jižní části Evropy, zejména v Itálii, Španělsku a Portugalsku. "Avšak výraznou změnu očekáváme až příchodem hlavní sklizňové sezony během léta u polní zeleniny. U krytých ploch očekáváme výrazné zlepšení situace už v jarních měsících," stojí v komentáři ZUČM.

Dovoz čerstvé a zpracované zeleniny do Česka roste a záporná bilance zahraničního obchodu v této kategorii plodin se už několik let pohybuje kolem 12 miliard korun ročně. Loni byla dovezena čerstvá a zpracovaná zelenina za 16,4 miliardy korun, zatímco o rok dříve import obnášel 15,484 miliardy korun. Hodnota exportu zeleniny z ČR se loni zvýšila na 4,38 miliardy korun z 3,507 miliardy korun v roce 2021.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (33)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

1.3.2023 16:23
?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.3.2023 16:28
Je potřeba se na to podívat hezky od začátku !
Vše začalo likvidací zemědělství Slušovic a spotřebního družstva JEDNOTA, přes nadnárodní obchodní řetězce bez omezení + špatně vyjednaný přístup do EU/na rozdíl od Polska současnými drahými energiemi konče.
Nejsme jako oni, vykřikovali " demokrati " po sametu" a všechno dovezem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.3.2023 16:58 Reaguje na smějící se bestie
Ta příčina je ale hlubší. Komunistům se podařilo totálně zlikvidovat selský stava ze zemědělství udělat jen odvětví průmyslu.
Po plyšákovi byl velký zájem o obnovu, zvláště ministr Lux podporoval sedláky, co to šlo, jenže marně.
Po dvou generacích už byly vztahy přetrhané a málokdo se byl ochoten vrátit sedlačit.
Tohle v Polsku nenastalo, podmínky při vstupu do EU byly asi úplně stejné.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

1.3.2023 17:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Podmínky při vstupu v roce 2004 nebyly úplně stejné. My jsme lobovali za automobilky, Poláci věděli, že je jich 50 milionů a že si zemědělství vzít nenechají. U nás to opravdu bylo, ale už za premiéra Klause, všechno dovezeme.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.3.2023 08:29 Reaguje na Katka Pazderů
Když vše dovážíme, nedivme se cenám ale sobě, naivní hlouposti a obřím logistickým centrům
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

1.3.2023 17:17 Reaguje na Pavel Hanzl
A teď narážíme zejména na sílu suprmarketů, kterým se těžko dodává. Česká zelenina se v ČR nakupuje levněji od producentů a prodává se v suprmarketech dráž, protože česká je dobrý brand.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.3.2023 21:33 Reaguje na Katka Pazderů
Tonebude ta příčina, supráče sechovajé ve všech zemích přibližně stejně. My máme nejvíce monopolizované potravinářství (Mašková), supráče nemají možnost si vybírat (Prouza). Pokud zemědělství i zpracovatelský průmysl má pod kontrolou jeden subjekt, který ještě ovládá státní správu, je neštěstí na střeše.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.3.2023 08:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Oni říkají, že se stejně nechávají, kvůli výraznému slevovému systému, nejen že máme ceny nadhodnocené ale taky různé kvality
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.3.2023 08:33 Reaguje na Katka Pazderů
I supermarketům se dal stoupnout na palec ale to by vláda musela věřit vlastním lidem a ne odborům, který brečí jak mají ještě málo ale zisky a dividendy si v Německu spočítají a zákazník zaplatí
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.3.2023 18:20 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jistě, soudružka Dlužena mohla na jakoukoliv firmu "kleknout" a dělat jí mega problémy a šéfové supráčů jsou praktici. Prostě budou kupovat z Agrofertu a napaří to zákazníkům a jsou v pohodě. Antimonopolní ouřad je už taky prakticky divizí Afgrofertu, to je důsledek gigantického střetu zájmů, což je v normálních zemích trestný čin..
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

1.3.2023 18:12 Reaguje na smějící se bestie
Běžte už s těma Slušovicema do řiti. Zelinářství... bylo na okraji zájmu už hluboko za bolševika, protože se v očích soudruhů jednalo o buržoazní manýru.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.3.2023 21:14 Reaguje na Jakub Graňák
Jižní Morava, Polabí, tam fungovalo zelinářství solidně. Starý Kolín, Svatá Kateřina - tam se do " sametu " začínalo ředkvičkama, přes okurky, cibuli až k zelí, které se zpracovávalo/krouhalo a to jediné tam zůstalo.
Trochu zeleniny se pěstuje od Lysé n/l k Mochovu - kde byly mrazírny. Mraženou Mochovskou zeleninu nyní vyrábějí v Rakousku.
Mělnicko, Litoměřicko, nějak přežívají a Znojmo nic moc - když se tradiční Znojemské okurky vyrábí v Turecku.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.3.2023 06:39 Reaguje na smějící se bestie
Jasně... socialistické zelinářství fungovalo tak solidně jako dneska, na produkci se podílelo celými 30%
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.3.2023 21:15 Reaguje na Jakub Graňák
Slušovice byly konkurence Západu, tak musely padnout !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.3.2023 22:05 Reaguje na smějící se bestie
Cha cha cha cha a kterého Západu? Toho v Emerice, v Ženevě, nebo v Pieryn - Chynu?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.3.2023 08:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Do Slušovic jezdili na " čumendu " ti ze Západu, takže věděli, jaký konkurent by to byl !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.3.2023 10:47 Reaguje na smějící se bestie
To by teda byl, jak čapa!! Protekce na ÚV KSČ, ti dělali ze Slušovice špígl na Západ, aby to jako vypadalo úžasně, typická Potěmkinova vesnice. Proto to okamžitě po plyšáku řachlo a místní komáři to vytunelovali totálně dodna. A Čubu ještě cha cha zvolili do parlamnetu (nebo do senátu?) kam asi 2 roky vůbec nepřišel a bral plný plat.
Prostě jen bolševický šmé jak dycky.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.3.2023 10:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Čuba dostal nabídku na ministra zemědělství, do první vlády.
Bohužel to odmítl s tím, že těma teoretikama to nemá cenu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.3.2023 16:15 Reaguje na smějící se bestie
Dobře uděla, takového bolšána jsme tam fakt nepotřebovali, ukradl by i ministerské razítko.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.3.2023 07:42 Reaguje na smějící se bestie
Slušovice byly čistě korupční projekt, který využíval jedinečného postavení, bo mu bafuňáři povolili přístup na Západní trhy, což nikdo jiný neměl. Čuba tak dokázal sehnat kvalitní lidi (mohli na dovolenou do Alp!!) a rozjel skutečné podnikání, založené na možná osminásobné podcenění naší ekonomiky, tj. koruny, která neměla žádný směnný kurs.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.3.2023 08:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo, dovolil si zaměstnávat i ty, co měli špatný kádrový posudek, dokonce disidenty - Devátý.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.3.2023 10:51 Reaguje na smějící se bestie
Ten Devátý byl taky jediný, ale celé to byl jen podvod.
Co byl jejich hlavní byznys?
Kopili v rakousích zalevno počítač Atari, dali na něho značku Slušovice a prodali to našim bolševickým ouřadům za tehdejších asi 120 tisíc!!!
Zisk asi 1000%, velmi úspěšný byzbnys, takový babišovský.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.3.2023 10:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Začínali na Ukrajině pěstovat kukuřici a něco kolem zemědělství ve Vietnamu.
Vše " sametem " skončilo - dnes by byla Ukrajina o něčem jiném !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.3.2023 16:16 Reaguje na smějící se bestie
Dnes by tam šmelili s kradenýma patronama.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

1.3.2023 17:28
Kdysi bylo normální jíst pouze sezonní zeleninu a v zimě nakládanou. Ani bych osobně neměl na okurky a papriky v zimě chuť, to prostě s sebou nesla sezona. Dnešní mladí na to koukají asi jako vyoraná myš, ale když holt musí mít v lednu papriky, okurky, jahody a jánevím jaký ještě chemický hnus, tak si to budou muset holt zaplatit, a to mastně. Nic víc, nic míň.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

1.3.2023 18:07 Reaguje na pavel peregrin
Na co se poněkud pozapomnělo je pozitivní vliv různě kvašené a fermentované zeleniny na zdraví
Odpovědět
pp

pavel peregrin

2.3.2023 05:25 Reaguje na Jakub Graňák
Ano.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.3.2023 21:03 Reaguje na pavel peregrin
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.3.2023 08:42 Reaguje na pavel peregrin
Člověk by měl jist ovoce a zeleninu, která odpovídá roční době. Jist v zimě salátovky okurky je nesmysl. V zimě by měl organismus prohřívat a vitamin C
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.3.2023 18:41
Připojuji se k panu Peregrinovi , celá staletí jsme v zimě konzumovali nakládanou/kvašenou zeleninu a šlo to taky.
Papriky, okurky a rajčata v zimním údobí (pokud nejsou letecky přepravena z vhodných regionů čerstvá) nestojí za nic. Senzoricky katastrofa , po stránce vitamínů, stopových prvků apod . doslova dezolátní.
Vůbec mi to neschází a jde vysloveně o věc, kterou si 99,99% populace může odříct.
M.j. nejlepší rajčata naleznete během sezóny v Bulharsku .
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.3.2023 22:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
A není to lehóčko z ruky? Já mám nejradši z Bulhar pod Pálavou.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.3.2023 23:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Šlo, s o 35 let nižším věkem dožití. Výrazně přesluhujete, neukázněný dezoláte.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

2.3.2023 12:57
Jsem v klidu, zelí, mrkev, celer, petržel, dokonce i cibule na pultech je (dokonce i česká), i když na můj vkus je i kořenová zelenina hodně drahá. Loni jsem navařila opravdu luxusní protlak, co má konzistenci husté pasty a chutná přímo božsky. Ten mi rajčata při vaření nahradí a na čerstvá si prostě počkám.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist