Karolína Šůlová "> MŽP vyzvalo ČEZ k dialogu - Ekolist.cz

MŽP ČR: MŽP vyzvalo ČEZ k dialogu

21. září 2006 | MŽP ČR
Autor: Karolína Šůlová, tel: 267 122 944, 724 102 406
Ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš se včera setkal s generálním ředitelem společnosti ČEZ Martinem Romanem.

„Při svém nástupu do úřadu jsem deklaroval, že hodlám usilovat o partnerský dialog se všemi, kteří se mohou na řešení palčivých problémů životního prostředí podílet. Společnost ČEZ je nejvýznamnějším hráčem na českém trhu s energiemi a energetika velmi výrazně ovlivňuje životní prostředí. Pokládám proto za přirozené, že se pokusíme navázat transparentní a dlouhodobou spolupráci i v této oblasti.

Vyzval jsem generálního ředitele společnosti ČEZ, aby další činnost jeho společnosti respektovala principy trvale udržitelného rozvoje – jak při strategickém plánování, tak v konkrétních praktických krocích. Přivítal bych především aktivní přístup v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Požádal jsem generálního ředitelele společnosti ČEZ, aby zisk z prodeje ušetřených emisních povolenek společnost ČEZ investovala do obnovitelných zdrojů energie – podpory jejich výzkumu, vývoje a zavádění do praxe; a také do moderních technologií vedoucích ke snižování emisí oxidu uhličitého. Za klíčové považuji také investice do úspor energie a do osvěty, která povede odběratele energie ke snižování její spotřeby.

Musím říci, že jsem se setkal se vstřícným přístupem. Společnost ČEZ zvažuje kroky, které by vedly k realizaci mých návrhů. V příštích týdnech budeme pracovat na jejich upřesnění. Konkrétní výsledky naší spolupráce budeme samozřejmě pravidelně vyhodnocovat,“ shrnuje výsledky schůzky ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš.
Karolína Šůlová, tel: 267 122 944, 724 102 406