https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/australska-vlada-chce-vycistit-cast-svych-uzemi-v-antarktide
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřAustralská vláda chce vyčistit část svých území v Antarktidě

21.10.2001 17:35 | CANBERRA/PRAHA (EkoList)
Zhruba dva a půl tisíce tun nejrůznějšího odpadu by měla na základě nedávné dohody odvézt z antarktických území pod australskou správou společnost Collex/Onyx Australia. Akce, která by měla nejjižnějšímu světadílu alespoň trochu ulehčit, má být zahájena v prosinci tohoto roku a ukončena na konci roku 2002. Podle odhadů australské vlády se jen za posledních 50 let zvýšilo množství odpadů v Antarktidě až na 300 tisíc tun.
 

Dohodu, kterou s firmou Collex/Onyx Australia uzavřela vláda 12. října, přivítal také ministr životního prostředí Robert Hill. "Dohoda ještě zvyšuje význam Austrálie jako jednoho z největších zastánců dalšího rozvoje ochrany životního prostředí," prohlásil Hill po podpisu kontraktu. Podle zástupců firmy jde o zakázku ve výši jednoho miliónu amerických dolarů. Společnost Collex/Onyx odveze podle dohody z Antarktidy 240 kontejnerů po 10 tunách odpadu.

Antarktida je největším celosvětovým chráněným územím. Jakékoli chování v Antarktidě, od průzkumu surovinových ložisek až po turistický ruch, upravuje smlouva o vytvoření Vědeckého výboru pro antarktický výzkum (SCAR) z roku 1961 a tzv. Madridský protokol z roku 1991. Česká republika je signatářem obou dohod.

Firma Collex/Onyx Australia je součástí nadnárodní korporace Vivendi Environment, která se specializuje na technologie pro životní prostředí - od čištění veřejných prostranství, přes sběr, separaci a recyklaci odpadů až po provozování elektráren. Vivendi Environment podniká ve více než 100 zemích světa, včetně České republiky. V ČR Vivendi provozuje mimo jiné severomoravskou tepelnou elektrárnu Třebechovice, která pod jejím vedením snížila své emise údajně o 98 procent a dosáhla mezinárodního certifikátu ISO 14001. EkoListu to sdělil mediální zástupce Vivendi ČR Radek Polák.

Další dceřinná firma Vivendi Environment - Connex ČR - koupila minulý týden dvě velké autobusové společnosti v ČR - ČSAD Autobusy Ostrava a ČSAD Bus Chrudim. Podle Radka Poláka je cílem firmy zabezpečit zejména pokračování provozu ztrátových linek v regionech Ostravska a Vysočiny.

Společnost Collex/Onyx nabízí svoji techniku pro Antarktidu Plovoucí ledovec na antartickém pobřeží V Antarktidě je až 300 000 tun odpadků Odpady tu nechávají turisté i vědecké stanice
Okraj ledovce na pobřeží Antarktidy
Nejjižnější kontinent je domovem... ...několika druhů tučňáků Ledová brána

Foto: Vivendi Environment


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist