Petra Schnitzerová "> Netopýří výzkumníci frčí! Badatelské batůžky si lze nově zapůjčit také v Brně a Olomouci - Ekolist.cz

Česká společnost pro ochranu netopýrů: Netopýří výzkumníci frčí! Badatelské batůžky si lze nově zapůjčit také v Brně a Olomouci

11. dubna 2023 | Česká společnost pro ochranu netopýrů
Autor: Petra Schnitzerová, tel: 605 870 323
Program „Netopýří výzkumníci“ představuje další úspěšný krok v popularizaci života a ochrany našich létajících savců. Po velkém zájmu o výpůjčky badatelských batůžků v Praze a Třeboni nově přibyly pro fanoušky netopýrů další možnosti, tentokrát na Moravě. Výzkumnické vybavení si lze nyní půjčit také v brněnském ekocentru Lipka a v Pevnosti poznání Přf UP v Olomouci. Všichni, kdo se letos vydají do terénu za netopýřím dobrodružstvím, se mohou až do konce října 2023 zapojit do soutěže o nejlepší blogový příspěvek.

Program Netopýří výzkumníci České společnosti pro ochranu netopýrů je určen všem dětským organizovaným skupinám, jako jsou školní třídy, party domácích školáků nebo zájmové kroužky či oddíly. Unikátní příležitost seznámit se blíže se světem létajících savců s pomocí moderní techniky a zábavných průvodních materiálů se nyní nově naskýtá ve dvou moravských regionech. „Máme velkou radost, že můžeme po Praze a Třeboni představit další dvě místa, kde jsou naše batůžky s vybavením pro pozorování netopýrů k dispozici. Jde o brněnské ekocentrum Lipka a Pevnost poznání Přf UP v Olomouci“, říká Petra Schnitzerová. „Každá z výzkumnických sad obsahuje tři ultrazvukové detektory, silnější baterku, příručku k práci s detektorem a klíčem k určování netopýrů podle hlasů, knihu „Poznáváme naše savce“ a tipy na vycházky v okolí. Stejně jako v Praze a na jihu Čech jsou i v Brně a Olomouci batohy k zapůjčení pro kolektivy zdarma (proti vratné záloze) až na 14 dní“, vysvětluje jedna z autorek projektu.
„Netopýři bývají v závislosti na venkovních teplotách aktivní mnohdy už během dubna. Již nyní proto můžete začít své výpravy za okřídlenými savci plánovat a batůžek si na některém z výpůjčních míst na jarní termíny zamluvit“, dodává Schnitzerová.
Všechny dětské kolektivy, které se vypraví na večerní vycházku za netopýry, ať už s vypůjčenými batůžky, nebo se svým vlastním vybavením, se mohou až do konce října 2023 zapojit do druhého kola soutěže o nejlepší blogový příspěvek. Podrobné informace o programu Netopýří výzkumníci, vyhlášení soutěže i mnoho dalšího najdete na webu napude.sousednetopyr.cz.
Petra Schnitzerová, tel: 605 870 323