https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/asociace-malych-farmaru-se-k-pripadnemu-protestu-zemedelcu-nepripoji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Asociace malých farmářů se k případnému protestu zemědělců nepřipojí

1.3.2024 16:21 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) se nepřidá k protestní akci, k jejíž přípravě ve čtvrtek vyzvali zástupci Agrární komory (AK ČR) a Zemědělského svazu (ZS). Asociace, která reprezentuje hlavně malé farmáře, má podle svého předsedy Jaroslava Šebka vlastní náměty jak podpořit zemědělství, řekl ČTK. Za hlavní považuje podporu středně velkých zemědělských podniků.
 

Požadavky ASZ ČR se podle Šebka ve významné části liší od toho, co navrhuje AK ČR a ZS. K plánovanému protestu se proto určitě připojit nehodlá. "Máme svoje náměty na řešení a ty projednáváme s celou koalicí," uvedl.

Jako příklad toho, v čem se asociace rozchází s představiteli velkých zemědělských podniků, uvedl Šebek názor na zrušení danění zemědělských dotací. Takové opatření by podle něj pomohlo jen části farmářů. "Zrovna tak sociální podpory nepodpoří drtivou většinu zemědělců, kteří žádné zaměstnance nemají, jakou jsou rodinné farmy nebo fyzické osoby podnikající formou OSVČ," upozornil.

Se zástupci velkých zemědělských podniků se asociace shoduje na kritice navýšeného zdanění půdy. Problém ale navrhuje řešit například podporou od Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu nebo přenastavením kritérií programu na rozvoj venkova, aby se podpora dostala k více subjektům.

Za důležité považuje předseda ASZ ČR podpořit středně velké firmy v oboru. "Je potřeba pomoci středním podnikům tím, že se zastropují dotace těm největším holdingům," uvedl Šebek. Podniky hospodařící na ploše větší než například 2000 hektarů by podle něj nad tuto rozlohu neměly dostávat veřejnou podporu a ušetřené peníze by se měly rozdělit mezi střední podniky.

Zástupci AK a ZS ve čtvrtek představili novinářům pět požadavků vůči Výbornému a vládě. Šebkovi vadí, že vůbec nezahrnují snížení byrokracie, které zemědělci čelí. "Přitom to bylo hlavní téma, proč evropští farmáři demonstrují," upozornil předseda ASZ ČR.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) má dnes odpoledne představit návrhy na podporu zemědělství, na kterých se shodla vládní koalice. Výsledky čtvrtečního jednání s ministrem označili představitelé AK ČR a ZS za zklamání a vyzvali farmáře, aby zahájili přípravu na protestní akce 7. března v Praze. "Pokud by pan ministr přišel opravdu s konkrétními návrhy, tak se ta demonstrace nemusí konat," uvedl ve čtvrtek předseda ZS Martin Pýcha.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ra

Radek

1.3.2024 17:23
Pořád mi tam chybí podmínka rozdělení výměry na max 3 ha obhospodařované plochy ,větrolamem nebo remizkem. Schvalování dotaci , podpory a její výše podle kvality půdy a eroze ornice . Zákaz obnovy , opravy odvodnění pozemků.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.3.2024 07:40
to je ten rozdíl, že malí a střední žijou s regionem a velký sami se sebou, kde vztah k půdě je podstatně nižší. V zásadě velcí jedou jen na čísla. Malí a střední leckdy jezdí s 30 let obouchaným traktorem a ne v novým John Deerem, to je vidět hned, komu se cpalo a kam ta krajina dokráčela pod jejich péčí.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.3.2024 07:44 Reaguje na Jaroslav Řezáč
op.malý, mají horší možnosti ovlivňovat obchod ale o to větší mají vztah k půdě.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

2.3.2024 09:36 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jeden i druhý váš příspěvek je vedle jak ta jedle, jste úplně mimo skutečnou realitu.
Odpovědět
sv

sv

2.3.2024 11:23 Reaguje na pavel peregrin

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
pp

pavel peregrin

2.3.2024 13:50 Reaguje na sv
Ty rozumíš zemědělství? Jo? Živíš se jím?
Odpovědět
sv

sv

2.3.2024 16:43 Reaguje na pavel peregrin
A už sis na tu otázku odpověděl, vyplňovači žádostí o dotace?
Odpovědět
Ra

Radek

2.3.2024 14:22
To čím se člověk živí je jeho volba . Pokud se ale živí jako zemědělec a pobírá k tomu dotace (podporu z veřejných prostředků nás všech , k tomu aby hospodařil se zemí tak aby nedocházelo k jejímu vyčerpání) pokud ale hospodaří opačné a je jeho zájem pouhý zisk , v tom případě by neměl mýt nárok na dotace , protože on přímo ovlivňuje dění a životní prostor pro vše živé. Díky špatně hospodařícím zemědělcům přišla o životní prostor drobná zvěř a je přemnožená černá zvěř a teď se vláda chystá jim dát právo lovu . Tím jim defakto povolí vybít i spárkatou zvěř . Nejnutnější na tom je že za to můžou zemědělci , ne vlastníci ale ti co hospodaří na propachtovane půdě, bez výtahu k ní a všemu živému v ní .
Odpovědět
PB

Petr Blažek

2.3.2024 18:34 Reaguje na Radek
Váš komentář je bohužel jen ideologický blábol, založený na poplašných zprávách z médií, které nemají s realitou nic společného.
Za prvé, dotace je to nejhorší co mohlo zemědělce potkat. Místo abychom abychom prodávali své produkty za reálné ceny, tak se to látá dotacemi. Tyto však nejsou naším příjmem , natož ziskem. Díky dotacím do zemědělství vstupují velcí hráči a investoři. Díky nim se zvedly ceny nájmu půdy na více než desetinásobek. Prakticky dnes dotace přes nás pouze protečou na nájem a daň z pozemku, takže tady nemluvte o nějaké veřejné podpoře zemědělců.
Protože EU chce vyvážet svoje průmyslové výrobky do světa, tak podepisuje různé dohody o dovozu zemědělských produktů do EU. Takže všichni evropští zemědělci prodávají své produkty za světové ceny. To znamená, že se musíme vyrovnat s producentem kdesi na středozápadě USA, nebo v Brazílii, kde ovšem neplatí nájemné a zemědělskou daň. Oni tam dokonce nemají ani omezení pesticidů nebo průmyslových hnojiv. Mohou běžně používat tzv. GMO plodiny odolné vůči např, rundapu.
Díky těmto podmínkám a samozřejmě úbytku zemědělců (ať už samotných farmářů, ale i třeba traktoristů) dochází, opět v celé EU k průmyslové intenzifikaci produkce. Kdo na to nepřistoupí nepřežije.
Nějaké 3 ha obhospodařované plochy - to je opravdu pouze ideologický blábol, který neplatí už ani v rakouských Alpách.
Odpovědět
Ra

Radek

2.3.2024 19:14 Reaguje na Petr Blažek
dotace na SAPS což je dotace na plochu, ty další dotace najít neumím. Takže když vemu zemědělce co má v nadmořské výšce 500m , pronajmutych 100 ha tak to dělá 1600 000 Kč. Dotace pouze na plochu a je jedno co na ní pěstuje . Pokud bych vycházel z toho že má všechny pozemky propachtovane tak by pak podle vašeho dlaboleni platil nájem za 1ha 16 000 Kč
To je pouze jedna položka ze všech benefitů co zemědělci mají , úmyslně jsem vybral malého , když by se někdo chtěl podívat může se třeba podívat na firmu co pobírá dotace na 3000ha

https://www.szif.cz/cs/saps

Co se týká budování větrolamu, remízků.....prostě snížení ploch , pokut to nezačnou zemědělci aplikovat , spíš pokud je k tomu nebudou pomocí dotaci nutit , tak je k tomu donutí příroda ale bude nás to bolet všechny .
Odpovědět
PB

Petr Blažek

2.3.2024 21:25 Reaguje na Radek
Opět jsou vaše informace zcestné. Dotace na ha se normálně pohybují okolo 5000kc. Na vyšší dotace mají nárok pouze ekozemědělci za různé programy. Investiční dotace jsou trochu nahodilé podle toho jak a kde rozhodne Ministerstvo.U Prahy na ně prakticky nikdy nedosáhneme.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.3.2024 19:20
Jsou asi se vším spokojení a tak nebudou protestovat. Pokud se tedy něco
protesty dosáhne, tak bych z toho ty spokojené vynechal. Nač by jim ty
to asi bylo, když jsou se vším spokojení a neprotestují? Rozděl a panuj
a to se vládě podařilo dokonale. Rozdělila zemědělce pomocí rozdílných
dotací na malé a velké a má argument, že malí spokojení jsou a že velcí
jsou protivládní a proruští. V zahraničí drží všichni pospolu a co si vybojují, to budou mít a ti malí u nás doufají, že to jiní vybojují
za ně a vláda je za lokajství odmění. Pozor, vláda tu nebude navěky!
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.3.2024 21:10
Stejně by se měli spojit, opravdu měli, a demonstrovat u nevýborného spolu. O provedení toho či onoho návrhu se dá později diskutovat mezi sebou a pak s nějakým schopným ministrem. Třeba to rozhodnutí přehodnotí. Předsedové těch svazů (proč tří proboha??), jsou taky vyměnitelní.
Odpovědět
Ra

Radek

2.3.2024 22:06
Pan Pitek jede sám pro sede. Honitbou to začalo a hospodařením veselé pokračuje ....
Odpovědět
PB

Petr Blažek

2.3.2024 22:26 Reaguje na Radek
Ano to je zářný příklad. Nejprve si pomocí dotací nakoupit pozemky a pak pomocí dotací si dobře žít, moc toho neprodukovat a kázat ostatním jak se to má dělat.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist