Karolína Šůlová "> Světový den životního prostředí: Zelená města – Plán pro planetu - Ekolist.cz

MŽP ČR: Světový den životního prostředí: Zelená města – Plán pro planetu

3. června 2005 | MŽP ČR
Autor: Karolína Šůlová, tel: 267 122 944, 724 102 406
V neděli 5. června si lidé na celém světě připomenou Světový den životního prostředí, který se slaví již od roku 1972. Tehdy se ve Stockholmu konala první celosvětová konference o životním prostředí, na které byl mimo jiné založen Program OSN pro životní prostředí (UNEP). Téma letošního ročníku Světového dne životního prostředí je „Zelená města: Plán pro planetu!“.

Hlavní oslava Světového dne životního prostředí na mezinárodní úrovni letos proběhne v San Francisku v Kalifornii. Zúčastní se jí zástupci největších světových měst, kteří na závěr svého setkání přijmou tzv. Sanfranciskou dohodu o městském prostředí.

Obrovský nárůst městské populace je jedním z nejzávažnějších trendů současnosti.V roce 1950 žila ve městech méně než 1/3 obyvatel. Dnes zde žije okolo ˝ světové populace a předpokládá se, že v roce 2030 to bude již více než 60 %. Města na celém světě mají mnoho společného. Významným způsobem spotřebovávají přírodní zdroje, znečišťují ovzduší a vodu, produkují odpady a vytvářejí většinu skleníkových plynů, jež mají na svědomí globální změnu klimatu. Zabírají stále novou půdu a mají tak devastující vliv na biologickou rozmanitost. Před lidstvem nyní stojí náročný úkol – s pomocí stále se rozvíjejících technologií vytvářet města přátelská k životnímu prostředí.

S podobnými environmentální problémy jako města ve světě se potýkají i česká města. Neustálý nárůst automobilové a silniční nákladní dopravy v naší zemi po roce 1990 s sebou nese stále vzrůstající znečištění ovzduší emisemi. Ze Zprávy o životním prostředí České republiky vyplývá, že v roce 2003 bylo více než 40 % obyvatelstva České republiky, zejména ve velkých městech a hustě osídlených oblastech, vystaveno nadlimitním hodnotám některé ze znečišťujících látek. Jedná se zejména o tuhé znečišťující látky, těkavé organické látky a oxidy dusíku. Jako jedno z možných řešení tohoto problému ve městech se vedle technických opatření ukazuje rozvoj environmentálně šetrných druhů dopravy. K tomu by měl přispět i nedávno schválený vládní Program podpory alternativních paliv v dopravě – zemní plyn (viz tisková zpráva MŽP ze dne 26.5.2005).

Vedle znečištění ovzduší je dalším problematickou oblastí ve městech nakládání s odpady. Například Praha v roce 2003 vyprodukovala 3,37 milionů tun odpadů. Z toho bylo nejvíce odpadů ze stavebnictví (51,6%) a významný byl I podíl komunálního odpadu (17%). Přestože celková produkce odpadů v České republice se postupně snižuje, množství komunálních odpadů od roku 1995 mírně roste. Česká města však v mnohem větší míře zavádějí oddělený sběr jednotlivých složek komunálního odpadu, zvyšuje se i recyklace a využívání odpadů jako druhotných surovin. V posledních letech probíhá i řada aktivit zaměřených na environmentální osvětu v této oblasti, např. kampaň společnosti Ekokom „Nebuďte líní, třiďte odpad“ nebo právě končící soutěž občanského sdružení Arnika „Odpad je surovina“ pro pražské středoškoláky.

„Šancí pro zlepšení kvality života je místní Agenda 21, dlouhodobý proces správy a řízení obcí, měst a regionů, založený na principech udržitelného rozvoje“, říká ministr životního prostředí Libor Ambrozek. „Tento proces, definovaný na Summitu Země v Rio de Janeiru v roce 1992 a poté hojně zaváděný ve světě i v západní Evropě, začíná přinášet své výsledky i v České republice. Systematický vývoj je patrný zejména v těch městech, která jsou zapojena do Národní sítě Zdravých měst“, uzavírá ministr.

Podrobnější informace:
Karolína Šůlová, tel: 267 122 944, 724 102 406