Tiskové zprávy
ACCA: Voda by se mohla stát CO2 zítřka
Organizace WWF (World Wide Fund for Nature) a světová asociace profesních účetních ACCA spojenými silami upozornili na problém hospodaření s vodou.
V minulých letech se fenomén klimatických změn stal důležitým tématem pro firmy, vlády i běžné obyvatele. Nyní je tento fenomén široce akceptován jako jeden z centrálních problémů v podnikání, které se musí naléhavě řešit.
Sledování a evidence emisí oxidu uhličitého jsou důležité pro snížení celosvětových emisí CO2. Problematice vody se ale nevěnuje stejná pozornost. V diskusním materiálu Voda jako CO2 zítřka (Water: the next carbon?), proto ACCA spolu se Světovým fondem pro přírodu (WWF) obrací pozornost na problematiku hospodaření s vodou.
Evidence spotřeby vody, publikace a kontrola těchto informací je prvním krokem ke zlepšení situace. Podle kalkulací organizace Water Footprint Network (www.waterfootprint.org) se například při produkci jednoho šálku kávy dnes spotřebuje 140 litrů vody. A produkce jednoho kilogramu hovězího masa znamená 16.000 litrů spotřebované vody.
Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko k iniciativě ACCA uvedla: “V devadesátých letech se pod vlivem cenové deregulace spotřeba vody v České republice kontinuálně snižovala. O to víc nám teď hrozí, že na podnikatelská rizika spojená s touto cennou komoditou zapomeneme. Spotřeba vody je u nás ještě stále nad celosvětovým průměrem, a proto je iniciativa ACCA i v Česku víc než důležitá.“
Dave Tickner, vedoucí programů pro vodu ve WWF, k materiálu ACCA uvedl: “Hospodaření s vodou je jednou z největších světových výzev v 21. století. Trvale udržitelné dodávky vody všem odběratelům včetně firem, podporují ekonomický růst, snížení chudoby obyvatelstva a jeho potravinovou a energetickou bezpečnost. Moudré hospodaření s tímto životně důležitým přírodním zdrojem je proto v zájmu nás všech. Organizace WWF věří, že firmy jako největší konzumenti vody, by mohli hrát klíčovou roli v propagaci lepšího hospodaření s vodou.“
Materiál ACCA shrnuje následující diskusní body problematiky vody:
Voda je klíčovým rizikovým faktorem v podnikání
Metody vyčíslení spotřeby vody
Hospodaření s vodou a jak ho ve firmách zlepšit
Diskusní materiál ACCA o vodě najdete zde:
http://www.accaglobal.com/documents/WaterFootprinting.pdf
Další informace o práci ACCA ve prospěch trvale udržitelného rozvoje najdete zde:
www.accaglobal.com/sustainability
Statistika spotřeby vody:
Podle www.waterfootprint.org,
Produkce jednoho šálku kávy spotřebuje 140 litrů vody. Jedna osoba by s tímto množstvím mohla přežít až 3 měsíce.
V USA je průměrná spotřeba vody na úrovni 2 500m3 na osobu a rok. V Číně je průměrná spotřeba 700m3 na osobu a rok.
V České republice je průměrná spotřeba vody 1572m3 na osobu a rok, zatímco globální průměr je 1243m3 na osobu a rok.
Další informace obdržíte na adrese:
Vítězslav Horák
PR poradce, LEWIS Communications
+420 221 419 791
vitezslavh@lewispr.com
V minulých letech se fenomén klimatických změn stal důležitým tématem pro firmy, vlády i běžné obyvatele. Nyní je tento fenomén široce akceptován jako jeden z centrálních problémů v podnikání, které se musí naléhavě řešit.
Sledování a evidence emisí oxidu uhličitého jsou důležité pro snížení celosvětových emisí CO2. Problematice vody se ale nevěnuje stejná pozornost. V diskusním materiálu Voda jako CO2 zítřka (Water: the next carbon?), proto ACCA spolu se Světovým fondem pro přírodu (WWF) obrací pozornost na problematiku hospodaření s vodou.
Evidence spotřeby vody, publikace a kontrola těchto informací je prvním krokem ke zlepšení situace. Podle kalkulací organizace Water Footprint Network (www.waterfootprint.org) se například při produkci jednoho šálku kávy dnes spotřebuje 140 litrů vody. A produkce jednoho kilogramu hovězího masa znamená 16.000 litrů spotřebované vody.
Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko k iniciativě ACCA uvedla: “V devadesátých letech se pod vlivem cenové deregulace spotřeba vody v České republice kontinuálně snižovala. O to víc nám teď hrozí, že na podnikatelská rizika spojená s touto cennou komoditou zapomeneme. Spotřeba vody je u nás ještě stále nad celosvětovým průměrem, a proto je iniciativa ACCA i v Česku víc než důležitá.“
Dave Tickner, vedoucí programů pro vodu ve WWF, k materiálu ACCA uvedl: “Hospodaření s vodou je jednou z největších světových výzev v 21. století. Trvale udržitelné dodávky vody všem odběratelům včetně firem, podporují ekonomický růst, snížení chudoby obyvatelstva a jeho potravinovou a energetickou bezpečnost. Moudré hospodaření s tímto životně důležitým přírodním zdrojem je proto v zájmu nás všech. Organizace WWF věří, že firmy jako největší konzumenti vody, by mohli hrát klíčovou roli v propagaci lepšího hospodaření s vodou.“
Materiál ACCA shrnuje následující diskusní body problematiky vody:
Voda je klíčovým rizikovým faktorem v podnikání
Metody vyčíslení spotřeby vody
Hospodaření s vodou a jak ho ve firmách zlepšit
Diskusní materiál ACCA o vodě najdete zde:
http://www.accaglobal.com/documents/WaterFootprinting.pdf
Další informace o práci ACCA ve prospěch trvale udržitelného rozvoje najdete zde:
www.accaglobal.com/sustainability
Statistika spotřeby vody:
Podle www.waterfootprint.org,
Produkce jednoho šálku kávy spotřebuje 140 litrů vody. Jedna osoba by s tímto množstvím mohla přežít až 3 měsíce.
V USA je průměrná spotřeba vody na úrovni 2 500m3 na osobu a rok. V Číně je průměrná spotřeba 700m3 na osobu a rok.
V České republice je průměrná spotřeba vody 1572m3 na osobu a rok, zatímco globální průměr je 1243m3 na osobu a rok.
Další informace obdržíte na adrese:
Vítězslav Horák
PR poradce, LEWIS Communications
+420 221 419 791
vitezslavh@lewispr.com
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk