https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-chteji-podat-klimatickou-zalobu-na-ceskou-vladu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté chtějí podat klimatickou žalobu na českou vládu

20.7.2020 13:29 | PRAHA (ČTK)
Podle spolku stát porušuje sedmý článek ústavy, podle něhož má stát dbát o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství. Aktivisté v tomto ohledu kritizují extenzivní zemědělství, těžbu či pálení uhlí a dřeva.
Podle spolku stát porušuje sedmý článek ústavy, podle něhož má stát dbát o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství. Aktivisté v tomto ohledu kritizují extenzivní zemědělství, těžbu či pálení uhlí a dřeva.
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Členové spolku Klimatická žaloba ČR chtějí žalovat českou vládu, neboť podle nich nečiní dost v boji s klimatickou krizí. V případě úspěchu by měl podle nich soud přimět státní orgány k větší aktivitě. Zástupci spolku, který čítá 84 členů z řad vědců, právníků, zemědělců i studentů, plánují podat žalobu na podzim k Městskému soudu v Praze. Inspirovali se žalobami v zahraničí. Spolek, který vznikl loni, to uvedl v dnešní tiskové zprávě. Vyjádření ministerstva životního prostředí ČTK shání.
 

Zástupci spolku uvedli, že se pro soudní cestu rozhodli "z nedostatku jiných účinných způsobů nápravy." "Česká republika má stále jedny z nejvyšších emisí skleníkových plynů na obyvatele v EU a opatření podnikaná vládou nejsou v souladu s cíli Pařížské dohody," řekl člen rady spolku Jakub Zamouřil. Podle zprávy o životním prostředí za rok 2018 má Česko v rámci EU nadprůměrné emise skleníkových plynů na obyvatele - v roce 2017 to bylo 12,2 tuny CO2 ekvivalentu, což je míra používaná pro srovnání emisí různých skleníkových plynů v závislosti na jejich potenciálu pro globální oteplování. To je 47 procent nad průměrem EU. Podobně Česko dopadlo v roce 2016.

V rámci Pařížské dohody se Česko přihlásilo s ostatními státy EU k cíli snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů nejméně o 40 procent ve srovnání s rokem 1990. Zavázalo se i přispět k udržení nárůstu průměrné globální teploty výrazně pod hranici 2°C proti období před průmyslovou revolucí. Zamouřil však upozornil, že emise skleníkových plynů se v posledních letech naopak zvýšily. "Je potřeba výrazně zvýšit ambice v oblasti snižování emisí a zavést opatření, která zajistí potřebné tempo transformace hospodářství na klimaticky neutrální. Vláda však potřebné kroky nečiní a tím porušuje nejen mezinárodní dohody, ale i ústavou daná práva českých občanů," dodal.

Podle spolku stát porušuje sedmý článek ústavy, podle něhož má stát dbát o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství. Aktivisté v tomto ohledu kritizují extenzivní zemědělství, těžbu či pálení uhlí a dřeva.

Podobné žaloby byly podány už v dalších zemích. Spolek se odkázal například na Nizozemsko, kde Nejvyšší soud loni rozhodl, že stát musí do konce desetiletí snížit objem emisí skleníkových plynů o 25 procent, původní plán byl 17 procent. V Německu loni s klimatickou žalobou neuspělo několik farmářských rodin. Petici spojenou s francouzskou kampaní podepsaly dva miliony lidí. Právník Martin Madej za spolek k žalobám uvedl, že státy mají "v rukou" nejúčinnější nástroje pro boj s klimatickou změnou a za nečinnost by měly nést odpovědnost.

Služby právníků chce spolek zaplatit z příspěvků členů a crowdfundingu. V crowdfundingové kampani dosud vybral zhruba 14 000 korun. Spolek má i transparentní účet, Madej ČTK sdělil, že k dnešku činí celkové příspěvky zhruba 85 000 korun. Právník uvedl, že spolek potřebuje nejméně 250 000 korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (30)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.7.2020 16:21
Dobrá rada spolku Klimatická žaloba ČR.

Je to zbytečné a bláhové.
Letmo jsem si přečetl vaše stanovy a zápis z členské schůze ,cit.:
"... Advokátní kancelář požaduje zálohu 50% částky na žalobu + většinou na odborné posudky. Dohromady tedy 70-100 tis.Kč do začátku. Fundraising by mohl zacílit na 500 tis. Kč, aby byly prostředky vedle právních otázek i na kampaň. ..."

Uspořený čas i peníze věnujte na vlastní sebevzdělávání v oblasti práva životního prostředí. Jednak se něco naučíte a za další pochopíte, že zamýšlený účel -podání žaloby na ČR "pro nedostatečné úsilí v boji proti globálním změnám klimatu a v adaptaci na ně a v rozporu s Pařížskou dohodou a Ústavou ČR" je doslova "mimo mísu."

Místo vyhazování peněz advokátům si raději přečtěte webovou stránku České společnosti pro právo životního prostředí, sekce odborný vědecký časopis České právo životního prostředí, články s tématikou jíž se hodláte zabývat.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.7.2020 17:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
Obávám se, že tyto rady směřují mimo. Tihle lidé prostě programově chtějí škodit celé společnosti a mají z toho plezír.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

21.7.2020 07:16 Reaguje na Jan Šimůnek
Ty jsi zaslepený hlupák...
Odpovědět
ml

27.7.2020 21:25 Reaguje na Jan Šimůnek
Bohužel. Asi máte pravdu. Jako např. tzv. "Voda z Tetčic", nebo jak se nyní dotyčný pojmenoval...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.7.2020 17:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Hele neraďte, to se nedělá, kazit někomu kšefty.
I právníci a znalci musí z něčeho platit složenky!

Akorát chudák ten, kdo to bude soudit ... já bych to na jeho místě zkusil zahrát na podjatost, že třeba mám auto se spalovákem a v posledních letech jsem několikrát letěl na dovolenou letadlem, ale je otázka, zda by to tomu šťastlivci u kolegů prošlo:-). A to mne navíc napadá, že je otázkou nakolik má příslušný soud dostatečně klimaticky neutrální topení a jak hospodaří s odpadem. :-)))
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

21.7.2020 07:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinkler já Vás opravdu nechápu.... měl by jste si vybrat jestli chcete hájit všepoškozující oligarchát a směřování této země na úroveň Ruska, nebo jestli chcete hájit práva obyvatel ČR, jejich zdraví i zdravé ŽP, budoucnost dalších generací a demokracii....

Na ekolistu máte rozporuplné a nekoncepční názory. Jednou tak, podruhé naopak.... nechápu....
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.7.2020 12:57 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ti lidé jsou v právu ŽP totálně "out" a cesta kterou se chtějí ubírat je maximálně o mediálním zviditelnění se.

Takto se životní prostředí nehájí .
Odpovědět
ml

27.7.2020 21:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nehájí. To je fakt. Ale píše se o nich.
Odpovědět
ml

27.7.2020 21:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
přesně...
Odpovědět
ig

20.7.2020 17:26
To jeden pán chtěl být také zajímavý a důležitý a tak podpálil Artemidin chrám. Jeho jméno znám, ale v souladu s rozhodnutím soudu v Efesu z roku 356 př.n.l. jej zde neuvádím. A stejně tak by se mělo postupovat i u těchto aktivistů :D
Odpovědět
MG

Milan G

20.7.2020 18:38 Reaguje na
Myslíte, že si zaslouží trest smrti jako onen nejmenovaný muž nebo že by měli upadnout v zapomění? Stejně ho jeden kronikář udělal nesmrtelným i když přes zákaz použil jeho jméno.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.7.2020 19:17
Pokud se náš stát osobou premiéra přihlásil k Green dealu i k Pařížské dohodě, tak by mě jako občana taky zajímalo, co v té věci zatím udělal.

Pokud vím, tak prodává s dlouhou garancí do soukromých rukou uhelné elktrárny, které se mají zavřít. Vymýšlí nesmyslný projekt JE za 20 let, prakticky provádí šikanu malých fve a vůbec se chová přesně naopak.

Sice zavřel jeden nejhorší Prunéřov, ale dalším uhlákům dává vyjímky z emisních limitů. Jsme země naopak, ale tohle je už do očí bijící hovadství.
Odpovědět

Jan Šimůnek

21.7.2020 07:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Je třeba tyto idiotismy co nejvíce sabotovat, asi jako někteří hrdinní politikové v Němci okupovaných zemích sabotovali lifrování Židů do koncentráků.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

21.7.2020 07:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Máte naprostou pravdu pane Hanzl....
Odpovědět
RV

Richard Vacek

20.7.2020 19:32
Poručíme větru, dešti skončilo se socialismem. Není jediný rozumný důvod se k tomu navracet.
Odpovědět

Viktor Šedivý

20.7.2020 20:26 Reaguje na Richard Vacek
Vrací se socialismus v novém kabátě, vrací se i touha poroučet větru dešti, vrací se ideologicky motivovaná rozhodnutí destruující ekonomiku.
Jen se bojím, že bruselský postup je líp zorganizovaný, než byl ten moskevský, takže následky budou horší. Taková soft verze PolPota.
Odpovědět
MM

Milan Milan

20.7.2020 21:13 Reaguje na Richard Vacek
Za socíku to byl jen takový lehce nadnesený slogan, ale teď jsme se propracovali k pokusům o realizaci. A to je opravdu na pováženou.Green deal je myslím jen taková snůšku blábolů, tam není v podstatě co v praxi realizovat......Ale i idiot může mít své cíle a sny, je jen otázkou zda je většina společnosti ochotna s idioty souhlasit..
Odpovědět
PK

Pavel Karel

20.7.2020 21:38
Super, jen tak dál. Bez tlaku na oligarchy a jejich servisní "elitu" se nic dít nebude. Teď se ještě složit na vystěhování všech ovcí, které té servisní elitě žerou její lži i s navijákem...
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

21.7.2020 07:21 Reaguje na Pavel Karel
Jen pod tímto článkem je těch ovcí hned několik.... člověku z jejich pitomosti běhá mráz po zádech.... přesně tak, pokud se stát nechce řídit tím k čemu se zavázal, tak je třeba ho žalovat.... jinou možnost dosažení svých práv už obyvatelé ČR nemají....
Odpovědět
va

vaber

21.7.2020 09:01 Reaguje na Lukáš Kašpárek
stát není vláda, ale země a všichni občané žijící v této zemi. Motá se dohromady vláda a podnikatelé. Tak proč neapelují ochránci na všechny občany ,podnikatele i soukromé osoby , aby se omezili ve spotřebě, nepoužívali energeticky náročné spotřebiče ,aby podnikatelé zrušili výroby které zatěžují životní prostředí, aby nepoužívali škodlivou chemii, která prý je neškodná a další a další. Ochránci by chtěli, aby to vláda nějak zařídila bez toho, aby to zasáhlo všechny občany ,to nejde, lidé se neuskrovní ,jsou sobečtí.
Vláda to má nařídit. Jak, bez snahy lidí, diktaturou?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

21.7.2020 10:22 Reaguje na vaber
Použil jsem slovo stát místo vláda (myšleno to bylo stejně), a vy z toho hned vytváříte jakýsi sci-fi příběh....

Pokud vláda nehájí zájmy občanů této země a jakkoliv závažné rozhodnutí řídí podle toho, jaký mají názor voliči ANO, tak se není čemu divit, že jsou za tento postup žalovaní.....

Jen gauner nebo hlupák může souhlasit s tím co vláda dělá a jak se chová.....

Žeprej ochránci.... jen ochránce ŽP má zájem na jeho dobrém stavu? Jen ochránce ŽP má zájem na budoucnosti této země i celé planety????

MÁME POPULISTICKOU VLÁDU, KTERÁ NEDĚLÁ POTŘEBNÁ OPATŘENÍ KE KTERÝM SE NAVÍC ZAVÁZALA, PROTOŽE JSOU MEZI JEJICH VOLIČI NEPOPULÁRNÍ....

DOBRÝ POLITIK ALE DĚLÁ I TO CO NENÍ POPULÁRNÍ, ALE JE TO POTŘEBA A JE TO ZODPOVĚDNÉ.... TAKOVÉ POLITIKY ALE V NAŠÍ SOUČASNÉ VLÁDĚ NENAJDETE...........

SYMBIÓZA MEZI VLÁDOU A JEJICH VOLIČI NÁS VŠECHNY VEDE DO PR****
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

21.7.2020 14:40 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Nejsem volič Ano, a nemám nic proti současnému postupu vlády. Vy by jste se měl zamyslet sám nad sebou. Prezentujete názor cca 5 % občanů ČR a chcete to prosazovat hlava nehlava.
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.7.2020 06:13 Reaguje na Vladimír Hošek
Kdyby 5. Spíš 1 - 2 %.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.7.2020 11:53 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Víte co, mně by se nejvíc líbilo uspořádat o (ne)přijetí toho Zeleného zázraku celostátní referendum. A bylo by.

Jen si nejsem jist, jak moc by se vám ten výsledek zamlouval.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.7.2020 19:58 Reaguje na Svatá Prostoto
Zcela souhlasím s vašim návrhem,neboť tak důležitý
závazek o směřování energetiky by měl být předmětem
referenda.Ač nelze předpokládat odbornost všech
občanů,ale lze alespoň rozhodnout na podkladě
hlasů většiny.Tak jsme prozatím přistoupili k něčemu,co budeme stěží plnit a když,tak za cenu
velkých obětí jak v průmyslu,tak i v dopadech
na životní úrovni obyvatel.No a ještě žalovat
stát za rozumné řešení je hodno pouze fanatiků
či dokonce nepřátel této země.Pan Kašpárek asi
žije jinde a nebude mu tak vadit,když budeme
elektřinu dovážet.Snad poradí odkud a za kolik.
Krize sice spotřebu na čas zbrzdí a zdeformuje
její cenu,ale po té se ukáže,jakou bude mít
cenu vlastní zdroj stabilní dodávky elektřiny.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.7.2020 23:11 Reaguje na Břetislav Machaček
ad "Panu Kašpárkovi ... nebude tak vadit,když budeme
elektřinu dovážet."

Stačilo napsat, že ... nebude vadit, když přestaneme elektřinu vyvážet.

Někde jsem slyšela nebo četla, že u nás vyrobenou elektřinu v zahraničí prodáváme za podstatně nižší cenu než kolik za ni musí platit naši občané. Zajímalo by mne, zda je to pravda.
Odpovědět
MS

Michael Stanovský

26.7.2020 20:36
By mě zajímalo, čím a jak ti chlapci a děvčata doma třeba topí, jak jezdí do práce nebo na dovolenou a kde berou potraviny.
Odpovědět
ml

27.7.2020 21:28 Reaguje na Michael Stanovský
No jo, takové "drobnosti" je asi netrápí; můj názor.
Odpovědět
KK

Karel Karel

27.7.2020 19:50
Do roku 2030 se sníží emise skleníkových plynů... Ti zelení šílenci stále
píšou a hovoří v množném čísle a stále je to jen ten CO2... Co když se toho
dosáhne a počasí se ještě zhorší.. Budou žalovatelní?
Odpovědět
ml

27.7.2020 21:30 Reaguje na Karel Karel
Samo se nic nesníží, ani CO2. Žalovatelní? To by být mohli, ale kdo je bude žalovat, nebudou-li mezi ostatními rozumní lidé...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist