https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bartos-na-obnovu-hrenska-by-mohlo-jit-100-mil.z-dotaci-eu-i-koupit-letadlo?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bartoš: Na obnovu Hřenska by mohlo jít 100 milionů, z dotací EU i koupit letadlo

6.8.2022 01:16 | PRAHA (ČTK)
České bankovky
České bankovky
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na obnovu poničeného veřejného majetku či obnovu infrastruktury cestovního ruchu po požáru v Národním parku České Švýcarsko by mohlo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) zpočátku vytvořit program v řádu sto milionů korun. Z evropských fondů by se dalo spolufinancovat pořízení speciální letadla uzpůsobeného na hašení, uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).
reklama

 

MMR už podle Bartoše zpracovává analýzu, jak v Hřensku zmírnit dopady požáru. Možností je vyčlenit finance z programu na pomoc obcím postiženým v loňském roce přírodními katastrofami, především pro obce zasažené lokálními povodněmi na Děčínsku a v Libereckém kraji, na které MMR získalo v letošním rozpočtu navíc 700 milionů korun. "V mém odhadu, když jsem se na to podíval, tak vidím, že zhruba sto milionů by bylo možné na začátek použít," řekl Bartoš.

Finance by mohly pomoci případně poničenému veřejnému majetku a putovat na obnovu infrastruktury v cestovním ruchu. "Máme nástroje aktivní pomoci, i soukromým subjektům. Mám připraveno, jak by program mohl vypadat, ale bude potřeba nejdříve udělat rekognoskaci situace na místě. Teď tam ještě nemá cenu vysílat úředníky, ale až to bude možné, tak k tomu dojde a budeme vědět, jaká je poptávka a program podle toho nastavíme," konstatoval Bartoš.

Ministr dostal i otázku, jestli by se případně dalo z evropských fondů financovat speciální letadlo na hašení. "Ano. Programy evropské komise už přispěly na nákup policejních vrtulníků," řekl Bartoš. Ředitel odboru pro Integrovaný regionální operační program (IROP) Rostislav Mazal dodal: "Byť se to zdá být smělé, tak i na tuto specializovanou techniku evropské fondy jsou."

Mazal řekl, že v minulosti se z evropských fondů spolufinancoval nákup dvou vrtulníků pro policii. V roce 2019 byl pořízen americký vrtulník střední kategorie Bell 412 EPi za 468 milionů korun a z větší části z evropských peněz z Integrovaného operačního programu. Hodně hasičské techniky se pořizuje z peněz Integrovaného záchranného systému právě z programu IROP.

Katalogová cena speciálního letadla na hašení Canadair je 35 milionů eur (859 milionů Kč). Dva takové letouny aktuálně přiletěly znovu na pomoc z Itálie, předtím v Hřensku létaly dva švédské letouny Air Tractor AT-802. Ty byly zkonstruovány zejména pro práce v zemědělství, kromě práškování polí se ale uplatnily i při hašení požárů.

Požár v národním parku hoří třináctý den a oheň zasáhl plochu o velikosti asi 1060 hektarů. Hasičům se ji podařilo do čtvrtka zmenšit asi na 440 hektarů. Na místě je 1000 zasahujících záchranářů, pomáhá také policie a zdravotníci.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MV

Milan Vítkovič

8.8.2022 09:49
Tak nevím, ale uvědomil si někdo kolem Bartoše, že uvažovaný směr nákupu letadla Canadair je v našich podmínkách tak drobet mimo mísu, asi stejně, jako naše vláda, nebo chce Bartoš pod jezero Milada hodit podvozek a jezero si přesunout na místo zásahu, jako kolestel v Mostě? Je velikou otázkou, kde takové letadlo v různých koutech republiky naplní, nebo, kde v našich koutech republiky je u velkých lesních ploch postavené vhodné letiště s odpovídající dráhou a personálem+ zázemí.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist