Miroslav Šuta "> Návrh nových opatření Evropské komise: Krůček pro čistější ovzduší s mnoha ale - Ekolist.cz

Centrum pro životní prostředí a zdraví: Návrh nových opatření Evropské komise: Krůček pro čistější ovzduší s mnoha ale

18. prosince 2013 | Centrum pro životní prostředí a zdraví
Autor: Miroslav Šuta, tel: 608 775 754
Evropská komise dnes představila balíček opatření, která by měla lidem pomoci, aby mohli dýchat čistější vzduch. Balíček zahrnuje návrh programu Čisté ovzduší pro Evropu s cíli pro kvalitu ovzduší na období do roku 2030, návrh revidované směrnice o národních emisních stropech a návrh nové směrnice na snížení znečištění ze středních spalovacích zařízení. Tato opatření by měla snížit ekonomické škody zavinění znečištěním ovzduší a zejména snížit vážné ohrožení zdraví a životů lidí.

„Vítám, že Komise představila dlouho očekávaný balíček opatření pro čistější ovzduší a považuji ho za krok dobrým směrem, byť už při jeho pročítání vidím také celou řadu jeho nedostatků. Bezpochyby největší zklamání pro mne představuje to, že dlouho odkládaná směrnice o národních emisních stropech směřuje až k horizontu roku 2030, nikoli k rokům 2020 nebo 2025, jak navrhovala řada odborníků. Pozitivně hodnotím navržení stropu pro metan, který je nejen významným skleníkovým plynem, ale také důležitým faktorem pro vznik letního fotochemického smogu, který ohrožuje zdraví lidí a poškozuje zemědělskou produkci i stav lesů,“ uvedl MUDr. Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví (1).

Špinavý vzduch je v Evropě příčinou několika stovek tisíc předčasných úmrtí ročně a ekonomických škod v řádech desítek miliard euro ročně. Česká republika bohužel patří v rámci Evropské unie mezi země s nejvíce znečištěným ovzduším. Podle zprávy Státního zdravotního ústavu mělo znečištění ovzduší prachem v České republice za rok 2012 na svědomí zhruba 5500 předčasně zemřelých lidí a 1800 vážně nemocných, kteří museli být hospitalizováni pro akutní srdeční nebo dýchací obtíže. (2) „Zavedená opatření by kolem roku 2030 mohla předejít až 58 tisícům předčasných úmrtní ročně a společnosti ušetřit na nákladech souvisejících s poškozením zdraví ušetřit kokem 40 miliard eur ročně,“ uvedl Šuta.

„Nyní bude úkolem Evropského parlamentu a členských států EU vložit do této legislativy energii nutnou k tomu, aby bylo dosažené nižší úrovně znečištění, která je nezbytná pro ochranu zdraví Evropanů a životního prostředí," uvedla Louise Duprez z European Environmental Bureau (3).

Poznámky pro editory:
(1) Centrum pro životní prostředí a zdraví (CpŽPZ) je nevládní nezisková organizace, která vznikla koncem roku 2009 jako občanské sdružení, jehož aktivity se zaměřují zejména na oblast nebezpečných chemických látek a znečištění ovzduší z hlediska jejich vlivu na životní prostředí a lidské zdraví.
(2) Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí, Subsystém I. - Zdravotní důsledky a rizika znečištění ovzduší, Odborná zpráva za rok 2012, Státní zdravotní ústav, Praha 2013
(3) European Environmental Bureau je federace více než 140 občanských organizací pro ochranu životního prostředí působících ve všech členských státech Evropské unie i v několika dalších zemích Evropy.
Miroslav Šuta, tel: 608 775 754