Petr Kulíšek "> Aby neshořela půlka vesnice - Ekolist.cz

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Aby neshořela půlka vesnice

14. listopadu 2013 | INEX - Sdružení dobrovolných aktivit
Autor: Petr Kulíšek, tel: 604201113
Na Modrém domě v Kosteleckých Horkách proběhne již podruhé Ovocný den. Jedná se o další z akcí dlouhodobého projektu Venkovské tradice v krajině. Ovocný den se bude konat v neděli 17. listopadu od 14.00 do 18.00 hodin. Akci pořádá místní akční skupina NAD ORLICÍ, o.p.s. ve spolupráci s občanským sdružením INEX – SDA Kostelecké Horky. Akce je určena široké veřejnosti. Vstup je volný.

Hlavním tématem letošního Ovocného dne bude zpracování ovoce tradičními technologiemi. Mezi ně patří především sušení, zavařování a moštování. Pozvání na Ovocný den přijal PhDr. Radim Urbánek, etnolog z Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě. Na Modrý dům přijede s přednáškou věnovanou historickému sušení ovoce doprovázenou fotografiemi, ukázkami stavebních plánů. Součástí bude i exkurze k roubené sušárně ovoce stojící na zahradě Modrého domu. Návštěvníci se dozvědí, jak fungovala dýmná sušárna ovoce, proč se říká „křížala“, co je „pracharanda“ nebo „kocvara“. A také proč sušárny, na Horkách zvané sušky, stávaly vždy mimo vesnickou zástavbu. Prostě aby při sušení ovoce neshořela půlka vesnice.
Během odpoledne návštěvníci uvidí ukázku moštování na mobilní moštárně, pasterizaci moštu a budou si moci prohlédnout komunitní velkokapacitní sušárnu na ovoce, zeleninu a houby.
Pro děti je připravena procházka po statku s vyprávěním o hospodářských zvířatech a několik ovocných her. Akci bude doprovázet výstava původních odrůd ovoce.
Návštěvníci se mohou těšit také na prodej biomoštu z blízké eko-farmy Bílý mrak v Šachově, na košt a prodej originálních pochoutek z divokého ovoce. Občerstvení ve stylu Fair trade nabídne místní Modrá kavárna.
Petr Kulíšek, tel: 604201113