https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-z-fridays-for-future-zadaji-odvolani-nemeckeho-ministra-dopravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté z Fridays for Future žádají odvolání německého ministra dopravy

17.7.2023 20:17 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Klimatičtí aktivisté z německé pobočky hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost) požadují po kancléři Olafu Scholzovi odvolání spolkového ministra dopravy Volkera Wissinga. Na dnešní tiskové konferenci v Berlíně hnutí uvedlo, že Wissing neplní své zákonné povinnosti chránit klima a omezit emise oxidu uhličitého v dopravě.
 

Za neplnění svých pracovních úkolů by Wissing v soukromé firmě již dávno skončil, tvrdí zástupci hnutí. Aktivisté mimo jiné poukázali na to, že v sektoru dopravy se v loňské roce dostalo do ovzduší 150 milionů tun ekvivalentu oxidu uhličitého, což bylo o 11 milionů tun více než roční cíl daný zákon o ochraně klimatu. Ministerstvo dopravy podle nich navíc nepředložilo okamžitý program toho, jak roční emise udržet pod limity.

Hnutí Fridays for Future proto dnes představilo vlastní návrhy pro okamžitý program. Jeho klíčovým bodem je omezení nejvyšší povolené rychlosti na dálnicích na 120 kilometrů v hodině. To je v Německu mimořádně citlivá otázka, protože rychlostní limity v zemi až na vybrané úseky neexistují.

Aktivisté také požadují rozšířit kapacitu a sítě regionální hromadné dopravy. Poukazují na to, že nynější vláda Scholzových sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP) se v koaliční smlouvě zavázala pracovat na zdvojnásobení kapacity regionální hromadné dopravy do roku 2030. Dalším požadavkem je vytěsnění automobilové dopravy z měst, a to i odstraňováním parkovišť a rozšiřováním pěších zón. Hnutí chce rovněž zastavit výstavbu nových spolkových silnic a dálnic, rozšiřování těch stávajících a skončit s výrobou aut se spalovacími motory, a to pokud možno již od roku 2025.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist