https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/vzdelavaci-projekt-zamereny-na-jidlo-z-blizka-chce-prispet-k-vytvoreni-uspesne-a-turisticky-zajimave-regionalni-gastronomie
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Živý venkov o.s.: Vzdělávací projekt zaměřený na jídlo z blízka chce přispět k vytvoření úspěšné a turisticky zajímavé regionální gastronomie

1. března 2012 | Živý venkov o.s.
Od února se v rámci Olomouckého kraje rozbíhá téměř dvouletý vzdělávací projekt zaměřený na regionální gastronomii. Pomocí intenzivního vzdělávacího kurzu se pokusí naučit kuchaře a zemědělce daného regionu efektivním a praktickým postupům, které mohou přispět k rozvoji kvalitní regionální gastronomie a cestovního ruch kraje.

Celý název projektu je „Jídlo z blízka“ s podtitulem „Vzdělávání kuchařů a zemědělců pro vytvoření regionální gastronomie jako součást udržitelného cestovního ruchu Olomouckého kraje.“ Koncepčně navazuje na různé probíhající marketingové turistické kampaně, jejich poselství nicméně ukotvuje v praktických nástrojích. Cílem projektu je zlepšit postavení zúčastněných kuchařů a farmářů na trhu práce. Obsah vzdělávacího kurzu je proto připraven tak, aby se úspěšní absolventi naučili novým postupům, které budou moci efektivně využít ve své každodenní praxi a přidat tak na hodnotě svých produktů a služeb. Takto pak mohou aktivně podporovat rozvoj udržitelné gastronomie a cestovního ruchu v Olomouckém kraji.
Vzdělávací kurz cílovým skupinám umožní vzájemnou efektivní spolupráci ve vytváření nabídky „jídla z blízka“ – regionální gastronomie, postavené na čerstvých a autentických místních surovinách, tradičních recepturách a řemeslných dovednostech všech zúčastněných. Hlavní vzdělávací částí celého projektu budou semináře, rozdělené do pěti tematických modulů a praktické workshopy. Na ty budou navazovat exkurze na farmy či do gastronomických provozů v Rakousku a České republice. Nedílnou součástí kurzu pak budou také „kulaté stoly”, jejichž záměrem bude především vytváření a rozvíjení spolupráce mezi zemědělci a gastronomickými provozy. Kromě prezenční části celého kurzu se budou účastníci věnovat také samostudiu prostřednictvím on-line E-learningového portálu.

Projekt je určený kuchařům, malým zemědělcům, pěstitelům a zpracovatelům vstupních surovin pro regionální tradiční gastronomii, a vedoucím provozu v restauracích. Předpokládaná doba potřebná k absolvování kurzu se pro všechny účastníky bude pohybovat od 3 do 4 měsíců. Termín kurzu odpovídá potřebám účastníků, takže studijní doba pro farmáře bude mezi prosincem 2012 a březnem 2013 a kuchaři se budou kurzu účastnit v době mezi březnem a červnem 2013.
Realizátorem projektu je občanské sdružení Živý venkov ve spolupráci s Institutem pro trénink pohostinnosti a Slow Food Brno. Posláním občanského sdružení Živý venkov je oslavovat, inspirovat a podporovat trvale udržitelnou a životnímu prostředí neškodící lokální produkci potravin prostřednictvím poradenství, výchovy, vzdělávání a osvěty. S tím jde ruku v ruce poslání Slow Food Brno: pomáhat lidem učit se vážit si kultury jídla, a chránit a vychutnávat tradiční regionální pokrmy a produkty místních zemědělců vyráběné řemeslným způsobem. Institut pro trénink pohostinnosti je pak ideálním partnerem, neboť kromě poskytování poradenství a odborného vzdělání je také jedním z jeho cílů chránit a podporovat regionální gastronomické tradice a udržitelný rozvoj znevýhodněných regionů.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kontakt:
Tom Václavík, Živý venkov o.s., tel.: 541 263 456, tom@zivyvenkov.cz
Martin Hrabec, Institut pro trénink pohostinnosti, tel.: 721 427 854, martin.hrabec@hospitalitytraining.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist