Petra Roubíčková "> Na MŽP se jednalo o Turówu v rámci česko-polské expertní skupiny - Ekolist.cz

MŽP ČR: Na MŽP se jednalo o Turówu v rámci česko-polské expertní skupiny

14. dubna 2016 | MŽP ČR
Autor: Petra Roubíčková, tel: 267 122 396, 739 242 382
Na Ministerstvu životního prostředí proběhlo první setkání nové česko-polské expertní skupiny, která se bude na technické a odborné úrovni věnovat možnému rozšíření těžby hnědého uhlí na dole Turów u česko-polských hranic. Expertní skupina vznikla na základě jednání mezi ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a polským ministrem životního prostředí Janem Szyskem, které proběhlo v únoru letošního roku (více zde: http://www.mzp.cz/cz/news_160218_Polsko ).

Kvůli probíhající těžbě hnědého uhlí na hranicích se lidé na Liberecku dlouhodobě potýkají s problémy souvisejícími zejména s úbytkem podzemní vody, znečištěním povrchových vod, zhoršenými rozptylovými podmínkami. V loňském roce byla Česká republika seznámena s dalším plánovaným rozšířením těžby na dole Turów a Ministerstvo životního prostředí v čele s ministrem Brabcem začalo okamžitě jednat.

"Situaci je nutné řešit velmi rychle, protože zásobování vodou obyvatel frýdlantského výběžku, Chrastavy a Hrádku na Nisou je problém, který může tuto oblast postihnout ve výhledu řádu měsíců či několika málo roků, a to nemůžeme dopustit. Klíčové je, že jsme na schůzce obdrželi velké množství informací a dat, zejména hydrologická data z minulých období, která jsme po polské straně požadovali. Zároveň jsme se na setkání dohodli, že expertní výstupy z této pracovní skupiny se stanou podkladem pro připravovanou dokumentaci EIA plánovaného rozšíření těžby na dole Turów. Zástupce elektrárenské společnosti Turów je rovněž členem této skupiny, takže je zajištěno, že o požadavcích skupiny může okamžitě informovat autory dokumentace EIA. Tato dokumentace by měla být hotova do konce roku 2016. Zástupci polské strany jsou také ochotni projednat případná technická či jiná opatření, která povedou k zamezení negativního vlivu dolu Turów na české území, a to na základě analýzy výsledků vzájemně předaných dat. To znamená, že nás v současné chvíli čeká především prostudování získaných materiálů. Podle nich vyhodnotíme, zda už v tuto chvíli máme dostatek dat pro vlastní studie a návrh případných technických doporučení. Další jednání expertní skupiny bylo naplánováno na druhou polovinu měsíce června 2016 v Polsku," komentuje pracovní setkání skupiny ministr životního prostředí Richard Brabec.
Petra Roubíčková, tel: 267 122 396, 739 242 382