Eva Veverková "> V Kóbe byla přijata Deklarace o omezování následků katastrof - Ekolist.cz

MŽP ČR: V Kóbe byla přijata Deklarace o omezování následků katastrof

26. ledna 2005 | MŽP ČR
Autor: Eva Veverková, tel: 267 122 139
Minulý týden se ministr životního prostředí Libor Ambrozek jako vedoucí české delegace zúčastnil Světové konference o omezování následků katastrof (World Conference on Disaster Reduction) v japonském Kóbe.

Členové 168 zúčastněných delegací konference přijali Deklaraci o omezování následků katastrof [1], která zdůrazňuje význam aktivit všech zúčastněných – od vlád a mezinárodních organizací, přes vědecké instituce, až po občanský sektor a nevládní organizace. Klíčová je podle textu Deklarace především prevence – podporovat ji je třeba na všech úrovních, nicméně zásadní tíha leží především na vládách jednotlivých států. Přírodní katastrofy zůstávají i nadále hrozbou zejména pro obyvatele chudých zemí, kterým musí pomoci mezinárodní společenství a to jak technickou, tak finanční podporou.

Účastníci se proto shodli na „Akčním rámci z Hjógo na léta 2005 – 2015“ [2], který má sloužit jako rámcový plán akcí na příští desetiletí s cílem zvýšit prevenci přírodních katastrof, zlepšit hlásný systém a znásobit schopnost postižených oblastí se s následky katastrof vyrovnat. „Je to dobrý rámec, který představuje sadu podstatných aktivit, vedoucích k tomu, že se svět dokáže lépe vyrovnat s riziky a následky přírodních katastrof v následující dekádě,“ komentoval výsledek jednání náměstek generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti Jan Egeland. „Tento plán nám pomůže překonat dosavadní propast mezi tím, co víme a tím, co s tím dokážeme udělat,“ dodává s nadějí Egeland.

V české delegaci byli zastoupeny i resorty vnitra, zdravotnictví a zemědělství a rovněž Český hydrometeorologický ústav a Výzkumný ústav vodohospodářský T.G.M. „Největší pozornost vzbudily naše zkušenosti s fungováním integrovaného záchranného systému (IZS),“ říká ředitel odboru globálních vztahů MŽP Michal Pastvinský. Především právě o IZS jednal v průběhu konference ministr Libor Ambrozek s vrcholnými představiteli japonského Ministerstva pro management katastrof, kteří tento systém prohlásili za inspirativní i pro Japonsko.

Další informace:

Poznámky:

[1] Český překlad textu Deklarace je k dispozici na internetových stránkách MŽP – www.env.cz - v rubrikách Aktuality a Tiskové zprávy.

[2] Hjógo je název prefektury, v níž leží město Kóbe, dějiště konference.
Eva Veverková, tel: 267 122 139