https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/asociace-pro-male-a-zacinajici-zemedelce-je-stale-tezsi-dostat-se-k-pude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Asociace: Pro malé a začínající zemědělce je stále těžší dostat se k půdě

7.9.2022 01:11 | PRAHA (ČTK)
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Pro malé farmáře je stále obtížnější dostat se k půdě, protože nemohou nabídnout takovou cenu jako velké podniky, uvedla Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ), která sdružuje hlavně menší zemědělce. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) z roku 2020 v ČR hospodařilo zhruba šest procent z téměř 29 000 zemědělských podniků s výměrami ploch nad 500 hektarů na 66 procentech zemědělské půdy. Naopak firmy s výměrami do 50 hektarů tvoří asi 72 procent všech podniků a hospodaří na 7,4 procenta půdy.
 

Cena zemědělské půdy loni podle zprávy o trhu společnosti farmy.cz meziročně stoupla o 16 procent a i letos lze očekávat další růst cen. Hektar půdy minulý rok stál v průměru 294 326 korun, když v roce 2011 stál hektar v průměru 108 100 Kč. Cena orné půdy byla loni průměrně o 33 procent vyšší než trvale travnaté porosty.

Zpráva také zmiňuje, že v minulém roce se zvýšil zájem o akvizice farem a zemědělských společností a zemědělský sektor lákal investory díky stabilní ziskovosti. Uvádí, že od roku 2020 roste podíl takzvaně nezemědělských investorů, loni to bylo 48 procent kupujících.

Místopředseda ASZ Jan Staněk uvedl, že v současnosti je běžné například v případě, "kdy předseda privatizovaného družstva odchází do důchodu, že se půda prodává jako velký celek, zatímco dříve bylo běžné, že půdu koupili spíše soukromníci a část třeba okolní družstva."

To podle Staňka vede k tomu, že pro začínající zemědělce je obtížné se k půdě vůbec dostat, pokud se například nedědí v rodině. "Pokud je někde pozemek na prodej a začínající se rozhodne ho koupit, jsou tu ti velcí, kteří ho jsou schopni až několikanásobně přeplatit," doplnil.

Pozemky lze také použít jako zástavu úvěru. Například banka Moneta uvádí, že financuje asi třetinu úvěrů v zemědělském sektoru a za posledních pět let poskytla půjčky v hodnotě více než pět miliard korun. "Úvěrem lze financovat až 100 procent kupní ceny půdy se splatností až 30 let. To může pomoci hlavně mladým začínajícím farmářům," uvedla manažerka banky pro oblast zemědělství Barbora Kobiánová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

7.9.2022 05:49
Český stát umožnil vlastnictví půdy zahraničním majitelům (jediný v EU), takže tu máme farmáře z Holandska, z Německa, půdu vlastní banky a různé finanční instituce, které ji pak dále pronajímají. Není se čemu divit, že je hlad po půdě.
Nových farmářů ale moc nepřibývá, to jen Ti menší pod 150 ha by rádi více půdy, přeci jen dotace jsou štědré, do 150 ha to bude 292 Eur/ha. A tak rozdělíte farmu pro sebe a dítě, narostou papírově počty registrovaných zemědělců, uvidíte ve statistikách.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.9.2022 09:11 Reaguje na Katka Pazderů
Stačí zákon, že majitel půdy musí být zároveň zemědělcem a vykonavat soustavnou činnost za účelem potravinové bezpečnosti bez možnosti pronajímaní
Odpovědět
pp

pavel peregrin

7.9.2022 09:59 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Co se zahraničních subjektů týká, ti toto splňují. A jinak, každý majitel půdy si může svobodně rozhodnout, co s ní udělá. Tedy i prodat spekulantovi. To byste musel asi překopat ústavu.
Odpovědět
Anyr

Anyr

7.9.2022 10:02 Reaguje na Jaroslav Řezáč
No to je ale komunisticko-diktátorská blbost. :/ A vždycky podobné blbosti chtějí hlavně ti, kterých se to v praxi netýká. :D

Ať jí vlastní kdo chce a pronajímá komu chce - ale ideálně v rámci ČR.
A potravinová bezpečnost? Kup si půdu sám, pokud se cítíš ohrožený, a pěstuj si tam hrách, zelí a brambory, nikdo ti v tom nebrání a bránit nebude.
Odpovědět
me

meluzína

7.9.2022 11:43 Reaguje na Anyr
Anyr, bohužel to není tak jednoduché. Prošla jsem schvalováním rodinné farmičky a koupě pozemků byla ta nejjednodušší část.
Kdybych věděla že mě čeká 10let nervů, zamítnutí z úřadů (=pěstovat a chovat si můžete co chcete, ale nesmíte k tomu mít žádné zázemí, dokonce ani ohrady pro zvířata, neboť tím "narušíte souvislé plochy určené k pěstování plodin" to je citace z jednoho extra vypečeného zamítnutí), + kontrol od 150 různých institucí, miliardy papírů a také spousta peněz pro právníky, vykašlala bych se na to, protože rychleji, snadněji a levněji bych dnes měla benzínovou pumpu nebo atomovou elektrárnu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

7.9.2022 14:41 Reaguje na meluzína
1*
Odpovědět
ss

smějící se bestie

7.9.2022 14:40 Reaguje na Katka Pazderů
Rakušáci jezdí na pole v ČR/Slavonice, atd., pomalu jak domů.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

8.9.2022 13:52 Reaguje na Katka Pazderů
jediný v E.U.? opravdu ? pokud vím, tak i jinde v E.U. si třeba Čech může zakoupit farmu a hospodařit tam na ní k obrazu svému. třeba i ve Španělsku může mladý zájemce o hospodaření, třeba na některé z xxx dekád opuštěné farmě a ještě dostane různé pobídkové dotace. takže kdes na to cérko přišla že jen v Česku jsme jediní, kde cizinec z E.U. může koupit farmu a hospodařit na ní ?
Odpovědět
me

meluzína

7.9.2022 11:33
Odborníci po 30letech objevili Ameriku...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist