Lucie Hošková "> Z krajiny mizí voda. Pomůžete mokřadním ptákům najít nový domov? - Ekolist.cz

Česká společnost ornitologická: Z krajiny mizí voda. Pomůžete mokřadním ptákům najít nový domov?

8. prosince 2017 | Česká společnost ornitologická
Autor: Lucie Hošková, tel: 602 972 368
Milí přátelé ptáků, bahňáci, chřástali a další luční a mokřadní ptáci patří mezi naše nejohroženější druhy. Třeba čejka – to býval úplně běžný pták, ale potkat takovéto čejčí kuře se dnes málokomu podaří.

Proč? V naší krajině ubývá voda, dříve typické jarní louže v polích, podmáčené louky, drobné tůňky a s nimi i mnoho živočichů a rostlin. Sucho a vyprahlá krajina se stávají stále běžnější součástí našich životů…čejčí mláďata naopak z našich životů mizí. Nemluvě o ještě vzácnějších vodouších, bekasinách nebo břehouších.

Právě proto se na vás obracíme s prosbou o pomoc mokřadním ptákům! Nedaleko Jaroměře, v nivě řeky Metuje už více než deset let s pomocí dárců a příznivců vykupujeme pozemky pro Ptačí park JOSEFOVSKÉ LOUKY. To samo by k vybudování mokřadního ráje nestačilo, ale opravili jsme také unikátní, sto let starý závlahový systém a získali povolení k nakládání s vodami. Můžeme tedy na jaře a na podzim pouštět na louky vodu z Metuje.

Vzniká tak ostrůvek života v okolní vyprahlé krajině. POMOZTE NÁM JEJ ROZŠÍŘIT!

Ono to totiž funguje! Trvalo to, ale první čejky a bekasiny už hnízdí, jeřábi a čírky se o hnízdění pokoušejí a lžičáci, jespáci nebo vodouši se zde alespoň zastavují na tahu. Objevili se kuňky, čolci, ropuchy… Počet skokanů skřehotavých se za 10 let fungování ptačího parku zvýšil 40x!

A letos dokonce na Josefovských loukách zahnízdil vzácný a plachý chřástal kropenatý! Našel zde potřebný klid k hnízdění, díky řízeným záplavám byl jeho nový domov přesně tak mokrý, jak potřeboval a jeho mláďata nebyla ohrožena noži sekaček – prostě jsme louky nechali posekat až po vyvedení mláďat.

Tuto cílenou ochranu můžeme ale zajistit pouze na vlastních pozemcích.

PROTO SE NA VÁS OBRACÍME S ŽÁDOSTÍ O PODPORU DALŠÍCH VÝKUPŮ POZEMKŮ V PTAČÍM PARKU JOSEFOVSKÉ LOUKY. Podařilo se nám totiž domluvit s mnoha vlastníky a úžasná podpora dárců nám letos umožnila vykoupit už 5,9 ha.

Stále ale chybí nejméně 350 000 Kč na další předjednané pozemky a to nejsou ještě všechna jednání u konce.

Jednat musíme rychle, dokud jsou vlastníci ochotni pozemky prodat ČSO a ne dalším zájemcům v pořadí, kteří ochranu ptáků bohužel neupřednostňují. Navíc nadcházející změny v občanském zákoníku nám zkomplikují nákup pozemků s více vlastníky. A takových je v Ptačím parku ještě hodně.

Jak se ukázalo v případě našeho chřástala, čím rozsáhlejší jsou plochy ve vlastnictví ČSO, tím větší klid tam ptáci mají. Doufáme, že se chřástal příští rok vrátí a s ním i další vzácné mokřadní druhy.

VÁŠ DAR TOMU URČITĚ POMŮŽE!

K darování (kartou i převodem), využijte prosím nový DÁRCOVSKÝ PORTÁL https://www.darujme.cz/projekt/438, kde naleznete i kompletní seznam pozorovaných ptáků a další informace, televizní reportáže, fotografie a aktuality z Josefovských luk.

Děkujeme za pomoc s rozšířením mokřadního ráje!

PS: Rádi vás uvítáme na některé z mnoha mokřadních vycházek, které v sezóně na Josefovkách pořádáme! Na jaře včas zašlu pozvánku.