Výstaviště Flora Olomouc, a.s.: Stromy pro město

Na 3,75 milionu korun vyčíslili zahradníci Výstaviště Flora Olomouc škodu způsobenou
v městských historických parcích silnou bouří, která se přehnala nad střední Moravou
9. června 2004. Poryvy vichřice a deště těžce zasáhly zelené plíce města - řádícím živlům padlo ve třech parcích za oběť 65 vzrostlých stromů. Nejvíce poškozeny byly Smetanovy sady, v nichž se rozkládá areál olomouckého výstaviště, poryvy větru a deště ale vytrhaly z kořenů a povalily také stromy v Čechových a Bezručových sadech. Padající stromy poškodily zábradlí výhledové lávky nad Smetanovými sady, která byla pro návštěvníky parků znovu otevřena teprve letos v dubnu o jarní květinové výstavě Flora Olomouc. Větve a kmeny po několik dnů téměř zcela znepřístupnily některé aleje, v nichž pracovníci Flory společně s hasiči odstraňovali nebezpečně nalomené větve a odklízeli spoušť způsobenou bouřkou.

Zájem Olomoučanů, ale také návštěvníků města pomoci při obnovení olomoucké zeleně přivedl olomouckou radnici na myšlenku obrátit se na veřejnost s iniciativou STROMY PRO MĚSTO. Tato akce si klade za cíl umožnit obyvatelům aktivně se zapojit do obnovy zeleně a spolupracovat při oživení parků zapsaných do seznamu nemovitých kulturních památek. Ve dnech 16. – 20. června proběhla na Horním náměstí před radnicí výstava fotografií poničených stromů a parků doplněná torzy dřevin přivezenými z výstaviště. O necelý týden později – v pátek a sobotu 25. – 26. června - na ni navázala výstavka nových stromů, které si zájemci – jednotlivci i firmy - dostali možnost odkoupit a posléze se podílet i při jejich vysazování.

Peněžní sbírka vynesla během výstavy téměř 15 tisíc korun, dalších 41 tisíc zaplatili občané za zakoupené stromy - platan v hodnotě osmi tisíc korun zakoupil mezi prvními primátor města Martin Tesařík a zájem stát se spolupatrony olomoucké zeleně projevili také zástupci holandského partnerského města Veenendaal, kteří odkoupili další tři stromy.

Sbírka na obnovu zeleně bude pokračovat až do konce letošního roku. Příspěvky lze zasílat na účet č.: 35-1813810267/0100 u Komerční banky v Olomouci anebo přispět přímo finančním darem do pokladny, která bude zájemcům k dispozici na každé z dalších letošních výstav VFO. S výsadbou zakoupených stromků se začne na podzim.

Olomoucké parky patří ke klenotům města, a to nejen přírodním ale i historickým. Rudolfova alej, první olomoucký park, o jehož založení se – v prostorách dnešních Smetanových sadů - zasloužil olomoucký arcibiskup, arcikníže Rudolf Jan Habsburský, se stala oblíbeným místem vycházek Olomoučanů už ve 20. letech 19. století. Stojí jistě za to přispět alespoň symbolickým podílem na znovuobnovení krásy olomoucké historické zeleně.