ADRA: Obchod v Leam Nauw

24. června 2005 | ADRA
Kluawan Pakdee, 33 let, bydlí v malé vesničce Leam Nauw, která leží na západním pobřeží Thajska. Je zde 25 metrů vysoký strmý svah, který směřuje k moři. Právě sem lidé utekli, aby se vyhnuli dalším úderům tsunami.

Před katastrofou se Kulawan starala o domácnost, o své 4 děti a pomáhala manželovi s rybařením. Když tsunami udeřila, měli právě plné sítě ryb na prodej. Přišli o vše – o svoji loď, o sítě, ulovené ryby a rybářské náčiní. Dřevo na stavbu nového domu jim vlna odplavila. Zisk z prodeje ryb pokrýval náklady na vzdělání dětí a ostatní nutné výdaje.

ADRA podpořila obec grantem pro domácnosti a rodina Kulawan obdržela 24 000 Bathů (US$623). Rozhodli se, že část peněz použijí na zařízení malého stánku s ovocem. Ovoce nakupují na trhu v sousedním městě a prodávají ho projíždějícím zákazníkům.

Stánek provozují již 3 týdny a říkají, že jsou schopni vydělat přibližně 5 dolarů denně. Částka to není nijak vysoká, ale pomáhá pokrývat výdaje na vzdělání dětí.

Její manžel Saman se zabývá zpracováním plastového odpadu. Sváží plasty z okolních vesnic do centra na recyklaci. Doufá, že se mu podaří získat člun, aby mohl znovu začít rybařit. Nicméně nyní jsou Kulawan a Saman vděčni ADRA za poskytnutí grantu na obnovu, díky němuž mohli zahájit drobné podnikání, které je živí a umožňuje jejich dětem chodit do školy.

Granty na obnovu získalo od ADRA přes 700 rodin. Každá rodina používá prostředky dle jejich aktuální potřeby. Na obnovu rybářského vybavení, na začátek drobného podnikání, jiní na nákup základních potravin či vzdělávání pro děti.