https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/24-lvu-v-africe-zacala-nejvetsi-translokace-divokych-lvu-plati-ji-majitele-loveckych-safari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

24 lvů. V Africe začala největší translokace divokých šelem. Platí ji majitelé loveckých safari

15.8.2018 01:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jeden ze lvích samců, uspaný a připravený k leteckému transportu.
Jeden ze lvích samců, uspaný a připravený k leteckému transportu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | 24lions.org
Projekt, jehož „akční“ část trvala jen sedm dní, ale v horizontu dvou desetiletí radikálně promění tvář divočiny v centrálním Mosambiku. Zhruba taková je podstata momentálně největší translokace divokých lvů v Africe. Píše o tom například TourismUpdate.
 

Kde začít? Nejspíš v jihoafrické rezervaci Tembe Elephant Park a s ní sousedící soukromou „rezervací“ s lovnou zvěří v Makalali. Mají tu nadbytek lvů. Pro první území přitom platí, že jich mají víc, než kolik se tu dokáže uživit, a pro druhé pak, že je tu lvů více, než kolik dokáží platící safari lovci za sezónu postřílet. Co s tím? Provozovatelé obou území přišli s nápadem, že by nebylo od věci nadbytečné lvy pochytat a převézt je tam, kde je šelem absolutní nedostatek.

Z hlediska organizace je to trochu komplikovaný plán. O financování se postarala Nadace rodiny Cabela, Ochranářská aliance Ivana Cartera, Sdružení safari Marromeu a také sdružení provozovatelů safari v deltě Zambezi. Společně představili celý záměr translokace lvů Národní správě chráněných území v Mosambiku (ANAC), která se rozhodla stát odborným garantem celého projektu. Ten nese název (podle počtu transportovaných zvířat) Čtyřiadvacet lvů. Co přesně je jeho cílem?

Nový ráj lvů ve ztracené zemi

Vrátit na chráněná území v okolí delty mozambické řeky Zambezi šelmy, které odtud zmizely v průběhu vleklé občanské války. Velcí kopytníci se sem už po letech vrátili a je zapotřebí mezi ně vnést lvy a s nimi trochu ekologického řádu. K dispozici je pro to vyčleněno území o rozloze více než 2,5 milionu akrů. Pokud by šlo všechno podle plánu, může tu do patnácti let žít až 500 divokých lvů, tedy asi 10 % veškeré světové populace. Že to zní báječně?

Jistě. Lvi, na které by čekal v lepším případě odstřel, se dočkají převozu do nových teritorií, které oplývají hojností potravy. Projekt schvaluje jihoafrická i mosambická vláda. Na každý krok této logisticky náročné operace je dostatek financí. Nechybí odborníci s veterinární praxí ani týmy proti-pytláckých hlídek.

Ochranu přírody nedělají ochránci, ale lovci

Prakticky celý projekt Čtyřiadvacet lvů totiž zajišťují lidé z afrických safari parků. Nepotřebují k tomu státní dotace nebo mezinárodní finanční podporu. Nežádají si dary ani příspěvky, na celou kampaň si „vydělali“ tím, že obchodují s loveckou vášní placenou devizami. A to je něco, co u konvenčně smýšlejícím ochráncům přírody vyvolává pochyby.

Záchranářskou akci kompletně zajišťují lidé, kteří jsou v environmentální rovině představováni světu jako ti, co chovají a zabíjí zvířata za peníze. Zdá se, že translokaci šelem zatím zvládají srovnatelně nebo dokonce lépe, než ochránci z neziskovek. 5. srpna byli odchyceni první lvi, kteří po uspání zamířili do karantény v mosambickém zařízení Coutada 11.

Tady, ve volných výbězích o kilometrech rozlohy, budou mít čas na to se vzpamatovat. Postupně vytvoří uzavřené sociální skupiny, smečky, a až si přivyknou životu v divočině, budou v těchto skupinách vysazeni do okolí delty Mosambiku. Jak píší na facebookové stránce mluvčí projektu Čtyřiadvacet lvů: „Naším cílem je znovu ustavit plnohodnotný africký ekosystém. Zvířata budou chráněna před pytláky a budou průběžně monitorována. Tato zvířata nebudou nikdy lovena.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist