Tom Václavík "> Restaurace Rebio první certifikované biorestaurace v České republice - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/restaurace-rebio-prvni-certifikovane-biorestaurace-v-ceske-republice
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Green marketing: Restaurace Rebio první certifikované biorestaurace v České republice

23. března 2009 | Green marketing
Autor: Tom Václavík
Rebio – restaurace zdravého životního stylu, obdržely na základě přísných parametrů jako první v České republice certifikát od společnosti KEZ, díky kterému mohou obě brněnské provozovny Rebio užívat ochranné známky a loga BIO.

Certifikace a logo BIO zaručuje zákazníkům Rebio restaurací ekologický původ konkrétních surovin v daných pokrmech. Restaurace používá biosuroviny nejen v zeleninových a ovocných salátech, ale také v hlavních jídlech nebo v nápojích. „Bio speciality najdou zákazníci restaurací Rebio mezi nejširší nabídkou vegetariánských jídel v České republice. Celkem máme v nabídce přes 40 druhů salátů z čerstvé a sezónní zeleniny, 50 druhů originálních polévek, více než 100 druhů teplých jídel a kolem 50 druhů dezertů“, říká šéfkuchař Vlastimil Kelbl.

Nabídka pokrmů se mění každý den. „Denní menu v Rebio restauracích zahrnuje 8 druhů čerstvých zeleninových a ovocných salátů, 2 polévky, 7 druhů teplých zeleninových jídel a 3 vegetariánské speciality, dále asi 15 druhů čerstvých dezertů, 15 druhů ovocných a zeleninových koktejlů, bio nápoje, bio čaje a bio kávy z celého světa, bio pivo a bio víno“, láká všechny šéfkuchař Kelbl.

Historie Rebio restaurace

První restaurace Rebio vznikla v Brně na ulici Orlí v roce 2004 a stala se prvním kulinářským centrem zdravého životního stylu v Brně. Jednalo se o první samoobslužnou vegetariánskou restauraci na Moravě.

Vzrůstající poptávka dala v roce 2008 vzniknout další Rebio restauraci ve Velkém Špalíčku. „Prostory restaurací jsou klimatizované, mají bezbariérový přístup, dětský koutek a domácí cukrárnu, salátový a obědový bar. Obě restaurace vznikaly tak, aby splňovaly nejnáročnější kritéria moderního gastronomického provozu a mohly být v roce 2009 jako první v České republice certifikovány na Biorestaurace“, doplňuje Miroslav Korbička, majitel restaurací.

Rebio restaurace mají jednotný vizuální styl a jsou sestaveny z jednotných gastronomických modulů. Důraz je kladen nejenom na ekologicky šetrný provoz restaurace, ale i trvale udržitelný ekonomický rozvoj.

Vnitřní dispozice interiéru restaurací jsou projektovány podle zásad Feng-Šuej, tedy oblé tvary, příznivé směry, použití ušlechtilých přírodních materiálů. Obě restaurace jsou osvětleny plným denním světlem přicházejícím z velkých oken. Dětský koutek, bezbariérový přístup a klimatizace jsou samozřejmostí.

Biocertifikace gastro provozů

Nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů neřeší oblast kontroly veřejných stravovacích zařízení, která nabízí a prodávají jídla připravená z biopotravin. Některé členské státy, jako Německo nebo skandinávské země, se však rozhodli ve svých národních zákonech tento právní nedostatek ošetřit.
„S biocertifikátem získají návštěvníci restaurací maximální důvěru v transparentnost celého dodavatelského řetězce. Jídelny a restaurace by si měli uvědomit, že pokud se chtějí na trhu odlišit a pokud chtějí působit důvěryhodně, certifikace provozu dle bio směrnic je nezbytná“, komentoval situaci Tom Václavík z agentury Green marketing.

Program „Certifikace veřejných stravovacích zařízení“

KEZ o.p.s. je jednou ze společnost, která na základě akreditace pro inspekční a certifikační orgán provádí v České republice nezávislou kontrolu a certifikaci producentů, zpracovatelů a obchodníků zařazených v systému ekologického zemědělství. Vzhledem k poptávce na certifikaci veřejných stravovacích zařízení, která zařazují do jídelníčku i jídla vyrobená z biopotravin, se kontrolní organizace KEZ o.p.s. rozhodla vypracovat Standardy pro certifikaci veřejných stravovacích zařízení.

Kontrola a certifikace se vztahuje na postupy veřejných stravovacích zařízení, která nabízejí a prodávají jídla připravená z biopotravin. Smyslem Standardů je poskytnout spotřebitelům pravdivé a ověřené informace o skladbě jídel, u kterých je deklarováno, že jsou připraveny z biopotravin. Kvalitativní ukazatele jsou zajištěny dohledatelností jednotlivých nakoupených či na vlastní ekofarmě vyprodukovaných složek, ze kterých jsou jídla připravována.

Další informace poskytnou:
RNDr.Miroslav Korbička, majitel restaurací Rebio: 603 444 970, rebiorebio@seznam.cz
Tom Václavík, Green marketing, 541 263 456, tom@greenmarketing.cz

Další tiskové informace k tématu:

V zahraničí jsou bioprodukty běžnou součástí menu

V Německu fungovalo na konci roku 2008 přibližně 1 500 certifikovaných restaurací a jídelen. Již 44 % tamních gastronomických podniků a dokonce 54 % hotelových restaurací využívá bioprodukty pravidelně. Nejčastěji se používá bio ovoce a zelenina (83 %), vejce (72 %), brambory (63 %) a hovězí maso (51 %). Potěšující na tom je spokojenost spotřebitelů: zhruba 60 % z 5 000 dotazovaných je přesvědčena o dobré kvalitě jídel z biopotravin. Další motiv pro použití biopotravin v gastronomii je očekávaný nárůst image podniku.

Jedním z prvních německých podniků, který vstoupil na trh s vlastním biokonceptem, byla IKEA. Již v roce 2004 byl ve všech 34 německých pobočkách IKEA nabízen v biokvalitě pokrm dne a dětské menu. Ve stejném roce byly všechny restaurace certifikovány bio.

Čtvrtina podnikových restaurací v Německu dokonce zavedla zvláštní biomenu. Mezi podniky, které svým zaměstnanců takto vycházejí vstříc, patří například ve Spojených státech Ebay, Yahoo, Oracle, v Německu Esprit, Ikea, WestLB a mnoho dalších.

Z německých průzkumů dále vyplývá, že 57 % nemocničních klinik a 52 % domovů důchodců již vaří z bioproduktů.

V Rakousku tvoří biopotraviny 50 % potravin a nápojů v mateřských školkách, 30 % v nemocnicích a 17 % v domech s pečovatelskou službou. Celkový podíl biopotravin ve veřejném stravování ve Vídni je 30 procent, cílem je zvednout podíl na 50 %.

Švédská vláda si dala za cíl, aby do roku 2010 pocházelo 25 % surovin pro přípravu jídel ve veřejných institucích z ekologického zemědělství. V Malmö se denně vaří 35 000 obědů a město má vizi, že ve školních jídelnách se bude vařit ze 100 % z biopotravin. V srpnu 2006 již dosáhly 25 %.

V České republice zaostáváme

V roce 2008 se agentura Green Marketing zajímala o postoj vybraných luxusních restaurací v Praze k biopotravinám. 89 % respondentů odpovědělo ano na zásadní otázku: Používá vaše restaurace v současné době některé bioprodukty či biopotraviny? „Současně 74 % uvádí, že suroviny v bio kvalitě tvoří méně než 10 % z celkově použitých surovin pro přípravu jídel a nápojů, 88 % respondentů však hodlá tento podíl v příštích dvou letech navýšit. Biopotraviny se jim tedy zřejmě osvědčily a hodlají je i nadále zařazovat do jídelníčku a jejich množství zvyšovat“, hodnotí výsledky průzkumu Tom Václavík z agentury Green marketing.

Nejvíce respondenti souhlasí s tvrzením, že biopotraviny jsou ekologičtější a že jsou zdravější než konvenční potraviny. Nejmenší mírou souhlasu vyjádřili restaurace u tvrzení, že biopotraviny mají lepší kulinářskou kvalitu a že jsou žádány jejich zákazníky, i když i zde stále převažoval souhlas v tvrzením. Biopotraviny restaurace nakupují nejčastěji od distributorů či dovozců a dále z velkoobchodů s biopotravinami.

Biopotraviny tedy začínají pomalu vstupovat i do segmentu gastronomie, zejména té exkluzivní. Šéfkuchaři jsou ze svých světových turné zvyklí používat ty nejkvalitnější suroviny, což jim bioprodukty skýtají. Biopotraviny od českých ekofarmářů a výrobců se pravidelně objevují v pražských luxusních restauracích a hotelích, jako například InterContinental, Radisson SAS Alcron, Hotel Hoffmeister, Four Seasons, Corinthia, Hilton, La Degustation Boheme Bourgeoise, Patriot, Lví dvůr, Ambiente a Palffy Palace Restaurant, Restaurant Mlýnec, Bellevue, Maze, Žofín Garden. Mimo Prahu jsou to například restaurace Zahrada v Teplicích, Víno Restaurant Terra Libera v Příboru, Hotel Kašperk v Kašperských horách a mnoho dalších.

Několik jídelen používá bioprodukty pro přípravu jídel pravidelně, například restaurace Spirála a Rebio v Brně, jídelny Bazalka v Hradci Králové, Alma klub v Kroměříži či Natural v Písku a Beseda v Jihlavě.

V oblasti veřejného stravování (školy, nemocnice, domovy důchodců, armáda) je situace oproti sousedním zemím teprve v plenkách. Nicméně, jak ukázala konference konaná v Brně na jaře 2008 s názvem „Biopotraviny ve veřejném stravování“, je tento segment do budoucna obrovskou příležitostí pro české ekologické zemědělství.

Pro biosektor nabízí gastronomie enormní potenciál. Poptávka zřetelně stoupá. Někteří dodavatelé restaurací a velkoobchodníci již nabízejí bio zboží nebo mají jejich zavedení v plánu. Velikost obratu s biopotravinami ve stravování mimo domov není zatím vysoká, Green marketing jeho velikost odhadl v roce 2008 na 11 milionů Kč.

Bio Summit nabídne pohled odborníků

Popularita bioproduktů v gastronomii a v oblasti hromadného stravování sílí. S aktuálními daty v této oblasti nejen v České republice se s účastníky konference Bio Summit 25.3. podělí Karel Mayer, Consultant OTC & Hospitality z agentury Incoma Research. Miroslav Kubec, Executive Chef Hotelu Intercontinetal a prezident Svazu kuchařů a cukrářů České republiky se zaměří na praktické uplatnění biopotravin v oblasti gastronomie.

Veliký potenciál pro uplatnění bioproduktů skrývá oblast veřejného stravování. Průkopníkem v této oblasti je Německo a proto organizátoři konference pozvali Christopha Reingena z banky West LB, jajiž kuchaři ve své podnikové jídelně denně z bioproduktů připravují stovky pokrmů. O praktické zkušenosti z českého prostředí se s účatníky Bio Summitu podělí Miroslav Korbička, majitel dvou brněnských restaurací Rebio, prvních certifikovaných biorestaurací v ČR.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist