Má být prospěšnost potravin uváděná pomocí semaforu? MZe je proti
Evropská komise chce do konce roku 2022 vytvořit společný grafický systém hodnocení výživové hodnoty potravin povinný pro všechny členské státy. Nutri-Score převádí nutriční hodnotu do jednoduchého kódu, přičemž písmeno A v zeleném poli představuje zdravější potravinu, naopak E v červeném poli potravinu nejméně prospěšnou. Toto značení připomínající semafor zavedla před třemi lety Francie. Používá se také v Belgii či Španělsku a jeho využití od listopadu doporučilo výrobcům i Německo.
Na neformálním zasedání ministrů zemědělství EU na konci srpna se o zavedení systému Nutri-Score diskutovalo. Itálie společně s Českem a dalšími pěti zeměmi jej odmítla. Řím ho považuje za diskriminační vůči některým tradičním potravinám jako je olivový olej nebo parmská šunka, které by kvůli vysokému obsahu tuku a soli byly v semaforovém označení spíše v červených barvách, tedy mezi méně zdravými potravinami.
K zavedení tohoto značení se s odkazem na zkušenosti z jiných zemí a vědecké studie přiklání Jiří Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu. Podle Rupricha je nynější uvádění výživových hodnot v tabulce zpravidla na zadní straně obalu pro mnohé spotřebitele informativní, ale nesrozumitelné a lidé nemají čas údaje o energetické hodnotě, množství tuků, sacharidů, bílkovin a soli a dalších parametrů během nákupu prostudovat. Zjednodušení formou jakéhosi semaforu by podle něj mohlo lidem pomoci vybrat si zdravější potraviny a zlepšit špatné stravovací návyky české populace. "Samozřejmě, že ten systém není dokonalý. Ale jakákoliv prevence, i když nedokonalá, ušetří peníze zdravotnictví a zlepší kvalitu života. Protože jedna koruna do prevence znamená úsporu nejméně čtyři koruny ve zdravotní péči," řekl ČTK Ruprich. Domnívá se rovněž, že by zavedení tohoto transparentního značení motivovalo výrobce, aby změnili složení u některých potravin a mohli mít na obalu "zelenou".
Špatné stravovací návyky, jako je nízká konzumace ovoce a zeleniny a vysoká spotřeba soli, přispívají v Česku k 27 procentům všech úmrtí, což je výrazně nad průměrem EU, který činí 18 procent. Uvádí to studie Česko - Zdravotní profil země 2019. Společně s malou pohybovou aktivitou je jednou z příčin vysokého výskytu obezity. Tou v ČR trpí asi pětina populace, což je asi o pět procentních bodů více než je průměr EU.
Ruprich upozorňuje na to, že v Česku se sice dlouhodobě zvyšuje střední délka života neboli také naděje, kolika let se lidé dožijí, lidé ale často řadu let života tráví v nemoci. Podle studie mohli Češi ve věku 65 let v roce 2017 očekávat, že budou žít dalších 18,1 roku. Více než polovinu této doby však stráví s chronickým onemocněním či zdravotním omezením a to je více než v některých dalších zemích Evropy.
Proti značení pomocí semaforu je ale tuzemské ministerstvo zemědělství, považuje ho za příliš zjednodušující. "Tento systém může být proto diskriminační i pro kvalitní potraviny, potraviny se značkami kvality, potraviny které mají legislativou stanovené vlastnosti a složení atd. Systém také nezohledňuje denní míru konzumace potraviny, proto i např. olivový olej nebude na stupnici Nutri-Score označen jako velmi zdravá potravina," napsal ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Úřad podle něj nepodporuje rozšíření tohoto značení jako jednotného unijního systému a nebude jeho používání doporučovat ani na národní úrovni.
Mezi zastánci semaforového značení jsou někteří výrobci a prodejci potravin. Kvůli odmítavému postoji českých úřadů jej ale používají spíše okrajově. "Nestlé preferuje Nutri-Score jako jednotný evropský systém značení, což tedy znamená, že v budoucnu bychom uvítali toto značení i v ČR. Podle našeho názoru nejen pomáhá spotřebitelům ve vyváženém stravování, ale zároveň i urychluje reformulace, tedy lepší složení výrobků. Výrobci se zákonitě snaží dosáhnout lepšího skóre v porovnání s konkurencí," napsal ČTK mluvčí Nestlé Robert Kičina.
U některých produktů svých privátních značek systém na Slovensku používá obchod Kaufland a podle mluvčí Renaty Maierl jej chce zavést i v Česku. Zatím jen na několika produktech jej v Česku má také výrobce jogurtů Danone. "Společnost Danone již začala zavádět systém označování Nutri-Score na svých produktech v několika evropských zemích. Jak a v jaké míře se zapojíme i v Česku ještě záleží na dalších jednáních," dodal Marián Jánoš, jednatel pro Česko, Slovensko a Maďarsko.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (28)
Jakub Graňák
11.12.2020 08:14 Reaguje naRichard Vacek
11.12.2020 05:37Lukáš Kašpárek
11.12.2020 06:51 Reaguje na Richard VacekJan Šimůnek
11.12.2020 08:59 Reaguje na Lukáš KašpárekLukáš Kašpárek
11.12.2020 11:01 Reaguje na Jan ŠimůnekRadim Polášek
11.12.2020 06:08Značení bych navrhoval ještě doplnit bodovým sytémem. Každá nezdravá potravina znamená stržené body a stržené body nad určitý limit budou znamenat zablokování platby a nemožnost si příslušné potraviny koupit.
Případně v další fázi použít nějakou umělou inteligenci a lidem rovnou ze zdravých potravin nákup přímo namixovat. Človek potom bude osvobozen i od povinnosti číst složení potravin i jakékoliv jejich názvy i vymýšlet a přemýšlet, co by mohl sníst.
Bude stačit jen přijít do obchodu a říct "snídaně", "svačina", "oběd", "večeře". Systém člověka pozná podle individuálních charakteristik, vzhledu a hlasu, nahlédne do jeho zdravotní dokumentace a sám mu namixuje příšlušné jídlo nejlépe odpovídající jeho zdravotnímu stavu a současně z takových složek, které jsou dostupné na skladě.
Jakub Graňák
11.12.2020 08:18 Reaguje na Radim PolášekMilan G
11.12.2020 16:59 Reaguje na Radim PolášekLukáš Kašpárek
11.12.2020 06:49Postoje vládních politiků jsou opravdu hovadské......
Západ zase ukazuje, že na obyvatelstvo myslí mnohem více než na podnikavce z nekvalitou a poškozováním zdraví a ŽP.........
Jan Olejníček
11.12.2020 07:12 Reaguje na Lukáš KašpárekJakub Graňák
11.12.2020 08:17 Reaguje na Jan OlejníčekJan Šimůnek
11.12.2020 09:00 Reaguje na Jan OlejníčekLukáš Kašpárek
11.12.2020 11:04 Reaguje na Jan OlejníčekSvatá Prostoto
11.12.2020 12:03 Reaguje na Lukáš KašpárekPokud je někdo blbej a věří tomu, co mu v reklamě nakecaj, tak tím líp.
Navíc rozhodující je právě složení konkrétní potraviny a to v kontextu stravy jako takové. Nějaké úřadem posvěcené označení (ne)zdravá potravina je jednak značně subjektivní, jednak pitomost.
Jan Šimůnek
11.12.2020 09:01 Reaguje na Lukáš KašpárekLukáš Kašpárek
11.12.2020 11:05 Reaguje na Jan ŠimůnekTa vaše invertní logika mě vždy pobaví....
Jan Šimůnek
11.12.2020 17:58 Reaguje na Lukáš KašpárekPrakticky neexistuje potravina, která by byla jen zdravá nebo jen nezdravá. To samé se týká i surovin, které se do potravin dávají. Např. sůl je sice obecně "nezdravá" (dokonce prokazatelně přispívá ke vzniku rakoviny žaludku), ale současně zvyšuje u řady potravin mikrobiologickou bezpečnost. Takže jejím odstraněním riskujete, že se toho věku, kdy byste zemřel na tu rakovinu žaludku, ani nedožijete, protože vás zlikviduje nějaká bakterie. To samé platí i pro cukr (resp. sacharózu).
Takže záleží na mnoha dalších okolnostech, která varianta je rizikovější. A takovýchto sporných situací jsou ve výživě stovky až tisíce. A některé z nich ani řešení nemají (na naší úrovni poznání).
Je mi jasné, že pro pologramotné bruselské úředníky a jejich fanoušky je něco podobného moc složité (a tak chtějí "semafor"). Ani po mnohaletém VŠ studiu se nedá říct, že jste za vodou a víte vše. Jen si se Sókratem můžete říkat, že víte, že nic nevíte, ale máte, na rozdíl od lidí naprosto nevědomých, alespoň představu o tom co všechno nevíte-
Jan Šimůnek
11.12.2020 08:57Kolega Ruprich je odborník na cizorodé látky v potravinách, ale ne na výživu jako takovou.
Obávám se, že je to projev tendencí zglajchšaltovat EU na jakýsi megakoncentrák, jehož chovanci budou krmeni univerzální dietou, tedy nějakými "amarouny".
A Např. v kontextu naší kuchyně je kokosový a palmový olej podstatně problematičtější než v kontextu stravování těch národů, které mají výrazně vyšší podíl ryb a mořských plodů ve stravě.
B Stačí vzpomenout diety spojené s nějakou změnou zdravotního stavu. Zcela jistě bude v kategorii A nebo B spousta potravin nevhodných pro bezlepkovou dietu, diabetickou dietu a mnoho dalších. Stejně tak třeba ryby (u nichž očekávám zařazení do kategorie A nebo B jsou nevhodné pro pacienty s vývodem ze střeva (kolostomií), protože způsobují silný zápach, který ani moderní pomůcky nejsou s to zachytit. A našlo by se toho, pochopitelně, mnohem víc.
C Např. ketodieta za účelem hubnutí má poměrně velký podíl potravin a potravinových surovin, u nichž se dá očekávat zařazení do kategorie D nebo E. A přitom je jednoznačně zdravá, protože zlikviduje zdravotně rizikovou nadváhu.
Svatá Prostoto
11.12.2020 11:57Ať už jsou taky do ... pryč. Další šaškárna k prdu. Strava je základ zdraví, o tom žádná, ale tohle aktivní blbnutí a ještě s písmenkama barvičkama.
A to úplně pomíjím, že jakožto člověk, který jednak sakra sleduje co jí a proč, a jednak mu už není 20, pamatuji právě v oblasti zdravé výživy tolik názorových veletočů, že jediné na co věřím je rozmanitost a kvalita surovin.
Jan Šimůnek
11.12.2020 12:45 Reaguje na Svatá ProstotoA já zase pamatuji doby, kdy když byl nadbytek vajec a neprodávaly se, tak pozvali nebožtíka prof. Halačku do rozhlasu, aby vykládal, jak je ve vejcích kvalitní bílkovina, železo, vitamín A a další ňaminy. A když lidi vajíčka vykoupili, a šomrali, že nejsou, tak soudruzi pozvali prof. Halačku do rozhlasu zas, aby vykládal, že je ve vejcích cholesterol.
Richard Vacek
11.12.2020 13:16Marcela Jezberová
11.12.2020 14:36Jan Šimůnek
11.12.2020 18:01 Reaguje na Marcela JezberováBřetislav Machaček
11.12.2020 18:29vypadat zdravý exkrement a kdy se oddávat lidským slastem podle semaforu.
Ještě na to zřídit úřad, kontrolní úřad a soudit lidi za to, že nedodržují
její doporučení pro zdravý život. Být mladší, tak se cpu do takových
úřadů a nebo rovnou do centrální instituce v Bruselu. Tento moloch si
už plně vystačí s problémy, které vytváří a tak mu nezbývá čas řešit
to, co lidi nejvíc tlačí. Stačí přece zakázat prodávat šunty a jedy
a nevymýšlet semafory, které mi budou prd platné, když ta potravina
nebude mít v obchodě alternativu. Pro lidi, kteří budou mít hluboko
do kapsy je semafor kvality taky prd platný, protože koupí to, na co
budou mít. Možná to bude dobré pro VIP s IQ houpacího koně, aby si
koupili pouze to "nejlepší"(nejdražší) a měli pocit, jak se starají
o své zdraví. Pak si šlehnou klepky, aby neměli depky a budou na tom
hůře, než ten chudák s nezdravou potravinou podle semaforu. Normální
člověk myslí hlavou i bez semaforu a pouze ho omezuje nabídka a cena.