Hana Chalupská "> Novinky ekologické poradny Veronica - Ekolist.cz

ČSOP Veronica: Novinky ekologické poradny Veronica

14. června 2007 | ČSOP Veronica
Autor: Hana Chalupská, tel: 542 422 750
Recyklace hliníku ušetří 90 až 95 % energie, která by byla potřeba na jeho výrobu z bauxitu. Nejen o tom se můžete dočíst v brožuře nazvané „Hliník, zbytečný odpad“.

Publikace, která vznikla díky podpoře Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky, si klade za cíl informovat spotřebitele o problematice spojené s výrobou, užíváním a možnostmi recyklace hliníkových výrobků. Brožuru s výstižným přídomkem „Malé velké rady“ si mohou případní zájemci zdarma vyzvednout v Ekologické poradně Veronica, Panská 9, Brno.

„Hlavním cílem tohoto textu je srozumitelnou a zajímavou formou seznámit spotřebitele s fakty spojenými s problematikou hliníku a motivovat je tak k uvědomělému chování,“ řekla k účelu publikace jedna z autorek, Lenka Parkánová. Spotřebitelé se z textu mohou dozvědět něco o vlastnostech hliníku a možnostech jeho využití, také o důvodech, proč je v současné době hojně užíván jako obalový materiál. Zmíněna je zde velká energetická náročnost výroby tohoto kovu. Pro zajímavost, v porovnání s výrobou PET je spotřeba energie zhruba 2,5x vyšší, v případně pozinkovaného plechu potom více než pětinásobná. Energie spojená s výrobou hliníku přetavením vytříděného kovu v peci je oproti výrobě primárního hliníku z rudy desetinová.

„Nejlepší hliník, je žádný hliník,“ říká Lenka Parkánová o důležitosti snížení spotřeby hliníku. Spotřebovávané množství tohoto kovu lze snížit hlavně upřednostněním nehliníkových materiálů. Přírodě nejpřátelštější chování vede například cestou nákupu nápojů ve vratných lahvích namísto v hliníkových plechovkách. V případech, kdy se hliníku nelze vyhnout, je namístě jej třídit a následně recyklovat. Praktickým radám zaměřeným na správné třídění hliníku se věnuje velká část textu brožury. Spotřebitelé získají informace nejen o tom, jak hliník odlišit od ostatních na pohled podobných materiálů, ale také o sběrných místech, na nichž mohou správně vytříděný kov odložit.

Lenka Parkánová
Mobil: +420 776 110 994

Přírodní zahrady na CD

Jak pečovat o zahrádku bez chemie, jak správně kompostovat a využít plevele jako užitkové rostliny? Toto a spoustu dalších zajímavých věcí si můžou zájemci přečíst na nově vydaném CD Abeceda přírodní zahrady.

CD je doplňkem k publikaci Zdravá zahrada, která vyšla na konci roku 2006 ve vydavatelství ERA. Napsala ji Ing. Helena Vlašínová.

Na CD naleznete mimo jiné odpovědi na otázky, co to je ačokča a o jejím využití na zahradě. Pod heslem plži autorka radí: „Tito živočichové nemusí být jen pohromou zahrady, ale pomáhají nám podobně jako žížaly.“ Také si můžete přečíst, jak využít bršlici kozí nohu do různých jídel a další zajímavé věci.

Od června je CD k dispozici v Ekologické poradně Veronica a bude i na internetovém obchodě www.veronica.cz.

Zelený telefon města Brna
- o prázdninách nechoďte, spíše volejte nebo pište

Dům ochránců přírody na Panské ulici č.p.9 bude během prázdnin rekonstruován. V domě sídlí Ekologická poradna Veronica, která provozuje pro město Brno službu Zelený telefon města Brna. Z důvodu dovolených a rekonstrukce bude služba omezena.

„Doporučujeme zájemcům o informace z oblasti životního prostředí, aby pro dotazy využili linku 542 422 750 nebo email veronica@veronica.cz. Rekonstrukce proběhne zejména v přízemí domu, kde ekologičtí poradci a poradkyně již 15let poskytují informace každý pracovní den. Z důvodu rekonstrukce budou pracovat v patře a průchod staveništěm může být pro naše klienty komplikovaný,“ upřesnila vedoucí ekologické poradny Hana Chalupská.
Během prázdnin budou poradci k dispozici v úterý a ve čtvrtek od 9 do 14h a ve středu od 13 do 18h.

Mobil: +420 731 181 990

Přihlaste svoji diplomku nebo bakalářku do soutěže!

Jihomoravský kraj ve spolupráci s Ekologickým institutem Veronica vyhlásili V. ročník Soutěže diplomových prací s tématikou životního prostředí a ekologie se vztahem k území Jihomoravského kraje. Nejlepší diplomové práce budou oceněny finanční i věcnou odměnou. Ceny předá hejtman Jihomoravského kraje na studentské konferenci v listopadu 2007. Obhájené diplomové práce je třeba doručit v tištěné a elektronické podobě spolu s jednostránkovou anotací (minimálně 3000 znaků) v elektronické podobě, kopií posudku vedoucího diplomové práce a oponenta a svým kontaktem (jméno, adresa, tel., e-mail) do 30.června 2007 do Domu ochránců přírody na Panské 9 v Brně.

Přihlásit se mohou všichni studenti, kteří obhájili diplomovou práci na podzim 2006 nebo budou práci obhajovat v létě 2007 na téma životní prostředí a/nebo ekologie se vztahem k území Jihomoravského kraje. Práce budou hodnoceny ve dvou kategoriích - práce bakalářské a práce diplomové.

Každý účastník soutěže obdrží sborník, který bude obsahovat anotace diplomových prací. Výsledky nejlepších prací budou moci účastníci soutěže prezentovat na výše zmiňované konferenci.
Soutěž by měla přispět k navázání či prohloubení spolupráce vysokých škol s Jihomoravským krajem a také k setkávání studentů různých vysokých škol a fakult, které spojuje zájem o životní prostředí a ekologii.

„Kromě finanční a věcné odměny mají soutěžící příležitost pochlubit se se svou prací ostatním a navíc řada vítězů a vítězek z předchozích kol soutěže na sebe díky soutěži upozornila a navázala kontakt se svými budoucími zaměstnavateli,“ uvedla pracovnice Ekologického institutu Veronica Hana Chalupská.

Loňský ročník vyhrál absolvent brněnského Vysokého učení technického Ing. Jiří Petr s prací Studie rybího přechodu pro jez Bulhary na řece Dyji a Bc. Veronika Huková z Mendelovy lesnické a zemědělské univerzity s bakalářskou prací Geobiocenologické mapování okolí Klobouk u Brna. Výsledky předchozích ročníků a anotace všech prací, které se doposud soutěže zúčastnily najdete zde: http://www.veronica.cz/?id=21

KONTAKT:
Ekologický institut Veronica

Není rajče jako rajče

Není zvláštní, že si můžete koupit zralé ovoce a zeleninu v kteroukoli roční dobu? Jenže není rajče jako rajče. Ovoce a zelenina dovezené z daleka mají na svědomí negativní vlivy transportu na životní prostředí, navíc jsou obvykle trhány před optimálním obdobím zralosti, což s sebou nese nejen horší chuť, ale také nižší obsah vitaminů a jiných důležitých látek. Chcete tedy konzumovat maximálně čerstvé ovoce a zeleninu s nezaměnitelnou chutí? To vám poskytnou české sezónní produkty.

Pro snazší posouzení jejich sezónnosti vydal Ekologický institut Veronica Jihomoravského kraje kalendář, kde naleznete přehled o době zralosti a skladování českého ovoce a zeleniny. S jeho pomocí budete vědět, ve kterém období je možné běžně sehnat na tržnici nebo v zelinářství ovoce nebo zeleninu, kvůli kterým nemusíte mít špatné svědomí.

„Vydáním tohoto sezónního kalendáře jsme chtěli vyjít vstříc sílícímu trendu poptávky po čerstvém ovoci a zelenině pocházející z domácích zdrojů tím, že lidem usnadníme orientaci v sezónnosti jednotlivých druhů ovoce a zeleniny,“ říká autor kalendáře Vilém Řiháček.

Už jste se rozhodli? Orientací na místní produkty zamezíte zbytečnému převážení z místa na místo, přispějete k menšímu poškozování životního prostředí a mimo to zcela jistě ušetříte svůj organismus od masivního přísunu chemikálií nutných k udržení „čerstvosti“ během přepravy. Navíc podpoříte zemědělce ve svém okolí.

Sezónní kalendář ovoce a zeleniny je k dostání zdarma v Ekologické poradně Veronica na Panské 9 v Brně.

Vilém Řiháček
Mobil: +420 721 800 559
Chování úřadů může šetřit životní prostředí, finance i zdraví zaměstnanců
Ekologické chování úřadů může šetřit životní prostředí, finance i zdraví zaměstnanců. Podrobné rady vyplývají z publikace „Standardy zeleného úřadování“, kterou vydal Ekologický institut Veronica.

Zelené úřadování je zkrácený název pro environmentálně příznivé chování institucí financovaných z veřejných prostředků, jako jsou např. obecní, městské či krajské úřady, školy, školky, domy s pečovatelskou službou či knihovny. Zahrnuje jak systémová opatření zaměřená zejména na provoz a chování, tak nakupování. Zelené nakupování je takový způsob nákupu či zásobování, při kterém je brán ohled na dopad vybraného zboží a služeb na životní prostředí. Vybírají se produkty, jejichž negativní dopad na životní prostředí je co nejnižší. Kritéria, která se při tom berou v úvahu, jsou například recyklovatelnost, biologická rozložitelnost, materiální a energetická náročnost výroby, zdravotní nezávadnost, transportní vzdálenost od výrobce ke spotřebiteli atd.

„Pomocí publikace lze udělat vstupní audit v oblasti zeleného úřadování, stanovit si úroveň zeleného úřadování v instituci či monitorovat dopady zavedených opatření a zlepšovat je“, říká Petr Ledvina, z Ekologického institutu Veronica. To, že se úřad chová ekologicky, lze také využít pro mediální propagaci.

„Podpora pozice ekologicky šetrných výrobků a služeb na trhu vyvolaná kupní sílou orgánů veřejné správy, které na nákup vynakládají průměrně 16–18 % HDP Evropské unie, hraje významnou roli a pomáhá šířit model udržitelnosti“, dodal Ledvina.

Chovat se na úřadech a v institucích ekologicky navíc často znamená úsporu peněz a vede ke zlepšení zdraví zaměstnanců a návštěvníků.

Petr Ledvina
Ekologický institut Veronica