https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/kritika-alternativnich-potravin-je-lobby-nekterych-firem-uvedla-organizace-proveg
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kritika alternativních potravin je lobby některých firem, uvedla organizace ProVeg

26.9.2022 15:29 | PRAHA (ČTK)
Potravinářská komora minulý týden uvedla, že názvy jako veganský steak diskriminují potraviny živočišného původu. ProVeg v tom vidí hlavně lobby například výrobců mléka k přechodu na udržitelnější způsob stravování.
Potravinářská komora minulý týden uvedla, že názvy jako veganský steak diskriminují potraviny živočišného původu. ProVeg v tom vidí hlavně lobby například výrobců mléka k přechodu na udržitelnější způsob stravování.
Organizace ProVeg Česko, která má za cíl zvyšování povědomí o rostlinných alternativách potravin, se ohradila proti některým tvrzením Potravinářské komory ČR o propagaci rostlinných alternativ. Komora minulý týden uvedla, že názvy jako veganský steak diskriminují potraviny živočišného původu. ProVeg v tom vidí hlavně lobby například výrobců mléka k přechodu na udržitelnější způsob stravování. Pro ČTK to uvedla mluvčí organizace Eva Hemmerová.
 

Prezidentka komory Dana Večeřová minulý týden uvedla, spotřebitele může označování potravin jako například vegetariánský burger mást a konzumace masa je označována jako něco neetického nebo nevhodného. Komora také kritizuje záměr Evropské komise revidovat označování výživových hodnot potravin a možné zavedení takzvaného Nutri-score, které označuje potraviny písmeny A až E.

Hodnocení se vypočítává podle algoritmu, který dává body za nutričně rizikové živiny, jako jsou cukry, nasycené mastné kyseliny nebo sůl, ale také protibody za žádoucí živiny jako jsou bílkoviny, procento ovoce nebo vláknina.

Hemmerová k tomu uvedla, že naopak rostlinné produkty jsou diskriminovány například chybějícími dotacemi. "Průzkum provedený Evropskou spotřebitelskou organizací (BEUC) v deseti členských státech zjistil, že více než 68 procent dotázaných takové názvy podporuje, pokud jsou produkty jasně označené jako rostlinné či vegetariánské," doplnila.

Jedním z argumentů Potravinářské komory ČR, které uvedla dříve také Agrární komora ČR je, že některé produkty jako rostlinné náhražky masa mohou být takzvané vysoce zpracované potraviny, do kterých se přidává řada přídavných látek. V Nutri-score mohou ale mít lepší hodnocení než klasické maso.

"Dnes je trendem konzumovat živočišné produkty denně, ale studie ukazují, že zařazení bezmasých dnů je pro zdraví pozitivní, protože luštěniny a rostlinný protein mají své výhody, na rozdíl od masa obsahují vlákninu a snižují příjem nasyceného tuku ve stravě," reagovala nutriční specialistka ProVeg Česko Veronika Baťová

Potravinářská komora i ministerstvo zemědělství plošné zavedení Nutri-score nepodporují a považují za současnou praxi, která uvádí výživové hodnoty na obalech, za dostatečnou.

Podle Elišky Selinger ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je sice výživová tabulka u potravin krokem kupředu, v praxi ale není dostatečná a Nutri-score hodnoty "překládá" pro spotřebitele více srozumitelnou formou a jeho zavedení podpořila mimo jiné Světová zdravotnická organizace i většina zemí EU.

Doplnila, že úroveň průmyslového zpracování potravin současná praxe neuvádí. "Tvrdit, že aktuální označování je dostatečné a zároveň vyčítat Nutri-Score, že nepenalizuje průmyslově zpracované produkty, je tak nesmyslné," poznamenala. "Není pravdou, že očerňuje masné produkty. Mnohé z nich, včetně kvalitních burgerů, mají hodnocení A, jak dokládá i letmý pohled do potravinových databází s dostupným hodnocením," dodala.

Společnosti Nestlé, která v ČR rostlinné alternativy masa vyrábí, uvedla pro ČTK, že Nutri-score podporuje jako nejvhodnější systém značení, který "neznevýhodňuje ani neznehodnocuje tradiční místní potraviny" a podporuje užívání názvů výrobků, které odkazují na vzhledové vlastnosti jako je steak nebo nugetka, když jsou jasně označovány jako rostlinné. Firma také uvedla, že tyto názvy je používá už řadu let, aniž by bylo nějak prokázáno, že dochází k matení spotřebitelů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MJ

Marcela Jezberová

27.9.2022 10:34
To jsou výrobci náhražek takoví zoufalci, že nedokáží vymyslet přitažlivý název? Musejí se přiživovat na živočišných potravinách? Vždyť ty náhražky jsou tak jiné, výjimečné, dokonalé. Nezaslouží si, aby se jmenovaly podle těch "škodlivých" výrobků z ubohého masa nebo mléka. Dobrý produkt se sám chválí, takže nechápu, proč musejí za každou cenu napodobovat produkty "špatné".
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.9.2022 12:46
Mne fakt fascinuje jedno. Někdo nejí maso, z nějakých důvodů, fajn, beru to, nevadí mi to, ostatně, já spotřebu masa, krom jiného, ze zdravotních důvodů také značně omezil.

Ale proboha když nejím maso, tak proč tomu, co jím místo toho, jak trubka říkám tak, aby se to tomu masnému výrobku co nejvíce podobalo??? Veganský steak??? WTF?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist