Hnutí Duha: ODS navrhla zmenšení šumavského parku: klíčový sněmovní výbor je zamítl

9. ledna 2002 | Hnutí Duha
Dlouho očekávaný návrh na odtržení asi 2 500 hektarů včetně unikátních pralesů u hranice s Rakouskem od šumavského národního parku dnes oficiálně předložil Miroslav Beneš (ODS) - a ihned jej zamítl klíčový výbor Poslanecké sněmovny [1].

Poslanci také přijali návrh prosazovaný Hnutím DUHA, který umožňuje oddělení hospodaření v lesích Šumavy od jeho kontroly a tím zajistí transparentní správu národního parku.

Sněmovní výbor ale podpořil některé negativní návrhy ministerstva životního prostředí. Patří mezi ně zrušení zákazu odvážet pokácené kmeny z nejcennějších částí národního parku, tzv. prvních zón, nebo ustanovení, podle kterého lze za určitých okolností i na těchto místech používat pesticidy. Miloš Kužvart naopak přestal prosazovat, aby kácení kůrovcem napadených stromů v nejcennějších oblastech parku bylo podle zákona povinné.

Beneš byl první politik, který oficiálně přišel s návrhem na odtržení některých nejcennějších území od národního parku, diskutovaným už několik měsíců. Podle průzkumu veřejného mínění, který zadalo Hnutí DUHA, s ním souhlasí pouze 7 % veřejnosti. Proti zmenšení parku se již dříve postavily Jihočeský i Plzeňský kraj.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl:
„S odtržením unikátních pralesů od národního parku souhlasí jen 7 % veřejnosti a dalo se očekávat, že s ním ODS neuspěje, natož potom půl roku před volbami. Struktura správy národního parku, kterou poslanecký výbor podpořil, je velmi důležitým bodem připravované legislativy. Zajistí, aby hospodaření v šumavských lesích bylo transparentní.“

Kontakt:
Jaromír Bláha, tel: 0602-440508
Karolína Šůlová, mluvčí Hnutí DUHA, tel: 0604-202470, 02-2253859

Poznámky:

[1] Pro Benešův návrh hlasovalo pouze všech šest přítomných členů ODS.