Tiskové zprávy
Živý venkov o.s.: Vzdělávací projekt zaměřený na jídlo z blízka chce přispět k vytvoření úspěšné a turisticky zajímavé regionální gastronomie
1. března 2012 | Živý venkov o.s.
Od února se v rámci Olomouckého kraje rozbíhá téměř dvouletý vzdělávací projekt zaměřený na regionální gastronomii. Pomocí intenzivního vzdělávacího kurzu se pokusí naučit kuchaře a zemědělce daného regionu efektivním a praktickým postupům, které mohou přispět k rozvoji kvalitní regionální gastronomie a cestovního ruch kraje.
Celý název projektu je „Jídlo z blízka“ s podtitulem „Vzdělávání kuchařů a zemědělců pro vytvoření regionální gastronomie jako součást udržitelného cestovního ruchu Olomouckého kraje.“ Koncepčně navazuje na různé probíhající marketingové turistické kampaně, jejich poselství nicméně ukotvuje v praktických nástrojích. Cílem projektu je zlepšit postavení zúčastněných kuchařů a farmářů na trhu práce. Obsah vzdělávacího kurzu je proto připraven tak, aby se úspěšní absolventi naučili novým postupům, které budou moci efektivně využít ve své každodenní praxi a přidat tak na hodnotě svých produktů a služeb. Takto pak mohou aktivně podporovat rozvoj udržitelné gastronomie a cestovního ruchu v Olomouckém kraji.
Vzdělávací kurz cílovým skupinám umožní vzájemnou efektivní spolupráci ve vytváření nabídky „jídla z blízka“ – regionální gastronomie, postavené na čerstvých a autentických místních surovinách, tradičních recepturách a řemeslných dovednostech všech zúčastněných. Hlavní vzdělávací částí celého projektu budou semináře, rozdělené do pěti tematických modulů a praktické workshopy. Na ty budou navazovat exkurze na farmy či do gastronomických provozů v Rakousku a České republice. Nedílnou součástí kurzu pak budou také „kulaté stoly”, jejichž záměrem bude především vytváření a rozvíjení spolupráce mezi zemědělci a gastronomickými provozy. Kromě prezenční části celého kurzu se budou účastníci věnovat také samostudiu prostřednictvím on-line E-learningového portálu.
Projekt je určený kuchařům, malým zemědělcům, pěstitelům a zpracovatelům vstupních surovin pro regionální tradiční gastronomii, a vedoucím provozu v restauracích. Předpokládaná doba potřebná k absolvování kurzu se pro všechny účastníky bude pohybovat od 3 do 4 měsíců. Termín kurzu odpovídá potřebám účastníků, takže studijní doba pro farmáře bude mezi prosincem 2012 a březnem 2013 a kuchaři se budou kurzu účastnit v době mezi březnem a červnem 2013.
Realizátorem projektu je občanské sdružení Živý venkov ve spolupráci s Institutem pro trénink pohostinnosti a Slow Food Brno. Posláním občanského sdružení Živý venkov je oslavovat, inspirovat a podporovat trvale udržitelnou a životnímu prostředí neškodící lokální produkci potravin prostřednictvím poradenství, výchovy, vzdělávání a osvěty. S tím jde ruku v ruce poslání Slow Food Brno: pomáhat lidem učit se vážit si kultury jídla, a chránit a vychutnávat tradiční regionální pokrmy a produkty místních zemědělců vyráběné řemeslným způsobem. Institut pro trénink pohostinnosti je pak ideálním partnerem, neboť kromě poskytování poradenství a odborného vzdělání je také jedním z jeho cílů chránit a podporovat regionální gastronomické tradice a udržitelný rozvoj znevýhodněných regionů.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Kontakt:
Tom Václavík, Živý venkov o.s., tel.: 541 263 456, tom@zivyvenkov.cz
Martin Hrabec, Institut pro trénink pohostinnosti, tel.: 721 427 854, martin.hrabec@hospitalitytraining.cz
Celý název projektu je „Jídlo z blízka“ s podtitulem „Vzdělávání kuchařů a zemědělců pro vytvoření regionální gastronomie jako součást udržitelného cestovního ruchu Olomouckého kraje.“ Koncepčně navazuje na různé probíhající marketingové turistické kampaně, jejich poselství nicméně ukotvuje v praktických nástrojích. Cílem projektu je zlepšit postavení zúčastněných kuchařů a farmářů na trhu práce. Obsah vzdělávacího kurzu je proto připraven tak, aby se úspěšní absolventi naučili novým postupům, které budou moci efektivně využít ve své každodenní praxi a přidat tak na hodnotě svých produktů a služeb. Takto pak mohou aktivně podporovat rozvoj udržitelné gastronomie a cestovního ruchu v Olomouckém kraji.
Vzdělávací kurz cílovým skupinám umožní vzájemnou efektivní spolupráci ve vytváření nabídky „jídla z blízka“ – regionální gastronomie, postavené na čerstvých a autentických místních surovinách, tradičních recepturách a řemeslných dovednostech všech zúčastněných. Hlavní vzdělávací částí celého projektu budou semináře, rozdělené do pěti tematických modulů a praktické workshopy. Na ty budou navazovat exkurze na farmy či do gastronomických provozů v Rakousku a České republice. Nedílnou součástí kurzu pak budou také „kulaté stoly”, jejichž záměrem bude především vytváření a rozvíjení spolupráce mezi zemědělci a gastronomickými provozy. Kromě prezenční části celého kurzu se budou účastníci věnovat také samostudiu prostřednictvím on-line E-learningového portálu.
Projekt je určený kuchařům, malým zemědělcům, pěstitelům a zpracovatelům vstupních surovin pro regionální tradiční gastronomii, a vedoucím provozu v restauracích. Předpokládaná doba potřebná k absolvování kurzu se pro všechny účastníky bude pohybovat od 3 do 4 měsíců. Termín kurzu odpovídá potřebám účastníků, takže studijní doba pro farmáře bude mezi prosincem 2012 a březnem 2013 a kuchaři se budou kurzu účastnit v době mezi březnem a červnem 2013.
Realizátorem projektu je občanské sdružení Živý venkov ve spolupráci s Institutem pro trénink pohostinnosti a Slow Food Brno. Posláním občanského sdružení Živý venkov je oslavovat, inspirovat a podporovat trvale udržitelnou a životnímu prostředí neškodící lokální produkci potravin prostřednictvím poradenství, výchovy, vzdělávání a osvěty. S tím jde ruku v ruce poslání Slow Food Brno: pomáhat lidem učit se vážit si kultury jídla, a chránit a vychutnávat tradiční regionální pokrmy a produkty místních zemědělců vyráběné řemeslným způsobem. Institut pro trénink pohostinnosti je pak ideálním partnerem, neboť kromě poskytování poradenství a odborného vzdělání je také jedním z jeho cílů chránit a podporovat regionální gastronomické tradice a udržitelný rozvoj znevýhodněných regionů.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Kontakt:
Tom Václavík, Živý venkov o.s., tel.: 541 263 456, tom@zivyvenkov.cz
Martin Hrabec, Institut pro trénink pohostinnosti, tel.: 721 427 854, martin.hrabec@hospitalitytraining.cz
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk