https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-zadajici-rychly-konec-uhli-demonstruji-u-vlady-a-mpo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté žádající rychlý konec uhlí demonstrují u vlády a MPO

3.12.2020 13:08 | PRAHA (ČTK)
Aktivisté kritizují nejpravděpodobnější scénář konce uhlí, tedy rok 2038, jako příliš pozdní.
Aktivisté kritizují nejpravděpodobnější scénář konce uhlí, tedy rok 2038, jako příliš pozdní.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Fridays for Future / Facebook.com
Někteří účastníci protestu za rychlý konec uhlí se dnes od ministerstva životního prostředí (MŽP) přesunuli na další místa v Praze. Do pátku zůstanou před úřadem vlády, ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) a sídlem ČEZ. Aktivisté, kteří u MŽP demonstrují od půlky listopadu, chtějí, aby uhelná komise zvolila nejrychlejší projednávaný scénář útlumu uhlí. Za protestem stojí organizace Limity jsme my, Fridays for Future, Extinction Rebellion a Univerzity za Klima.
 

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO), který je jedním z předsedů komise, dříve uvedl, že uhelná komise pracuje se scénáři konce využívání uhlí v ČR v letech 2033, 2038 a 2043. Podle informací ČTK je pro konec uhlí v ČR nejpravděpodobnější rok 2038. Termín má být možné po několika letech případně revidovat, a to především v případě, že situace na trhu způsobí rychlejší přirozený ústup od tohoto zdroje, shodují se zdroje obeznámené s jednáními komise. Původně se předpokládalo, že komise rozhodne v pátek, na což také odkazují aktivisté. Podle středečního prohlášení některých členů komise však rozhodnutí možná nepadne.

Před budovou MPO dnes před polednem stálo šest členů ekologických organizací Limity jsme my a Univerzity za klima. U ministerstva rozvěsili transparenty, na nichž stálo například Konec uhlí hned, spravedlivý svět. Martin Polák z Univerzit za klima ČTK řekl, že tam zůstanou do pátku. Jak budou protesty pokračovat se podle něj řeší.

K Úřadu vlády zamířilo několik aktivistů z Fridays for Future (FFF). Řadou transparentů s nápisy jako "Zastav smrad z Počerad", "Dochází vám výmluvy a nám dochází čas" nebo "Konec uhlí #teď" obložili protější budovu obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1. Jedna ze zástupkyň FFF řekla ČTK, že si na chodníku rozloží, stejně jako před MŽP, stany, část lidí ale bude spát v mrazu pod širákem. Dodala také, že před ČEZ protestují členové Extinction Rebellion.

Aktivisté kritizují nejpravděpodobnější scénář konce uhlí, tedy rok 2038, jako příliš pozdní. I u roku 2033 upozorňují, že je v rozporu se závazky Pařížské dohody, jejímž cílem je udržet nárůst globální teploty pod hranicí 1,5 stupně Celsia proti předindustriálnímu období. Česko dohodu ratifikovalo před několika lety.

Demonstrantům se také nelíbí, že komise pracuje s návrhem, podle něhož by se uhelné elektrárny v Česku měly začít zavírat až v roce 2029. Podle aktivistů a ekologů by některé mohly skončit už teď, neboť země značnou část elektřiny vyváží. Komise podle nich také nejedná transparentně.

Česká uhelná komise byla zřízena loni, je poradním orgánem vlády. Vedle Havlíčka jí předsedá ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Má 19 členů, mezi kterými jsou zástupci těžařů, akademici i ekologové. Mezi ně patří generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Rostislav Palička či ekologové Jan Rovenský a Jiří Koželouh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KT

Karel Tejkal

3.12.2020 16:38
Programový ředitel organizace Hnutí Duha Jiří Koželouh je členem Uhelné komise. Budoucnost Česka vidí nejprve bez uhlí, brzy potom i bez plynu a bez jádra.
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.12.2020 22:51 Reaguje na Karel Tejkal
A nakonec bez rozumné perspektivy.

Jestli by nebylo lépe teď hned bez aktivistů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist