Přírodní ochrana proti nebezpečné bakterii v dětských výživách? Starý dobrý česnek
27.11.2013 02:00 | PRAHA
(Ekolist.cz)
Dvě látky, získané z česneku, významně snižují riziko kontaminace dětské výživy bakterií Enterobacter sakazakii.
Licence | Některá práva vyhrazena
Konkrétně jde o dvě látky, získané z česneku, diallyl sulfide a ajoene. Obě významně snižují riziko kontaminace dětské výživy bakterií Enterobacter sakazakii.
„Už jen stopové množství těchto dvou látek je při výrobě sušených potravin extrémně efektivní v ničení bakterie Enterobacter sakazakii,“ říká Xiaonan Lu z University of British Columbia. „Výtažky z česneku mají potenciál zcela odstranit bakterii před tím, než se dostane ke spotřebitelům.“
Při průmyslové výrobě sušených mléčných výživ se pro čištění potrubí používají chemikálie na bázi chlóru. Účelem je zabránit patogenu, aby se do dětské výživy dostal. „Výtažky z česneku jsou skvělou přírodní alternativou,“ míní Xiaonan Lu. „A podle našeho názoru je česnek i účinější.“
reklama
Další informace |
Líbil se vám článek? Podpořte Ekolist a pošlete mu pár korun.
Dále čtěte |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk