https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americka-mesta-prichazeji-o-36-milionu-stromu-rocne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Americká města přicházejí o 36 milionů stromů ročně

22.6.2018 01:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
V USA se ročně vykácí 36 milionů městských stromů, Ilustrační snímek.
V USA se ročně vykácí 36 milionů městských stromů, Ilustrační snímek.
Města potřebují růst a tak stromy musí stranou. Podle zprávy americké Lesní správy tak z povrchu měst ročně zmizí 175.000 akrů zeleně, kterou nahrazuje beton, asfalt, dlažba a budovy. Píše o tom server TreeHugger.
 

Je trochu paradox, že zrovna ve Státech (které se teď zeleně tak houfně zbavují) vzniklo hned několik ukázkových studií, vyčíslujících přínos městské zeleně pro kvalitu života obyvatel. Poslední takový ekonomický odhad „efektu stromů“ na americké metropole činil 18 miliard dolarů.

Procenta, akry, miliony

Že stromy čistí a zvlhčují vzduch, zbavují jej emisí, přispívají k ukládání uhlíku, redukují hluk, snižují náklady na vytápění a provoz klimatizací, snižují odpar a zlepšují vododržnost půdy, zvyšují cenu nemovitostí a snižují kriminalitu, by tedy Američané už vědět měli. I proto je zarážející, že se tu ročně vykácí 36 milionů stromů.

„Pokud budeme vycházet z oficiálních mapových podkladů, evidujeme na národní úrovni pokles pokryvnosti zeleně ve městech ze 42,9 na 42,2 %,“ vysvětluje Joni Mitchellová z USDA Forest Service. „Může to být ale o něco víc.“ Z pětačtyřiceti států americké federace se ve 23 dá hovořit o jednoznačném poklesu rozlohy městské zeleně, a ve zbývajících je stav blízký stagnaci.

Strom ze Severní Karolíny má větší cenu než v Maine

Situace je nejhorší na Rhode Island, v DC, Georgii, Alabamě a Nebrasce, a výraznou proměnu zaznamenala i Florida, která loni vykácela 18.060 akrů. Situace se nepatrně liší stát od státu, když se budeme bavit o akrech nebo procentech úbytku za určitá období, ale samotný efekt odstranění stromů je lokálně mnohem výraznější.

Města ve státě Maine se například počítají mezi ta nejzelenější v celých Státech. Průměrné pokrytí plochy měst zelení tu činí 68 %. Dá se tedy s jistou nadsázkou říct, že o pár stromů míň se tu neprojeví nikterak drasticky. To v Severní Dakotě, kde činí stromy méně než desetiprocentní podíl rozlohy měst (tradičně se tu stromy sázely jen kolem řek) je každý ztracený kousek znát.

Zeleň, nebo asfalt?

V Mississippi, Montaně a Novém Mexiku (kde je stav kácení zatím spíše mírný) jsou stromy důležitou součástí schopnosti měst vyrovnat se s klimatickými výkyvy. Pokud by tu došlo k masivnímu kácení zeleně, odrazilo by se to velmi negativně na jejich schopnosti odolávat přívalovým dešťům a záplavám.

Za zmínku také jistě stojí, že americká města ztrácí dohromady 175.000 akrů stromového pokryvu, ale na oplátku získávají každý rok přibližně 167.000 akrů asfaltu, betonu a dlažby. „Městské lesy jsou velmi důležitým poskytovatelem ekologických služeb,“ říká Dave Nowak, spoluautor studie. „Plánování rozvoje měst by mělo odrážet pochopení významu stromů a mělo by se s nimi vždy počítat. Už kvůli blahobytu stávajících a budoucích generací.“



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist