https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arteske-vody-pod-brnem-se-mohou-stat-nouzovou-zasobarnou-pitne-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Artéské vody pod Brnem se mohou stát nouzovou zásobárnou pitné vody

21.12.2021 14:39 | BRNO (ČTK)
Město má díky výzkumu také přehled o poměrech dalších lokalit, což mu v budoucnu pomůže vytipovat místa pro případné vybudování nových vrtů.
Město má díky výzkumu také přehled o poměrech dalších lokalit, což mu v budoucnu pomůže vytipovat místa pro případné vybudování nových vrtů.
Artéské vody pod Brnem by v budoucnu v případě sucha mohly posloužit jako nouzová zásobárna pitné vody pro obyvatele města. Kvůli klimatickým změnám si město dalo zpracovat hydrogeologickou studii, která posuzuje kvalitu vrtů a také to, zda jsou vhodné pro systém nouzového zásobování. Z 18 zkoumaných vrtů bylo pět vyřazeno, protože nesplňovaly podmínky, uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL) v tiskové zprávě.
 

"Jako jednoznačně vhodný pro systém nouzového zásobování byl vyhodnocen vrt v Kníničkách, který má maximální vydatnost 34 litrů za sekundu. Vhodnými oblastmi pro vybudování nových vrtů je také lokalita Trnitá v areálu CTP a oblast Ráječek. O vybudování těchto vrtů jednáme,“ řekl Hladík.

V první etapě zkoumalo město 18 předem vytipovaných hydrogeologických vrtů, které byly podrobeny technickým a revizním pracím a zkoumala se kvalita pitné vody. „Pro nouzové zásobování obyvatel musíme mít připravené vodní zdroje o vydatnosti nejméně 71 litrů za sekundu. Pokud však vezmeme v úvahu i počet lidí, kteří denně dojíždí do Brna za prací, hledáme zdroje, které vydají 104 litrů za sekundu,“ uvedl Hladík. Ze zkoumaných vrtů bylo pět vyřazeno, protože byly nevhodné pro systém nouzového zásobování. Další vrty mohou být vhodné po splnění některých podmínek. Jde například o vyčištění vrtu nebo úpravu vody.

Město má díky výzkumu také přehled o poměrech dalších lokalit, což mu v budoucnu pomůže vytipovat místa pro případné vybudování nových vrtů. Konkrétní místa však budou předmětem druhé etapy studie. Důležité je najít takové, které budou mít kromě vhodných hydrogeologických podmínek i dobrou dostupnost pro cisterny nebo hasičská auta, která by v případě nouze zásobovala obyvatele Brna pitnou vodou.

Artéské vody jsou podzemní zásoby pitné vody, které jsou velmi bohaté na železo a minerální látky. Z 18 zkoumaných vrtů se šest nachází v Tuřanech, tři v Černovicích, dva v městské části Brno-jih. Další se nacházejí v Řečkovicích, Žabovřeskách, Komíně a Kníničkách. Zbylé tři vrty jsou mimo Brno.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

21.12.2021 14:58
to si mysleli v Iránu taky...když se vyčerpají kapsy s vodou a jiná tam nedoteče nebo bude se více využívat než doplňovat, tak se to město může začít hroutit vlivem prosychání půdy a půdním poklesem nivelity.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2021 15:22 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Někdo tam píše, že se to bude ve velkém čerpat? Nečetl jste jiný článek?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.12.2021 06:28 Reaguje na Pavel Hanzl
to je varování před zbytečným optimismem...ty zdroje musí být jinde.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.12.2021 15:04
Klasický přístup, vlastní blbosti znečistíme povrchové zdroje a místo nápravy se vlámeme tam, kde se dá přírodní bohatství "odčerpat".
Tudy cesta nevede!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2021 15:21 Reaguje na Miroslav Vinkler
O nějakém znečištění tam přece vůbec není řeč, Brno má vodu hlavně z Víru a Březové, což je taky spodní voda.
Jenže se dají očekávt sucha.
Tahle voda se normálně obnovuje, po plyšákovi se uvažovalo o tom, že by mohla zásobovat celé Brno. Jenže Modřická skládka je na tektonickém zlomu a nikdo neví, co do ní komáři naházeli a při čerpání by se mohlo do ní uvolnit cokoliv. Tak to zrušili, jako nouzovka to ale vhodné asi je.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.12.2021 16:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Jestli je Vír spodní voda, tak se nechám bodnout do krku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.12.2021 19:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Březová, Vír je přehrada.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.12.2021 06:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
ano, je to zajímavé....kdysi jsem četl, že od Prahy k Ústí okolo Labe je obrovské podzemní jezero a co čert nechtěl nad tím stojí Chemičky Lovosice, Neratovice, Kralupy a Ústí si také svoje přidá...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.12.2021 10:48
Podzemní voda bez možnosti vyvěrat na povrch zůstává v podzemí téměř věčně,
pokud ji člověk nezačne čerpat. Pak záleží, zda se doplní a čím se doplní.
Pokud se doplní vodou kontaminovanou, tak bude na věky kontaminovaná a pokud se nedoplní vůbec, tak se může taky ten prostor propadnout i s městem nad ním. U nás máme tekuté písky a "nabitou" trubkou pumpy čerpal jeden
zahrádkář do staré vany na zahradě i písek. Po pár létech přišel ráno
na zahradu a vana i pumpa byly v díře, do které se vlezlo 10x víc navážky, než kolik písku vyčerpal. Tak jen směle do toho.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.12.2021 08:02 Reaguje na Břetislav Machaček
Zase blábolíte jak dycky, v Brně žádné tekuté písky nejsou, ta voda je artézská a vytéká na povrch sama a doplňuje se v lesích někde v Moravském krasu. Navíc ty vodonosné vrstvy jsou asi 300 metrů hluboko a žádné propadání absolutně nehrozí. jediným problémem je (pokud vím) ta Modřická skládka.
Odpovědět
VB

Vladimír Bílek

22.12.2021 17:47
V obdobní nouzvového sucha bych do vodovodního řádu pouštěl vyčištěnou ale užitkovou vodu z Príglu, na praní, splachování nebo sprchování by byla dobrá a hlavně se zase vráto do řeky. Tu podzemní vodu na pití bych dával do costeren at si lidi vody váží. Jen po dobou nouze, ale i tak.. Nevidím jediný důvpd proč riskovat propadnutí města nebo popraskané domy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.12.2021 08:03 Reaguje na Vladimír Bílek
Až bude sucho, v Prýglu bude míň vody, než ve Víru a Březové.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist