Viktorie Dvořáková "> Dvě třetiny spotřebitelů dávají při nákupu trvanlivého mléka přednost mléku v kartonovém obalu s uzávěrem - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/dve-tretiny-spotrebitelu-davaji-pri-nakupu-trvanliveho-mleka-prednost-mleku-v-kartonovem-obalu-s-uzaverem
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Fleishman Hillard: Dvě třetiny spotřebitelů dávají při nákupu trvanlivého mléka přednost mléku v kartonovém obalu s uzávěrem

12. června 2013 | Fleishman Hillard
Autor: Viktorie Dvořáková
Spotřebu mléka v českých domácnostech a jejich nákupní chování mapoval reprezentativní průzkum, který v květnu provedla společnost Tetra Pak u příležitosti Světového dne mléka. Tento svátek připadá na poslední úterý v květnu a vznikl již v roce 1957, kdy se ve švýcarském Interlakenu konala konference významných světových lékařů, aby diskutovali o významu mléka a jeho roli ve výživě.

Společnost Tetra Pak v průzkumu českých domácností zjistila, že 27 % dotázaných pije mléko denně. Častěji ho pijí ženy (33 %) než muži (22 %) a lidé ve věku 30-44 let. Nejméně často pijí mléko lidé ve věku 45-59 let (16 %). Dále Tetra Pak zajímalo, jaké jsou faktory ovlivňující výběr mléka spotřebitelů při nákupu v obchodě. Podle značky se častěji vybírá ve velkých městech a podle typů balení nejčastěji v Praze. Dále 68% respondentů uvedlo, že při nákupu trvanlivého krabicového mléka dávají přednost praktickému balení se šroubovým uzávěrem. Výhody tohoto typu balení s uzávěry jsou zřejmé, je znovu uzavíratelný, uchová senzorické vlastnosti mléka a současně chrání mléko před pachy z lednice. Přitom dle informací GfK, agentury pro výzkum trhu, podíl uzávěrů na trvanlivém mléce, které bylo nakoupeno českými domácnostmi v České republice v roce 2012, byl jen 33 %.

„Spotřebitelský trend, který vyplývá z našeho průzkumu, je v okolních evropských zemích dokonce silnější,“ říká Roman Straka, regionální ředitel pro marketing společnosti Tetra Pak. „Například v Německu, kde je podíl uzávěrů na trvanlivém mléce větší než 90%, je jedním z nejrozšířenějších obalů pro trvanlivé mléko Tetra Brik ® Aseptic Edge LightCap. Tento typ nového obalu má široký šroubový uzávěr, který umožňuje spotřebiteli snadnou manipulaci s výrobkem a pohodlné nalévání.“

Vedle spotřebitelských preferencí je snižování nákladů při výrobě a balení mléka druhou velmi důležitou oblastí, na kterou se firma Tetra Pak zaměřuje. Odpovědí na požadavky výrobců je například platforma plnicích linek Tetra Pak® A3/Flex iLine™. Jejími hlavními přednostmi je kratší doba na instalaci a uvedení do provozu, vyšší kapacita linky, vysoká spolehlivost a flexibilita. Náklady na provoz jsou ve srovnání s linkami předešlé generace nižší až o 30 %.

Novinka v oblasti zpracovatelských řešení je technologie One Step, která zkracuje dobu zpracování trvanlivého mléka ze dvou dnů na pouhých několik hodin, čímž snižuje provozní náklady až o 50 %. Inovace této technologie spočívá ve spojení tepelného ošetření, odstředění a standardizace do jediného kroku, což značně zjednodušuje a urychluje výrobní proces.

TRVANLIVÉ MLÉKO
Trvanlivé mléko se vyrábí z čerstvého kravského mléka jenom působením tepla a je baleno do aseptického obalu s hliníkovou fólií, která nepropouští světlo ani vzduch a brání pronikání bakterií z okolního prostředí. Metoda tepelného ošetření trvanlivého mléka se nazývá UHT, tj. ošetření při vysoké teplotě. Mléko se velmi krátce 2-3 vteřiny zahřeje na teplotu 135 - 137 °C., potom se rychle ochladí a plní Trvanlivé mléko je 100% přírodní produkt bez konzervačních látek. Výhodou tohoto mléka je možnost je dlouhodobě uchovávat při pokojové teplotě mimo ledničku. Jeho trvanlivost v uzavřeném kartonovém obalu je 3 – 6 měsíců. Nutriční hodnoty po tepelném zpracování zůstávají zachovány.

CHLAZENÉ MLÉKO S PRODLOUŽENOU TRVANLIVOSTÍ
Mléko ošetřené zahřátím na teplotu minimálně 125 - 130 °C po dobu 2 - 4 sekund. Vzniká tak mléko s prodlouženou trvanlivostí. Které stojí z hlediska trvanlivosti i senzorických vlastností mezi pasterovaným a trvanlivým mlékem. Obvyklá doba spotřeby chlazeného mléka s prodlouženou trvanlivostí vyráběného v ČR je 14 - 20 dní. Toto mléko je plněno do neaseptických obalů a musí být skladováno a distribuováno v chlazeném prostředí při teplotě do 6 °C.
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist