Dvacet procent odpadu v brněnských popelnicích tvoří jídlo, ukázal průzkum
Ukázalo se také, že pokud se k vyhozeným potravinám připočte i odpad z kuchyní a zahrad, pak tento bioodpad tvoří až polovinu veškerého obsahu kontejnerů.
Dalším zjištěním je, že podíl jednotlivých složek odpadu se mění podle ročního období. A vliv měla i koronavirová krize, která vedla ke snížení plýtvání potravinami. Během koronavirové krize ale v popelnicích nedošlo k nárůstu podílů plastů, jak se vzhledem k používání jednorázových ochranných pomůcek a nádobí předpokládalo.
Analýza vzorků odpadu probíhá v rámci výzkumného projektu čtyřikrát ročně, projekt je naplánován na tři roky, vybrané lokality zahrnují typ sídlištní zástavby, vilové i venkovské. Každý typ zástavby je monitorován zvlášť, jelikož se vzhledem k odlišnému stylu života v jednotlivých lokalitách předpokládá i jiné složení produkovaného odpadu.
Biologický odpad, vyhozený do nádoby na komunální odpad, skončí svou cestu v brněnské spalovně odpadů. Mnohem lepší je, pokud jej občané vytřídí už doma a buď jej zdarma odvezou do sběrného dvora (což má smysl zejména u odpadů ze zahrad), nebo si pro kuchyňský i zahradní bioodpad zřídí kompostér. Společnost SAKO Brno v minulých letech občanům díky dotaci z Evropské unie poskytla pět tisíc kompostérů. V některých městských částech je možné využít i možnosti mobilního sběru bioodpadu.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (12)
PavelA
18.7.2020 08:36Ony hnědé popelnice,když je vedlo,pěkně kvasí.
Myšlenka odvozu biiodpadu do sběrného dvora je trapná,ten kdo jej produkuje/myslím tím trávu+měkké větvce/ si jej má také na svém pozemku zlikvidovat-kompostéry+pálení pod buřty.
Se zbytky jídla se toho moc vymyslet nedá.
Pavel Karel
18.7.2020 09:44Kamil Krabice
18.7.2020 11:50 Reaguje na Pavel HanzlSvatá Prostoto
20.7.2020 21:35 Reaguje na Pavel HanzlDruhá věc je ta, že samozřejmě existují skupiny lidí, pro které jsou náklady na potraviny zanedbatelnou položkou a mohou si dovolit jimi plýtvat. Pak jsou ale skupiny, u kterých uvedené neplatí ani omylem. Takže citelně zdražit potraviny všem povede asi tak k čemu?
Jirka Černý
19.7.2020 12:19Někdo tu píše že to ukazuje na fakt že je jídlo levné, tak bych to asi neřekl ale souvislost s cenou tu bude. Moje bejvalka neměla peníze a tak koupila nejlevnější maso, navařila guláš na tři dny a bylo. Výsledek? Druhý den to nikdo nejedl a za pár dní se většina vyhodila. Já jsem koupil méně lepšího masa a ostatních surovin, nadělal porce a vše se do mrtě a s chutí snědlo, ale z jejího pohledu to bylo vyhazování peněz.
Pokud jsou v rodině děti asi nejde uplně odbourat že njaké jídlo skončí na kompostu, pokud to nejsou zázračné děti které vždy sní celou svačinu atd.
Svatá Prostoto
20.7.2020 21:42 Reaguje na Jirka ČernýOtázkou je, zda to nazývat vyloženě plýtváním ... byť čirý nerozum je to v každém případě.
To mi připomíná jak na letních táborech v mládí (vařili jsme si samozřejmě sami) se službě občas něco tak úplně nepovedlo ... a odpadovka se v ty dny plnila výrazně rychleji:-). Sice to byla škoda, ale zase bylo ... a někdy pořád je ... na co léta vzpomínat ... a za co stydět:-))). Ale opět, o plýtvání bych rozhodně nehovořil.

Krásná Lípa na Děčínsku má komunitní kompostárnu za téměř devět milionů korun
Plzeň otevřela městskou kompostárnu, zaujímá plochu 1,1 hektaru
Kompostárna Jarošovice na Českobudějovicku spouští výrobu biometanu