Tiskové zprávy
Greenpeace: Greenpeace: Uzeniny i sójové maso nabízené na českém trhu jsou kontaminovány geneticky modifikovanými organismy
Ekologická organizace Greenpeace dnes zveřejnila výsledky laboratorní analýzy 13 vzorků uzenin a 2 vzorků sušeného sójového masa na přítomnost geneticky modifikované odrůdy sóji RoundUp Ready. U poloviny testovaných vzorků byla zjištěna příměs uvedeného druhu GM sóji.
Z obdržených výsledků vyplynulo, že polovina testovaných vzorků byla kontaminována geneticky modifikovanou sójou, byť jen v malé míře okolo 0,1% GMO. “Nechali jsme testovat potraviny s obsahem sóji, u nichž byla zvýšená pravděpodobnost, že by mohly být geneticky modifikovány. To, že polovina výsledků byla pozitivní, je špatná zpráva pro všechny spotřebitele,” prohlásila Magdalena Klimovičová, konzultantka genetické kampaně Greenpeace. „Výsledky potvrzují obavu, že jakmile dojde k pěstování GM plodin a jejich dalšímu zpracování, navzdory opatřením zvaným ´pravidla koexistence´ nelze zabránit kontaminaci od pole až po konečný produkt.“ 1)
18.září 2007 Greenpeace odebralo ve třech pražských prodejnách řetězců Tesco, Albert a Billa celkem 13 vzorků uzenin a 2 vzorky sójového masa, u kterých byla ve složení uvedena sója či sójová bílkovina. Vzorky odeslalo k analýze do akreditované německé laboratoře Genetic ID (Europe) AG v Augsburgu. Toto testování je ze strany Greenpeace ČR první od uplatnění nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 1829/2003 a 1830/2003,2) tedy od 1.května 2004. Směrnice určují, že všechny potraviny, které budou obsahovat více než 0,9 procenta GM složky, musejí být zřetelně označeny, a to včetně olejů a krmiv. Toto opatření mělo pomoci omezit nechtěnou kontaminaci. Neošetřeny legislativou však dodnes zůstaly ryby, maso, mléko, vejce a sýry pocházející ze zvířat krmených GM krmivem.
Greenpeace se rozhodlo provést nákladné rozbory potravin, protože spotřebitelé aktuálně postrádají informace o tom, zda domácí výrobci potravin využívají suroviny bez GM plodin. Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla testování naposledy v r. 2005 a výsledky zveřejnila v lednu 2006.3) V současné době se na našem trhu kromě tuků (rostlinné oleje a tuky jednodruhové - sojové nebo směsné) nevyskytuje žádný potravinářský výrobek, který má ve složení uvedeno, že byl vyroben z GMO.
Greenpeace v minulosti provedlo testy potravin již vícekrát, protože se v ČR dříve touto problematikou nikdo seriózně nezabýval a spotřebitelé před zavedením povinného značení neměli žádnou šanci dozvědět se, zda nekonzumují potraviny geneticky modifikované. 4) Přitom průzkumy veřejného mínění jasně ukazovaly, že občané si rizikové potraviny nepřejí.
GM potraviny jsou vzniklé pomocí genového inženýrství - způsobem, který by v přírodě normálně nebyl možný. Část vědců varuje, že tyto potraviny mohou mít negativní dopad na životní prostředí. Lékaři se zase obávají možných zdravotních rizik, která v případě některých GM plodin již byla prokázána.5) Jedinou garancí pro spotřebitele, kteří se chtějí takovýmto produktům vyhnout, je kupovat výrobky se značkou BIO pocházející od ekologicky hospodařících zemědělců. U těch je totiž jakékoliv použití GMO ze zákona zakázáno.
Poznámky pro editory
1) Viz Registr GM kontaminace, http://www.greenpeace.cz/registr/. Pravidla koexistence geneticky modifikovaných odrůd s konvenčně a biologicky pěstovanými plodinami upravuje český Předpis č. 441/2005 Sb., který je k dispozici na adrese http://www.sagit.cz/pages/sbirkatxt.asp?zdroj=sb05441&cd=76&typ=r. Výsledky testů uzenin a sójového masa tvoří přílohu této tiskové zprávy.
2) Viz http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/cs/consleg/2003/R/02003R1829-20070112-cs.pdf a http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32003R1830:CS:HTML
3) Mediální informace o výsledcích testů SZPI je k dispozici na adrese http://www.szpi.gov.cz/cze/article.asp?id=58321&cat=2359&ts=2ec60 a výsledky samotné na http://www.szpi.gov.cz/cze/cinnost/kontrola/article.asp?id=58321&cat=2184&ts=10ec15
4) Služby poskytnuté spotřebitelům ze strany Greenpeace lze dokumentovat například na dvou vydáních Průvodce spotřebitele nakupováním bez GMO – viz http://www.greenpeace.cz/gmo/pruvodce/stati/foodguide.pdf a http://www.nogmo.cz/archiv/pruvodce1.pdf
5) Viz Nová studie varuje: Kukuřice firmy Monsanto schválená pro lidskou spotřebu je potenciálně toxická. Tisková zpráva Greenpeace 24/2007, http://www.greenpeace.cz/zpravy.shtml?x=2011599
Kontakty:
RNDr. Magdalena Klimovičová, konzultantka genetické kampaně Greenpeace ČR,
tel.: 224 319 667, e-mail: magdalena.klimovicova@cz.greenpeace.org
Mgr. Karel Dolejší, tiskový mluvčí Greenpeace ČR,
tel.:603 443 140, e-mail: karel.dolejsi@cz.greenpeace.org
Z obdržených výsledků vyplynulo, že polovina testovaných vzorků byla kontaminována geneticky modifikovanou sójou, byť jen v malé míře okolo 0,1% GMO. “Nechali jsme testovat potraviny s obsahem sóji, u nichž byla zvýšená pravděpodobnost, že by mohly být geneticky modifikovány. To, že polovina výsledků byla pozitivní, je špatná zpráva pro všechny spotřebitele,” prohlásila Magdalena Klimovičová, konzultantka genetické kampaně Greenpeace. „Výsledky potvrzují obavu, že jakmile dojde k pěstování GM plodin a jejich dalšímu zpracování, navzdory opatřením zvaným ´pravidla koexistence´ nelze zabránit kontaminaci od pole až po konečný produkt.“ 1)
18.září 2007 Greenpeace odebralo ve třech pražských prodejnách řetězců Tesco, Albert a Billa celkem 13 vzorků uzenin a 2 vzorky sójového masa, u kterých byla ve složení uvedena sója či sójová bílkovina. Vzorky odeslalo k analýze do akreditované německé laboratoře Genetic ID (Europe) AG v Augsburgu. Toto testování je ze strany Greenpeace ČR první od uplatnění nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 1829/2003 a 1830/2003,2) tedy od 1.května 2004. Směrnice určují, že všechny potraviny, které budou obsahovat více než 0,9 procenta GM složky, musejí být zřetelně označeny, a to včetně olejů a krmiv. Toto opatření mělo pomoci omezit nechtěnou kontaminaci. Neošetřeny legislativou však dodnes zůstaly ryby, maso, mléko, vejce a sýry pocházející ze zvířat krmených GM krmivem.
Greenpeace se rozhodlo provést nákladné rozbory potravin, protože spotřebitelé aktuálně postrádají informace o tom, zda domácí výrobci potravin využívají suroviny bez GM plodin. Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla testování naposledy v r. 2005 a výsledky zveřejnila v lednu 2006.3) V současné době se na našem trhu kromě tuků (rostlinné oleje a tuky jednodruhové - sojové nebo směsné) nevyskytuje žádný potravinářský výrobek, který má ve složení uvedeno, že byl vyroben z GMO.
Greenpeace v minulosti provedlo testy potravin již vícekrát, protože se v ČR dříve touto problematikou nikdo seriózně nezabýval a spotřebitelé před zavedením povinného značení neměli žádnou šanci dozvědět se, zda nekonzumují potraviny geneticky modifikované. 4) Přitom průzkumy veřejného mínění jasně ukazovaly, že občané si rizikové potraviny nepřejí.
GM potraviny jsou vzniklé pomocí genového inženýrství - způsobem, který by v přírodě normálně nebyl možný. Část vědců varuje, že tyto potraviny mohou mít negativní dopad na životní prostředí. Lékaři se zase obávají možných zdravotních rizik, která v případě některých GM plodin již byla prokázána.5) Jedinou garancí pro spotřebitele, kteří se chtějí takovýmto produktům vyhnout, je kupovat výrobky se značkou BIO pocházející od ekologicky hospodařících zemědělců. U těch je totiž jakékoliv použití GMO ze zákona zakázáno.
Poznámky pro editory
1) Viz Registr GM kontaminace, http://www.greenpeace.cz/registr/. Pravidla koexistence geneticky modifikovaných odrůd s konvenčně a biologicky pěstovanými plodinami upravuje český Předpis č. 441/2005 Sb., který je k dispozici na adrese http://www.sagit.cz/pages/sbirkatxt.asp?zdroj=sb05441&cd=76&typ=r. Výsledky testů uzenin a sójového masa tvoří přílohu této tiskové zprávy.
2) Viz http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/cs/consleg/2003/R/02003R1829-20070112-cs.pdf a http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32003R1830:CS:HTML
3) Mediální informace o výsledcích testů SZPI je k dispozici na adrese http://www.szpi.gov.cz/cze/article.asp?id=58321&cat=2359&ts=2ec60 a výsledky samotné na http://www.szpi.gov.cz/cze/cinnost/kontrola/article.asp?id=58321&cat=2184&ts=10ec15
4) Služby poskytnuté spotřebitelům ze strany Greenpeace lze dokumentovat například na dvou vydáních Průvodce spotřebitele nakupováním bez GMO – viz http://www.greenpeace.cz/gmo/pruvodce/stati/foodguide.pdf a http://www.nogmo.cz/archiv/pruvodce1.pdf
5) Viz Nová studie varuje: Kukuřice firmy Monsanto schválená pro lidskou spotřebu je potenciálně toxická. Tisková zpráva Greenpeace 24/2007, http://www.greenpeace.cz/zpravy.shtml?x=2011599
Kontakty:
RNDr. Magdalena Klimovičová, konzultantka genetické kampaně Greenpeace ČR,
tel.: 224 319 667, e-mail: magdalena.klimovicova@cz.greenpeace.org
Mgr. Karel Dolejší, tiskový mluvčí Greenpeace ČR,
tel.:603 443 140, e-mail: karel.dolejsi@cz.greenpeace.org
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk