Jak zabránit podvodům s biopotravinami? Vědci přišli s novým řešením
Trh s biopotravinami prudce roste. Mezi lety 2002 a 2011 se ztrojnásobil, před třemi lety se obchodovalo se zbožím za téměř 63 miliard dolarů. Jelikož jsou ale zároveň certifikované bioprodukty často dvakrát tak dražší než tradiční potraviny, svádí to mnohé podvodníky k vydávání levnějších potravin za dražší bio.
Zjistit, jestli bylo ovoce nebo zelenina vypěstováno konvenčně, nebo v ekologickém zemědělství, není jednoduché. V současnosti je nejspolehlivější metodou pro ověřování analýza izotopů dusíku. Ale i ji lze přelstít. Monika Hohmannová a její kolegové se proto rozhodli pracovat na vývoji nového způsobu testování.
Zaměřili se na metodu zvanou nukleární magnetická rezonanční spektroskopie, která bývá používána k ověřování mnoha potravin, včetně medu nebo olivového oleje. Němečtí vědci analyzovali rajčata pěstovaná ve sklenících i venku, s běžnými i organickými hnojivy. A jejich data opravdu vykazovala mezi ekologickými a konvenčními produkty rozdíly. Autoři došli k závěru, že je jejich test dobrým výchozím bodem pro test ekologicky vyprodukovaných rajčat a další zdokonalení metody by mohlo pomoci prodeji podvodně označeným potravin zcela zamezit.
reklama