Katka Benešová "> Voda by se mohla stát CO2 zítřka - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/voda-by-se-mohla-stat-co2-zitrka
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

ACCA: Voda by se mohla stát CO2 zítřka

15. června 2009 | ACCA
Autor: Katka Benešová, tel: +420 222 240 855
Organizace WWF (World Wide Fund for Nature) a světová asociace profesních účetních ACCA spojenými silami upozornili na problém hospodaření s vodou.

V minulých letech se fenomén klimatických změn stal důležitým tématem pro firmy, vlády i běžné obyvatele. Nyní je tento fenomén široce akceptován jako jeden z centrálních problémů v podnikání, které se musí naléhavě řešit.

Sledování a evidence emisí oxidu uhličitého jsou důležité pro snížení celosvětových emisí CO2. Problematice vody se ale nevěnuje stejná pozornost. V diskusním materiálu Voda jako CO2 zítřka (Water: the next carbon?), proto ACCA spolu se Světovým fondem pro přírodu (WWF) obrací pozornost na problematiku hospodaření s vodou.

Evidence spotřeby vody, publikace a kontrola těchto informací je prvním krokem ke zlepšení situace. Podle kalkulací organizace Water Footprint Network (www.waterfootprint.org) se například při produkci jednoho šálku kávy dnes spotřebuje 140 litrů vody. A produkce jednoho kilogramu hovězího masa znamená 16.000 litrů spotřebované vody.

Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko k iniciativě ACCA uvedla: “V devadesátých letech se pod vlivem cenové deregulace spotřeba vody v České republice kontinuálně snižovala. O to víc nám teď hrozí, že na podnikatelská rizika spojená s touto cennou komoditou zapomeneme. Spotřeba vody je u nás ještě stále nad celosvětovým průměrem, a proto je iniciativa ACCA i v Česku víc než důležitá.“

Dave Tickner, vedoucí programů pro vodu ve WWF, k materiálu ACCA uvedl: “Hospodaření s vodou je jednou z největších světových výzev v 21. století. Trvale udržitelné dodávky vody všem odběratelům včetně firem, podporují ekonomický růst, snížení chudoby obyvatelstva a jeho potravinovou a energetickou bezpečnost. Moudré hospodaření s tímto životně důležitým přírodním zdrojem je proto v zájmu nás všech. Organizace WWF věří, že firmy jako největší konzumenti vody, by mohli hrát klíčovou roli v propagaci lepšího hospodaření s vodou.“

Materiál ACCA shrnuje následující diskusní body problematiky vody:
Voda je klíčovým rizikovým faktorem v podnikání
Metody vyčíslení spotřeby vody
Hospodaření s vodou a jak ho ve firmách zlepšit

Diskusní materiál ACCA o vodě najdete zde:
http://www.accaglobal.com/documents/WaterFootprinting.pdf

Další informace o práci ACCA ve prospěch trvale udržitelného rozvoje najdete zde:
www.accaglobal.com/sustainability

Statistika spotřeby vody:
Podle www.waterfootprint.org,

Produkce jednoho šálku kávy spotřebuje 140 litrů vody. Jedna osoba by s tímto množstvím mohla přežít až 3 měsíce.
V USA je průměrná spotřeba vody na úrovni 2 500m3 na osobu a rok. V Číně je průměrná spotřeba 700m3 na osobu a rok.
V České republice je průměrná spotřeba vody 1572m3 na osobu a rok, zatímco globální průměr je 1243m3 na osobu a rok.


Další informace obdržíte na adrese:
Vítězslav Horák
PR poradce, LEWIS Communications
+420 221 419 791
vitezslavh@lewispr.com
Katka Benešová, tel: 420 222 240 855
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist