https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/africky-klimaticky-summit-by-mel-resit-i-nedostatek-radaru-pro-predpoved-pocasi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Africký klimatický summit by měl řešit i nedostatek radarů pro předpověď počasí

4.9.2023 01:25 | NAIROBI (ČTK)
V celé Africe jsou jen asi čtyři desítky radarových zařízení pro sledování počasí.
V celé Africe jsou jen asi čtyři desítky radarových zařízení pro sledování počasí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zatímco pro velkou část světa jsou už samozřejmostí denní předpovědi počasí, většina z 1,3 miliardy obyvatel Afriky neví, zda má čekat sucha, či záplavy. Pro velkou část obyvatel tohoto kontinentu jsou přitom tyto informace mnohem důležitější než pro mnohé Evropany, kteří se podle nich rozhodují, zda si vezmou do práce deštník. V celé Africe jsou jen asi čtyři desítky radarových zařízení pro sledování počasí, zatímco v Evropě jich je 345 a v Severní Americe na 290, informovala agentura AP s odvoláním na údaje Světové meteorologické organizace (WMO).
 
I tento problém, tedy nedostatečné vybavení pro sledování a dlouhodobější předpovědi počasí, bude jedním z témat prvního afrického klimatického summitu, který od pondělí do středy hostí Keňa a spolupořádá Africká unie (AU). Zlepšení předpovědí počasí by pomohlo zejména v klíčové oblasti - zemědělství. "Nemá smysl investovat například do malých farem, když je povodně jednoduše odplaví," citovala agentura AP Asafa Tzachora z Cambridgeské univerzity.

Klíčovým tématem summitu bude financování a investice, které mají pomoci Africe adaptovat se na klimatické změny. Tento kontinent důsledky klimatických změn, jako jsou dlouhodobá sucha, či naopak záplavy, trpí nejvíce, přitom na světových emisích skleníkových plynů se podílí nejméně, jen asi čtyřmi procenty. Africké země navíc musí velkou část rozpočtů dávat na splácení dluhů, takže jim moc nezbývá na boj proti klimatickým změnám.

Generální tajemník OSN António Guterres se chce na africkém summitu zabývat "dvěma palčivými nespravedlnostmi klimatické krize". Tou první je, že africké země ke globálnímu oteplování téměř nepřispívají, a přesto jsou v první linii bouří, sucha a záplav. Druhým problémem, který chce Guterres řešit, je velké zadlužení afrických zemí a vysoké úrokové sazby.

Afrika má také druhé největší "plíce planety", konžské deštné pralesy, a největší přírodní zdroje obnovitelných zdrojů energie. Keňa, která summit hostí, z nich vyrábí asi 90 procentech elektřiny. Přístup k elektřině má ale jen asi polovina obyvatel subsaharské Afriky.

Na závěr afrického klimatického summitu by měla být přijata nairobská deklarace, která má obsahovat závazky ohledně obnovitelných energií, udržitelného zemědělství či ochrany pralesů. Poslouží pak jako základ pro jednání na konferenci OSN o změně klimatu COP28, jež se uskuteční koncem roku v Dubaji.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JV

Jaroslav Vozáb

4.9.2023 07:57
Ono to je dost těžké... Místní klima dává radarům dost zabrat viděl bych životnost pod 10let.
Jako výrobce máte problémy a financemi (dostat zaplaceno), při stavbě je horší infrastruktura ( radar se dává na kopec a potřebuje elektřinu a někam poslat data...). A k tomu ohromné řídce obydlené oblasti, které je třeba pokrýt
Servis v Africe je horor pro každého výrobce - prolétáte majlant. Servisáci se také bojí o sebe a neradi tam létají. Místní jen dokáží techniku obsluhovat, ale servis je dost problém.
Odpovědět
Pe

Petr

4.9.2023 11:14
Na druhou stranu tam nemají tolik elektrosmogu a z něj vyplývajících civilizačních chorob lidí, hmyzu,...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

4.9.2023 16:09 Reaguje na Petr
Každej má jeden nebo i víc mobilů.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

4.9.2023 16:19 Reaguje na Petr
Tak ještě že se prokázala souvislost mezi elektrosmogem a civilizačními chorobami, že? Možná ve spojitosti s geopatogenní zónou... :-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist