Strana zelených: Nová studie dokazuje ústup jaderné energetiky

7. prosince 2004 | Strana zelených, tel: +420 604 207 305
Klub Zelených v Evropském parlamentu dnes ráno zveřejnil studii, která dokládá dlouhodobě klesající roli jaderné energetiky ve světě. Studii s názvem Zpráva o stavu jaderné energetiky 2004 zpracovali dva nezávislí experti, Mycle Schneider z Francie a Antony Froggatt z Velké Británie.

„Na základě empirických dat a údajů z jednotlivých zemí vyplývá, že o předpoklad o začínající renesanci jaderné energetiky je zcela nepodložený,“ komentují studii zelení europoslanci Rebecca Harms (Německo) a Claude Turmes (Lucembursko).

Od roku 2000 do roku 2004 se výkon jaderných elektráren zvýšil o pouhé 3 000 MW, zatímco celkový výkon v tomto období rostl tempem 150 000 MW ročně – podíl jaderných reaktorů mezi novými elektrárnami je tedy zcela zanedbatelný a představuje jen dvě procenta.

Počet reaktorů v provozu k říjnu 2004 činí na celém světě 440 a jejich instalovaný výkon je 365 500 MW, což představuje podíl 16 % na světové výrobě elektřiny a jen 6 % na veškeré komerční výrobě energie. Protože průměrný věk reaktorů je 21 let, vyžadovalo by pouhé udržení dnešního počtu reaktorů vybudovat v nejbližších deseti letech osmdesát nových reaktorů (tj. spouštět nový reaktor za každý jeden a půl měsíce), což je jen stěží představitelné – reálné tempo výstavby v uplynulé dekádě bylo 12-krát nižší. V následujícím desetiletí by se tempo výstavby muselo ještě dále výrazně zrychlit a zajistit spuštění dalších dvou stovek reaktorů (tj. dokončit jeden reaktor každých 18 dní).

Klesající počet jaderných bloků se týká i Evropské unie: pětadvacet dnešních členských zemích provozovalo před patnácti lety, v roce 1989, celkem 172 reaktorů. Po uzavření prvního bloku litevské elektrárny Ignalina na konci letošního roku tento počet klesne na 150.

„Politici v České republice dosud mají tendenci vnímat náš stát jako uzavřený svět a izolovaný ostrůvek plný svébytných zvláštností. Je to osudový omyl. Těším se, až i Česká republika přispěje zásluhou Zelených k ústupu zastaralé, drahé a rizikové technologie, jakou jaderné elektrárny představují,“ říká předseda Strany zelených Jan Beránek a vysvětluje:
„I v České republice bychom měli pochopit, že jaderná energetika je slepou uličkou. Jak jsme v případě Temelína mohli poznat na vlastní kůži, jde o mimořádně drahý špás – reálné náklady na tuto elektrárnu vysoce převyšují sto miliard, její elektřinu vyvážíme pod cenou a všichni jsme vystavováni nepotřebnému riziku spojeným s provozem a ukládáním radioaktivních odpadů. Prosazujeme proto vyřazení jaderných reaktorů z provozu a investice do moderní energetiky postavené na efektivitě, šetrných zdrojích a úsporách.“

Poznámka:
Citovaná studie je dostupná na internetové adrese:
Kontakty:
Jan Beránek, předseda Strany zelených, tel.: +420 604 207 305