https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-geneticky-modifikovane-potraviny-je-treba-dlouhodobe-sledovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Geneticky modifikované potraviny je třeba dlouhodobě sledovat

27.5.2003 14:33 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
"Dlouhodobé pozorování dopadu geneticky modifikovaných zemědělských plodin na životní prostředí bude muset být důsledně prováděno, jestliže komerční pěstitelé dostanou v Británii zelenou," volá nejdůležitější vědecká instituce země. Královská vědecká společnost chce po vládě informace, jak bude monitoring prováděn.
 

"Jestliže padne rozhodnutí povolit komerční pěstování geneticky modifikovaných plodin, je samozřejmé, že jak Velká Británie tak Evropská unie budou chtít monitorovat dopad na prostředí, aby podchytili příznivé i nepříznivé efekty v dlouhém časovém úseku. Není dobré mít jen velká očekávání a předpokládat, že všechno dopadne podle nich," říká profesor Patrick Bateson. Tento požadavek je součástí materiálu vypracovaného Královskou společností v rámci vládní Vědecké zprávy o geneticky modifikovaných organismech, která bude předložena při projednávání zákona. Odborníci by se měli zúčastnit výzkumů na pokusných farmách a v průběhu roku zveřejnit výsledky pozorování.

"Zkušební farmy jsou největší laboratoří pod širým nebem, která by měla ukázat jak jednotlivé druhy upravených plodina působí na přírodní prostředí," pokračuje Bateson. "Díky nim bude moci výzkumná skupina skutečně odpovědět vládě, zda hrozí nějaké nebezpečí."

Poslední průzkumy veřejného mínění ukázaly, že jen 14 % obyvatel podporuje GM potraviny, zatímco většina se obává dlouhodobého nepříznivého působení na lidské zdraví i na životní prostředí. Královská vědecká společnost doposud tvrdí, že není žádný rozdíl mezi konzumací upravených potravin a zcela přírodních. Profesor Bateson v úterý prohlásil, že teď konečně bude debata postavena na solidních vědeckých základech. Ovšem ekologická organizace Friends of the Earth namítá: "Když vědci rozhodnou, že geneticky upravené potraviny mají škodlivý dopad na životní prostředí, bude to znamenat konec jejich komerčního rozvoje. Ani dlouhodobý monitoring ale nemůže zabránit škodám, které už budou nastartované. Nechceme, aby biotechnické společnosti proměnily zemi v místo obrovského experimentu."

Výsledky výzkumu budou důležité i pro Evropskou unii, která je v současnosti obviňována Spojenými státy, kvůli zákazu většiny těchto potravin. Prezident Bush minulý týden prohlásil o tomto opatření, že je "nepodloženou a nevědeckou obavou".

Podle článku BBC News Online 27. 05. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist