https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/zpravy-zd/polovina-cechu-pravidelne-vyhazuje-jidlo-jevice-plytvaji-mladi-lide
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polovina Čechů pravidelně vyhazuje potraviny, nejvíce plýtvají mladí lidé

4.9.2015 13:53 | PRAHA (Ekolist.cz)
Téměř každý druhý se přiznal k vyhazování uvařených jídel. Připravené pokrmy hází do koše více než polovina mladých lidí do 29 let
Téměř každý druhý se přiznal k vyhazování uvařených jídel. Připravené pokrmy hází do koše více než polovina mladých lidí do 29 let
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Minimálně jednou měsíčně vyhodí jídlo do popelnice polovina českých domácností, nejméně jedenkrát týdně pak likviduje potravina třetina z nich. Nejčastějším důvodem je pocit, že už jsou potraviny zkažené. V kontejnerech takto končí především pečivo. Většina lidí se zároveň snaží plýtvání jídlem snížit a nakupovat jen to, co skutečně potřebují nebo potraviny, které vydrží déle čerstvé. Zjistil to průzkum společnosti Tetra Pak, který realizovala agentura STEM/MARK.
 

„Ačkoliv Češi často hledají způsoby, jak ušetřit, velká část domácností stále vyhazuje jídlo, 49 % to dokonce činí pravidelně,“ říká Lenka Hálková, marketingová manažerka společnosti Tetra Pak. Mezi potravinami, jež končí nejčastěji v koši, vede pečivo, které vyhazuje 55 % Čechů. Téměř každý druhý se přiznal k vyhazování uvařených jídel. Připravené pokrmy hází do koše více než polovina mladých lidí do 29 let. Ovoce a zelenina končí v koších u 39 % dotazovaných. O něco lépe jsou na tom tekuté potraviny a mléčné výrobky.

Jen 13 % respondentů do 29 let tvrdí, že nikdy jídlo nevyhazuje. U lidí starších 45 let už to je třetina z nich. „Starší lidé jsou zvyklí kupovat věci s větším rozmyslem, takže si z obchodu odnáší jen věci, které skutečně potřebují. Také už mají větší praxi a lepší odhad. Navíc umí ekonomičtěji zacházet se zbytky,“ konstatuje Hálková.

Češi podle ní nelikvidují prošlé potraviny bez rozmyslu. Datem spotřeby se řídí jen každý desátý. „Daleko více dají na to, zda se jim jídlo zdá zkažené. Takové pravidlo vyznává 66 % lidí,“ vysvětluje Hálková. Velké množství jídla končí v kontejnerech jednoduše proto, že zbylo a Češi pro něj nenašli další využití.

Povědomí o tom, jakou roli v ochraně potraviny hraje obal je podle Hálkové u českých domácností nižší. „Pokud chceme jídlo udržet kvalitní po delší dobu, nesmí se k němu dostat tři hlavní faktory - teplo, světlo a vzduch. Pro skladování jsou tedy ideální právě obaly, které lze znovu pečlivě zavřít víčkem, a zároveň nejsou průhledné. Jogurt byste po odtržení alobalu měli spotřebovat hned – ale džus nebo mléko balené v nápojovém kartonu, který znovu zavřete, vydrží v lednici několik dní,“ vysvětluje Hálková.

Více než polovina Čechů při nákupu tekutých potravin volí jako obal plast, ačkoliv si jen 15 % myslí, že ochrání kvalitu potravin. Lépe dopadly obaly, které lze po otevření znovu zavřít, takže obsah zůstane chráněný a čerstvý – v obchodě se však z důvodu ochrany jídla vybírá jen každý pátý respondent. Nápojové kartony považuje za vhodnou ochranu 19 % lidí. Výrazně vede sklo – ačkoliv neskýtá ochranu potravin proti světlu, za bezpečný obal ho považuje 62 % respondentů. V hodnocení ochrany potravin naopak propadly plechovky.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Li

Lili

6.9.2015 13:38
Přiznám se, že u nás to je občas také tak. I když to nevidím zrovna ráda.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

13.9.2015 21:10
já nevyhodím ani kůrku a ještě chodím pro zbytky do hospody.vše zrecykluje domácí zvířectvo...
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

13.9.2015 21:18
spočítal už někdo v % kolik vyhodí potravin vyhodí nezodpovědné domácnosti a kolik pak vyhodí supermarkety protože prý ze zákona nemohou ty potraviny před koncem záruční doby někde zadarmo věnovat ?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist