https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australie-potvrdila-platnost-emisniho-zavazku-k-roku-2030?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Austrálie potvrdila platnost emisního závazku k roku 2030

16.11.2021 01:34 | LONDÝN (ČTK)
Západ slunce v industriální krajině
Západ slunce v industriální krajině
Austrálie v reakci na výsledky mezinárodní klimatické konference v Glasgow potvrdila, že platí její závazek ohledně snížení emisí k roku 2030, ale neuvedla, zda bude cíl aktualizovat. Současný australský závazek počítá se snížením emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 26 až 28 procent.
reklama

 

Kompromisní globální klimatickou dohodu se podařilo uzavřít v sobotu večer na konferenci v Glasgow. Potvrzuje dlouhodobý cíl vyplývající z dohody z Paříže, jež vstoupila v platnost v roce 2016, kterým je omezení globálního oteplování pod hranicí dvou stupňů Celsia nad úrovní z předindustriální éry, ideálně pak pod 1,5 stupně. K tomu je potřeba snížit do roku 2030 globální produkci skleníkových plynů o 45 procent oproti stavu z roku 2010 a na čistou nulu v emisích kolem poloviny století.

Země mimo jiné souhlasily s postupným odklonem od používání uhlí k výrobě elektrické energie. Dohoda rovněž vyzývá země k aktualizaci jejich cílů už v příštím roce.

"Australský cíl pro rok 2030 je pevně daný a my jsme odhodláni ho dosáhnout a pokořit," řekli australská ministryně zahraničí Marise Payneová a ministr energetiky Angus Taylor ve společném prohlášení po skončení summitu.

Austrálie je jedním z hlavních světových producentů uhlí a zemního plynu a mezinárodní aktivistická síť Climate Action Network (CAN) zemi označila za "kolosální fosilii" klimatických rozhovorů kvůli jejímu "děsivému přístupu k politice klimatické změny".

Australský premiér Scott Morrison podle Reuters přijal cíl nulových uhlíkových emisí do roku 2050, ale řekl, že nebude dán zákonem. Morrison také odmítl závazek Evropské unie, USA a dalších států snížit emise metanu do roku 2030 o 30 procent.

Australský ministr zdravotnictví Greg Hunt, který byl v letech 2013 až 2016 ministrem životního prostředí, odmítl sdělit, zda vláda svůj klimatický cíl bude aktualizovat. "My jsme svůj cíl stanovili. Ale nadále budeme aktualizovat naše předpoklady," řekl Hunt v rozhovoru s televizí ABC.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist