https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/alternativou-ruskeho-plynu-pro-eu-by-mohl-byt-izraelsko-turecky-plynovod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Alternativou ruského plynu pro EU by mohl být izraelsko-turecký plynovod

29.3.2022 12:20 | JERUZALÉM (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Turecko-izraelský plynovod by mohl být pro Evropu jednou z alternativ k ruským dodávkám energie. Tato myšlenka se zrodila již před lety a podle agentury Reuters se o této možnosti nyní jedná v zákulisí. Podle vládních a průmyslových představitelů Turecka a Izraele však k dosažení jakékoliv dohody budou nutná složitá jednání.
 

Hlavní myšlenka plynovodu spočívá v tom, že by byl vybudován podmořský plynovod z Turecka k největšímu izraelskému ložisku zemního plynu v poli Leviathan. Plyn by odsud proudil do Turecka a dále k jihoevropským sousedům, kteří se chtějí odklonit od Ruska.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan minulý týden prohlásil, že je připraven vyslat do Izraele ministry, aby oživili myšlenku plynovodu, o které se mluví již několik let. Vysoce postavený turecký představitel agentuře Reuters řekl, že jednání pokračují od návštěvy izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga v Ankaře tento měsíc a v nadcházejících měsících by mohla padnout konkrétní rozhodnutí o navrhované trase a zúčastněných subjektech.

Zástupci průmyslu jsou však opatrnější a uvádějí, že omezení těžby a geopolitický vývoj by mohly tento plán zhatit.

Z pole Leviathan se již dodává plyn do Izraele, Jordánska a Egypta. Vlastníkem pole jsou Chevron a izraelské společnosti NewMedEnergy a Ratio Oil. Firmy plánují zvýšit těžbu na 21 miliard metrů krychlových ročně z nynějších 12 miliard metrů krychlových. Pro srovnání Evropská unie loni dovezla 155 miliard metrů krychlových ruského plynu, což pokrylo 40 procent její spotřeby.

NewMedEnergy uvedl, že velká část z dodatečné produkce plynu bude zkapalněna a vyvezena loděmi do Evropy nebo na Dálný východ. Generální ředitel firmy minulý měsíc řekl, že Turecko by se mohlo stát cílovou destinací, musí se však zavázat, že vystaví plynovod.

Izraelská ministryně pro energetiku Karin Elharrarová v neděli uvedla, že ohledně plynovodu je třeba projednat ještě mnoho aspektů, včetně financí.

Izrael a Turecko se snaží zapomenout na řadu diplomatických neshod z posledního desetiletí, které se týkaly většinou izraelsko-palestinských vztahů. Energetické partnerství obou zemí by mohlo být důležité, zvláště po invazi Ruska na Ukrajinu, která přiměla Evropu zvýšit úsilí v hledání alternativních dodavatelů energií.

"Nedávno došlo ke sblížení s Izraelem a my chceme, aby Turecko bylo tranzitním místem při cestě jeho plynu do Evropy," uvedl jeden z tureckých úředníků. "Izrael se na to dívá pozitivně, již se uskutečnily nějaké rozhovory a je zde vůle to udělat."

Turecko spotřebuje zhruba 50 miliard metrů krychlových zemního plynu ročně a téměř veškerý plyn dováží. Většinou plynovody z Ruska, Íránu a Ázerbájdžánu. Má dobrou pozici pro to, aby stalo přepravním uzlem v regionu.

Energetická politika však může být i důvodem pro zhoršení napjaté situace v regionu. Agentura Reuters s odvoláním na představitele Iráku a Turecka uvedla, že plán na přepravu plynu z iráckého Kurdistánu do Turecka a Evropy za pomoci Izraele byl jedním z důvodů, které vyvolaly tento měsíc íránský raketový útok na kurdské hlavní město Irbíl.

Podle jednoho z vedoucích pracovníků izraelského plynárenského sektoru má Turecko velký zájem o zajištění plynu pro domácí spotřebu a o to stát se místem pro tranzit plynu do jižní Evropy. Problém však spočívá v tom, že pro přepravu dodatečných dodávek z Leviathanu již byly navrženy dvě trasy - jedna prostřednictvím stávajícího závodu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Egyptě a druhá přes plánované plovoucí zařízení na LNG. Pokud by Turecko zareagovalo rychle, mohla by tato trasa být třetí alternativou.

Podle izraelských představitelů by plynovod mohl mít délku 500 až 550 kilometrů a jeho výstavba by stála 1,5 miliardy eur (36,8 miliardy Kč). To by bylo výrazně méně než v případě navrhovaného plynovodu EastMed, který má propojit Izrael s Kyprem, Řeckem a Itálií a jehož náklady mají být šest miliard eur. Jakékoliv podmořské vedení by však muselo procházet vodami Kypru, který Ankara neuznává, nebo Sýrie, se kterou Ankara nemá diplomatické vztahy a podporuje zdejší povstalce. To by mohlo zkomplikovat výstavbu a financování, pokud by Turecko mělo na plynovodu přímý podíl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.3.2022 12:29
Tomu se říká z bláta do louže. Výbušný Blízký východ s neustálým rizikem izraelsko-arabského střetu a autoritativní turecký režim jako náhrada části ruského plynu ? Nenechte se vysmát.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.3.2022 12:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ten objem je malá a kdoví kdy, nic to neřeší.
Ale celý "Výbušný Blízký východ" je dnes oázou klidu a stability proti agresivnímu Rusku.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

29.3.2022 15:24 Reaguje na Pavel Hanzl
CHACHA CHA !
Odpovědět
ZK

Zan K.

30.3.2022 12:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vždy je většinou možná alternativa. A v dnešním trhovém systemu pak vždy spojená s cenou.
A nebo se na vše vykašlat a vrátit se o 200 rojků zpátky. I to je alternativa, ovšem do které se jaksi nikomu nechce...
Odpovědět
ZK

Zan K.

30.3.2022 12:09 Reaguje na Zan K.
APP. Otázku také bude, kolik toho plynu dojde až k nám, když před námi ho bude odebírat více subjektů. (Viz známe okolnosti co kdysi byly na Ukrajině)....
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

30.3.2022 09:30
Odpovědní činitelé, kteří měli 32 let v popisu práce za tučné peníze, jak a kde nakoupit energetické komodity pro ČR a koncové zákazníky jsou v pohodě, vysmátí a bezúhonní. Pak tady máme Hospodářskou komoru, která spolkla Šalamounovo víte co a taky to s jejich svědomím nehne. Jako koncový uživatel budu řešit, jestli plyn poteče z té či oné trubky? To přenechávám Vinklerům, Šeděnkům, Novákům a Smějícím se bestiím.
Loni na podzim jsem zrealizoval fotovoltaiku s ohřevem do vody 2x 300 litrů a jsem přesvědčený, že tohle má smysl a budoucnost.
Neptejte se, co vlast může udělat pro vás, ptejte se, co vy můžete udělat pro vlast. J.F.Kennedy
Odpovědět
ZK

Zan K.

30.3.2022 12:05 Reaguje na Zdenek Wenzel
Ovšem jen do té doby, než ti výkon půjde k nule a stát nařídí ekologickou likvidaci, jejíž cena tě přivede k mrtvici, stejně jako cena nutné obnovy, protože podobných bude daleko víc. A trh je prostě trh....
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

30.3.2022 14:41 Reaguje na Zan K.
Až se to stane, tak ti zavolám, aby jsi mi poradil, ale prosím tě teď to nechej na mne.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.3.2022 12:10
Sice je to hezký, nemusí vždy pršet, stačí když kape, ale jak z článku jasně vyplývá, celé je to poněkud v nedohlednu.

BTW ... a šaráda Turecko-Řecko-Kypr je taky něco, o Kurdech už vůbec nemluvě.
Odpovědět
AB

AlBernat Bernatíková

30.3.2022 17:00
Turecko je dlouhodobý čekatel do EU s nejasným koncem.Prezident Erdogan už několikrát předvedl,co dokáže s vydíráním Evropy.Byla bych opatrnější.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist