Strana zelených: Báňský úřad povolil těžbu štěrkopísku u Uherského Ostrohu, ohrožení pitné vody pro desetitisíce lidí je blíže

20. května 2020 | Strana zelených
Báňský úřad v úterý 19. května zamítl odvolání desítek obcí, spolků a občanů proti svému rozhodnutí o povolení těžby štěrkopísku u Uherského Ostrohu. „Desítky námitek upozorňovaly na problémy v procesu povolování, nesoulad s územním plánem nebo pochybnou kvalitu posudků. Úřad ani jednu z nich neakceptoval a rizikovou těžbu povolil. Ohrozil tak pitnou vodu pro desetitísce lidí,“ komentoval rozhodnutí spolupředseda Strany zelených Michal Berg.

Úřední bitva o povolení těžby štěrkopísku na hranici Jihomoravského a Zlínského kraje trvá již přes sedm let. Okolní obce, spolky a jednotliví občané, ale také Jihomoravský kraj se snaží všemi prostředky problematické těžbě zamezit. Jednotlivé úřady – od stavebních přes báňský až po ministerstva, ale příslušná povolení vydávají. „Je jasné, že celá kauza nyní zamíří k soudu a čeká nás dlouhá právní bitva. Občané tak budou dlouhé roky v nejistotě, jak moc budou jejich zdroje vody v ohrožení,“ komentuje situaci Michal Berg. „Je zarážející, že Zlínský kraj se na rozdíl od Jihomoravského do řízení vůbec nepřihlásil a za svoje občany se nepostavil,“ dodal.

Proti těžbě se vyslovují nejen občané a obce, ale také odborníci i na hydrologii nebo zástupci Povodí Moravy. „Jižní Morava se potýká s úbytkem spodních vod, vysychají řeky i studny a odborníci předpokládají, že se situace bude jen zhoršovat. V takové situaci představuje přístup ministerstva a báňského úřadu naprosto nepochopitelný hazard porušující zásadu předběžné opatrnosti a odporující zdravému rozumu. Zdroje pitné vody musíme v době postupujících klimatických změn ze všech sil chránit, ne je vystavovat nesmyslnému riziku,“ říká předseda jihomoravských Zelených Matouš Vencálek

Odkaz na zamítnutí odvolání na úřední desce Báňského úřadu: http://cbusbs.cz/cs/2019-02-11-11-42-51

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.