Tiskové zprávy
Ukliďme Česko z.s.: Projekt Třídím gastro nově na KAMsNIM.cz
Tridimgastro.cz se stalo novým partnerem projektu KAMsNIM.cz z dílny spolku Ukliďme Česko. Aplikace KAMsNIM.cz pomáhá široké veřejnosti správně naložit s odpadem a nechtěnými věcmi a s její pomocí snadno naleznete místa ve svém okolí, kam konkrétní druh odpadu odevzdat.
Platforma KAMsNIM.cz nyní obsahuje také přibližně 850 sběrných míst pod projektem „Třídím gastro“ společnosti EFG Waste logistic, která zajišťuje rozmístění sběrných nádob, svoz a zpracování gastroodpadů. Odpad z kuchyní tvoří místy až třetinu odpadu v tzv. černých popelnicích a standardně je spalován či skládkován.
Existuje ale ekologičtější cesta nakládání s tímto druhem biologicky rozložitelného odpadu. Smyslem projektu „Třídím gastro“ je využití gastroodpadu jako energetického zdroje. Je zpracováván v bioplynových stanicích v Rapotíně a ve Vyškově na zelenou elektrickou energii, teplo a biometan. Zbytkový substrát pak slouží jako organické hnojivo. Teplo, elektřina a plyn z bioodpadu jsou přitom produkovány s minimální emisní stopou.
Termín gastroodpad se často zaměňuje s bioodpadem. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Bioodpad je biologicky rozložitelný, kompostovatelný odpad především rostlinného
původu. Patří sem zejména:
• Slupky a odřezky ovoce a zeleniny
• Zbytky jídel rostlinného původu
• Kávová sedlina
• Skořápky vajec a ořechů
• Zvadlé květiny, zemina z květináčů
Naopak sem nepatří:
• Obaly, sáčky (ani kompostovatelné)
• Živočišné a mléčné zbytky
• Kuchyňský olej
Zatímco Gastroodpad je:
• Kuchyňský odpad
• Prošlé nebo nezkonzumované potraviny, které mohou být v původním balení (kromě skla)
A nepatří do něj:
• Větve, listy a podobný odpad ze zahrad
• Jedlé oleje a tuky, které se třídí do speciálního kontejneru
Každopádně místa ve vašem okolí, kam gastroodpad a bioodpad správně patří, nyní můžete snadno vyhledat díky www.KAMsNIM.cz.
Platforma KAMsNIM.cz nyní obsahuje také přibližně 850 sběrných míst pod projektem „Třídím gastro“ společnosti EFG Waste logistic, která zajišťuje rozmístění sběrných nádob, svoz a zpracování gastroodpadů. Odpad z kuchyní tvoří místy až třetinu odpadu v tzv. černých popelnicích a standardně je spalován či skládkován.
Existuje ale ekologičtější cesta nakládání s tímto druhem biologicky rozložitelného odpadu. Smyslem projektu „Třídím gastro“ je využití gastroodpadu jako energetického zdroje. Je zpracováván v bioplynových stanicích v Rapotíně a ve Vyškově na zelenou elektrickou energii, teplo a biometan. Zbytkový substrát pak slouží jako organické hnojivo. Teplo, elektřina a plyn z bioodpadu jsou přitom produkovány s minimální emisní stopou.
Termín gastroodpad se často zaměňuje s bioodpadem. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Bioodpad je biologicky rozložitelný, kompostovatelný odpad především rostlinného
původu. Patří sem zejména:
• Slupky a odřezky ovoce a zeleniny
• Zbytky jídel rostlinného původu
• Kávová sedlina
• Skořápky vajec a ořechů
• Zvadlé květiny, zemina z květináčů
Naopak sem nepatří:
• Obaly, sáčky (ani kompostovatelné)
• Živočišné a mléčné zbytky
• Kuchyňský olej
Zatímco Gastroodpad je:
• Kuchyňský odpad
• Prošlé nebo nezkonzumované potraviny, které mohou být v původním balení (kromě skla)
A nepatří do něj:
• Větve, listy a podobný odpad ze zahrad
• Jedlé oleje a tuky, které se třídí do speciálního kontejneru
Každopádně místa ve vašem okolí, kam gastroodpad a bioodpad správně patří, nyní můžete snadno vyhledat díky www.KAMsNIM.cz.
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk